Thursday, June 03, 2010

Joep Peeters eert Elvis Presley op Scheldejazz'10

Joep Peeters eert Elvis Presley op Scheldejazz '10 ( Nederlands) Joep Peeters honours Elvis Presley at Scheldejazz '10 ( English)

De Teriffic (sic) Ten met Elvis Anders
JOEP PEETERS EERT ELVIS PRESLEY OP SCHELDEJAZZ '10
Hans Koert


Op 30 mei 2010 sloot Joep Peeters met zijn Teriffic (sic) Ten in Porgy en Bess in Terneuzen het Scheldejazzfestival af. Dit jaarlijks georganiseerde Scheldejazzfestival duurde drie dagen en vond plaats van 28 t/m 30 mei 2010 op verschillende locaties in de stad.

Joep Peeters ( foto: Hans Koert)

Joep Peeters is één van de vaste gasten van het festival. Hij was al te horen met zijn streetband Ochtendchloor (opgericht in augustus 1971) op de eerste "jaarlijkse Terneuzen-orgies" zoals hij het zelf omschrijft: het jazzfestival dat georganiseerd werd door Frank Koulen, beter bekend als de Neger, uitbater van de tearoom Porgy en Bess. Hij is één van die bandleiders die elk jaar weer verrast met zijn optredens - dit jaar was het optreden gewijd aan de King of Rock and Roll, Elvis Presley.

Porgy en Bess (Terneuzen) ( foto: Hans Koert)
Elvis Presley (1935-1977), geboren in Tupelo Mississippi, is, samen met artiesten als Frank Sinatra en Michael Jackson, uitgegroeid tot één van de belangrijkste cultfiguren uit de Amerikaanse popgeschiedenis. Zijn eerste hit That's All Right Mama dateert uit 1954 en vele zouden volgen. De opkomst van Elvis en zijn muziek betekende echter wel dat de jeugd massaal de jazz de rug toekeerde ......
Joep Peeters ( foto: Hans Koert)

Toen ik over dit project hoorde voelde ik enige onrust in me opkomen - was Joep van zijn geloof gevallen? Geen jazz meer voor Joep? Was hij als één van de laatste slachtoffers ten prooi gevallen aan de Rock & Roll rage midden jaren vijftig, toen de jeugd zich massaal afkeerde van de jazz, de dixieland en zich stortte op de ophitsende klanken van de Rock & Roll?

Steve Yokum ( foto: Hans Koert)

Ik herinnerde me een artikeltje in ons aller Tuney Tunes uit september 1955 ( TT 140) dat was getiteld: Vreemde verschijnselen in de muziek .... Joris DeCock ( foto: Hans Koert)

Connecticut U.S.A. Anno 1955 - Er wordt een "jazzfestival" gehouden. De jeugd heeft het al weken van te voren in de krantenadvertenties gezien en de hele stad hangt vol bizarre aankondigingen over de naderende "jam-wession" ........... Het zal ongetwijfeld een bijzondere avond worden. ......... Het feest begint vrij rustig totdat het zo'n uur of tien wordt. Dan vindt saxofonist Willis "Tailgate" Jackson het tijd worden er eens wat show bij te maken..... De knapen en meisjes vergeten de dans, ...., en dringen tot vlak voor het podium. Flessen drank worden te voorschijn gehaald en weldra wankelt en waggelt het hele publiek op de maat van Shake Rattle And Roll door de zaal .... Langzaam maar zeker begint men te gillen en krijst het uit alle hoeken van de zaal "Shake, Rattle And Roll, Shake, Rattle And Roll ". (Sk)
Chris en Wies Peeters ( foto: Hans Koert)
Toen ik luisterde naar het openingsnummer van de Teriffic Ten, de Nondeju-het-regent-de-hele-dag Blues in Bes, zoals Joep het noemde, moest ik aan dit fragment denken. We spelen de muziek uit jullie jeugd ..... Of misschien kan ik beter niet te persoonlijk worden .....: Er zijn mensen hier in de zaal die zich deze muziek nog kunnen herinneren. "Fernando Lewis" ( foto: Hans Koert)
Rock & Roll - de popmuziek uit de jaren vijftig en zestig - hits van Elvis Presley - nou niet bepaald het genre dat je verwacht op een gerenomeerd jazzfestival, zoals het Scheldejazz '10 zich presenteert. Stilistisch niet erg kosjer volgens mij, maar het publiek had daar lak aan - ze genoten van de hits van Elvis the Pelvis zoals Heartbreak Hotel - Love Me Tender - My Baby Left Me - My Blue Suede Shoes en All Shook Up. Zelfs de zoetsappige versie van Muss i denn, muss i denn zum Städtele hinaus, in 1960 gezongen door Elvis mocht niet ontbreken.
Chris Peeters ( foto: Hans Koert)
Joep had zijn dochters meegenomen, Chris en Wies meegenomen, beiden afgestuurd aan het conservatorium, die de zang voor hun rekening namen of als achtergrondkoortje fungeerden als hun vader of Ferry Smans, beter bekend als Fernando Lewis, zongen. De meeste nummers waren van Elvis, maar ook andere hits kwamen langs, zoals oorspronkelijk gebracht door Ray Charles ( Hallelujah I Love Him So), Bill Hailey's Comets ( Shake Rattle and Roll) of Chuck Berry ( Johnny Be (sic) Goode en Roll Over Beethoven).
Robert Veen ( foto: Hans Koert)
De Teriffic Ten bestaat uit Joep Peeters piano en zang - de Vlaamse trompettist Joris DeCock, o.a. leider van de Night Owls en de in Amerika geboren Steve Yocum, trombonist van the Multifarious All-Stars.
David Lukács ( foto: Hans Koert)

