Thursday, September 15, 2011

Porgy en Bess in gevaar

Vermaarde jazzclub met sluiting bedreigd. Jazzmusici en jazzliebbers uit de hele wereld luiden de noodklok.
Hans Koert

Het nieuws sloeg in als een bom ......... Porgy en Bess moet wellicht de deuren sluiten. Terneuzen zonder De Neger - onvoorstelbaar!

Hoewel het 55ste seizoen van Porgy en Bess, met een schitterend veelbelovende programering voor het komende winterseizoen, officieel van start gaat, hangt de donkere wolk van sluiting boven de jazzclub Porgy en Bess. De reden is niet zozeer gebrek aan vernieuwingsdrang of een teruglopende belangstelling, maar flink lagere subsidie dan nodig om Porgy en Bess te kunnen exploiteren. Frank Koulen in de zeventiger jaren tijdens een streetparade op het Scheldejazzfestival(foto: Jaap Sonnevijlle)
De gemeente Terneuzen wil volgend jaar dat beetje extra, dat Porgy en Bess nodig heeft om op hetzefde niveau de tent draaiend te kunnen houden, niet verstrekken .......... schrijnend, zeker als je weet dat Porgy en Bess al jaren in zuidwest Nederland voor honderden Vlaamse en Nederlandse jazzliefhebbers, the place to be is en niet door een zwaarbetaald manangent, maar door tientallen vrijwilligers gerund wordt. Als de gemeente niet over de brug komt, dan betekent dat voor Porgy en Bess geen 56ste seizoen dat start in september 2012 - een somber vooruitzicht.

Porgy en Bess in de Noordstraat van Terneuzen - al 55 jaar (foto: Hans Koert)
Porgy en Bess werd 55 jaar geleden opgericht door
Frank Koulen, die een lunchroom stichtte in de Noordstraat in Terneuzen en daarvanuit live (jazz) concerten ging verzorgen. Veel Zeeuwse muzikanten in spé hebben hier hun vuurdoop gehad - de springplank tot succes. Ook stond Frank, die iedereen kende als De Neger, aan de wieg van het Scheldejazzfestival, door streetparades en concerten te organiseren. Sinds de dood van Frank Koulen in 1985 is Porgy en Bess gerund door Maja Lemmen, die met veel enthousiasme en met hulp van tientallen vrijwillgers, de tent open hield. Nu Maja het rustiger aan wil gaan doen, lijkt de gemeente Porgy en Bess in de steek te laten ........... wat onherroepelijk het eind zal betekenen van deze unieke club.
Hein Van de Geyn en Hans van Oosterhout tijdens één van de vele jazzconcerten. (foto: Hans Koert)
Uniek - ja - als jazzliefhebber kom ik er graag en vaak en geniet van de tientallen concerten per jaar, alle van een hoog muzikaal gehalte, door muzikanten die graag optreden in Porgy en Bess, die het fijn vinden om te spelen in zo'n kleine club vol enthousiast publiek. Honderden grote en kleine namen speelden hier, waarvan je de namen en foto's vindt op deze
Keep Swingingblog - Heren en dames van de gemeenteraad - laat u inspireren, door al dat moois van de afgelopen jaren:

Rik Mol met zijn band in Porgy en Bess (2009) (foto: Hans Koert)

PORGY EN BESS: Huiskamer van de jazz Frank Morgan-Trio Rein De Graaff Nieuwjaarsconcert Roy Hargrove Rik Mol Quintet Narcissus Quartet-Intoverte muziek Jeff Hamilton: de Harold Arlen op drums Latin Bop Septet Rein De Graaff 3 met Pete Christlieb en Ferdinand Povel Pierre Courbois in Porgy en Bess Troep Onder De Kerstboom - Hypochristmastreefuzz (Benjamin Herman Kwartet) Rony Verbiest met de familie De Cauter Roberta Gambarine en Roy Hargrove Roditi-Ignatzek-Rassinfosse Trio Charles McPherson performs with the Rein De Graaf Trio Rony Verbiest en vrienden Rick Margitza te gast bij het Ivan Paduart Trio Vincent Herring Quartet speelt in Porgy en Bess Frits Landesbergen speelt in Porgy en Bess Reginald Veal neemt Porgy en Bess bas in gebruik Joep Peeters eert Elvis Presley op Scheldejazz'10 Hein Van de Geyn neemt afscheid van Porgy en Bess Jan Menu-Jasper Soffers Kwartet: Dutch songbook Rein de Graaff Trio met Gary Foster en Marco Kegel in Porgy en Bess Jesse van Ruller treedt op met drumloos trio in Porgy en Bess Tutu Puoane brengt Afrikaanse warmte naar Porgy en Bess Rony Verbiest speelt de Colometa Suite Amina Figarova Sextet - Live in Porgy en Bess Tom Harrell en het Jazz Orchestrra of the Concertgebouw in Porgy en Bess Gerald Clayton Trio in Porgy en Bess .............


Het onheil lijkt nog te keren door onze stem te laten horen - dat kan door bijvoorbeeld de petitie te ondertekenen, waarin steun gegeven kan worden voor het openhouden van Porgy en Bess. Het kan toch niet waar zijn dat een wereldwijd vermaarde jazzclub, die overeind gehouden worden door tientallen vrijwilligers, die uit een soort bevlieging, een idealisme, waarvan de kiem ooit gelegd werd door Frank Koulen, de neger, en die in hun vrije tijd de hele tent draaiend hielden, nu, door het ontbreken van enkele tienduizenden euros, voorgoed de deur in het slot moeten houden? Gemeente - ken uw verantwoordelijkheid en toon uw betrokkendheid zien.
Teken de petitie.
Hans Koert
keepswinging@live.nl
Jazztempel Porgy en Bess wordt bedreigd door sluiting. Deze vermaarde "oudste jazzclub van Nederland", die al 55 jaar drijft op enthousiaste vrijwiligers, is in gevaar, nu de gemeente van Terneuzen niet bij wil springen om het exploitatieverschil volgend seizoen op te lossen. Tijd om in actie te komen. Teken de petitie. Keep Swinging springt graag in de bres voor deze unieke locatie, geliefd bij jazzmusici en - liefhebers uit Nederland en Vlaanderen. Wil je op de eerste rij blijven zitten bij de Keep Swingingblog, volg haar dan via Twitter (#keepswinging) of vraag de gratis nieuwsbrief (keepswinging@live.nl).

Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: ,

1 Comments:

Blogger Jo said...

A pity to learn that this famous venue dedicated to high rate jazz performance is thretend by a severe economic situation. I hope a lot of visitors at the keepswinging blog will support Pogy en Bess in this situation by signing the protest script. I certainly will.
Jo

10:11 AM  

Post a Comment

<< Home