David Lukács, bespeelt de rieten in bands zoals de Jimmie Lunceford Legacy Orchestra, 4BEAT6, The Beau Hunks en Kansas City After Dark - Zijn collega Robert Veen, die thuis een indrukwekkende verzameling saxofoons heeft ( hij had een diep knorrende baritonsax bij zich en een kinky rood glimmende tenorsax) behoeft bijna geen introductie: De Nederlandse Sidney Bechet en verder actief in the Aces of Syncopation, the Beau Hunks projecten, met o.a. al Gallodoro en het Jimmie Lunceford Legacy Orchestra. Wies Peeters ( foto: Hans Koert)

Kees Schoone bespeelt de accordeon ( hij is gefascineerd door de Ierse volksmuziek en de Zydeco) - Ferry Smans, beter bekend als Fernando Lewis, leidt zijn eigen Fernando Lewis band, maar ook gitarist bij Planet Groove en Men In Black) - Richard Frijters bassist en Onno De Bruijn slagwerker achter zijn Dutch Swing College drumstel. Chris en Wies Peeters, zoals eerder gemeld, zang. Richard Frijters ( foto: Hans Koert)

Misschien heb je je afgevraagd wat nou de link is tussen Joep en Elvis Presley? Wel, de voormalige mangager van Elvis, Colonel Parker, heette eigenlijk Dries van Kuijk en was afkomstig uit Breda, de woonplaats van Joep. In 1929 lukte het Dries illegaal Amerika te bereiken en werd in augustus 1955 de manager van Elvis.

Het concert werd afgesloten met het Va Pensiero uit de opera Nabuco van Verdi, beter bekend als het Slavenkoor. - schrik niet - het Slavenkoor á la Joep Peeters. Ooit begonnen als een grap tijdens de eerste festivals, toen Frank Koulen nog leefde en traditioneel is dit een afsluiter geworden van Joep's optredens in Porgy.

Joep Peeters en zijn Teriffic Ten ( tien,
want "Elf Is Anders"
( ook weer zo'n woordspeling op de CD-hoes)) mochten het licht uit doen in Porgy, maar als het aan hen ligt komen ze volgend jaar terug.

Dit project met de muziek van Elvis Presley is uitgebracht op een CD, getiteld: Joep Peeters & the Teriffic Ten - Elvis Anders. ( HKM 42681)

Hans Koert

keepswinging@live.nl

Joep Peeters laat met zijn band The Teriffic (sic) Ten de muziek van Elvis Presley herleven - geen strakke kopie van de originelen maar muziek met een knipoog naar de blues, swing, de Zydeco, de hillbilly, de New Orleans Boogaloo, de jazz en de rhythm & blues. Op 30 mei 2010 sloot Joep met zijn Teriffic Ten het Scheldejazz '10 festival af in Porgy en Bess. Wil je regelmatig op de hoogte blijven van de bijdragen in de Keep Swinging blog, vraag dan de nieuwsbrief.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home