Tuesday, December 21, 2010

Jesse van Ruller Trio treedt op met drumloos trio in Porgy en Bess

Jesse van Ruller treedt op met drumloos trio in Porgy en Bess (Nederlands) Jesse Van Ruller Drumless Trio in concert in Porgy en Bess ( English)Is er een betere manier om de zondagmiddag door te brengen?
JESSE VAN RULLER treedt op met DRUMLOOS TRIO in PORGY EN BESSHans KoertSneeuwvlokken voor de ramen van Porgy en Bess (Terneuzen) kondigen als een buienradar avant la lettre een nieuwe sneeuwveld aan, maar binnen is het warm en er is muziek. Op deze zondagmiddag, 19 december 2010, staat het trio van Jesse van Ruller gepland, met Joris Roelofs en Clemens van der Feen.

Sneeuwvlokken en het kerstconcert - het hoort bij elkaar - net als het thema van het concert: Chambertones - Kamermuziek. Is er een betere manier om de zondagmiddag door te brengen? stelde een bezoeker in de pauze zijn retorische vraag. Joris Roelofs ( foto: Hans Koert)Het idee voor Jesse van Ruller's nieuwe trio, wiens eerste plaat Chambertones goede kritieken kreeg, ontstond enige tijd geleden, toen Jesse, Joris en Clemens een keer samenspeelden. Het idee ontstond om een groep te formeren zonder drum. Een trio zonder slagwerk zie je maar zelden, al heeft Porgy en Bess, volgens voorzitter Hans Zuiderbaan, er ervaring mee, doelend op het Chet Baker Trio dat hier vijfentwintig jaar geleden optrad, bestaande uit Chet Baker, Philip Catherine en Jean-Louis Rassinfosse.). Het vergelijk tussen deze twee trio's was uiteraard voor deze gelegenheid gemaakt om het Supertrio, zoals Hans Jesse's groep betitelde, te introduceren.Jesse van Ruller ( foto: Hans Koert)De eerste set werd afgetrapt met een eigen compositie Oh Terneuzen. Als we in Amsterdam spelen heet het gewoon Oh Amsterdam, legde Jesse uit. In het nummer August 30, een compositie van Joris Roelofs, nam Joris voor de eerste keer tijdens dit concert de basklarinet ter hand.
Het wat onhandig ogende muziekinstrument heeft een bereik van meer dan vier octaven, hoorde ik uit betrouwbare bron. Het wordt in de jazz niet vaak bespeeld, maar verschillende swingklarinettisten zoals Harry Carney, Buddy deFranco (1964) en zelfs Benny Goodman namen het instrument af en toe ter hand. Zo speelde Benny basklarinet tijdens de bekende Camel Caravan radio-uitzendingen eind jaren dertig. Voor mij is echter
Eric Dolphy de meester op het instrument, zoals te horen op platen als Out of Lunch of de Last Date opnamen met Misja Mengelberg, Jacques Schols en Han Bennink ( 1964), een gebeurtenis die ongetwijfeld thuis hoort in de Canon van de Jazz. Ik herinner me ook hoe Courtney Pine, anderhalf jaar geleden, in Middelburg tijdens het International Jazz Festival, de sterren van de hemel blies. Tijdens de eerste set kwamen verder nog nummers voorbij als de Clemens van der Feen compositie Lovesong for Y (sic) en Ruller's Cow Daisy.
Clemens van der Feen ( foto: Hans Koert)Graag wil ik het laatst genoemde nummer laten horen dat ook onlangs gespeeld werd tijdens het VPRO programma Vrije Geluiden: Cow Daisy.
De eerste set werd afgesloten met een mysterie song, waarbij Jesse suggereerde dat we het ongetwijfeld zouden herkennen, maar dat was in mijn geval niet zo - bedenk dat de periode van The Beatles en The Stones volledig aan me voorbij gegaan is. Het bleek achteraf het nummer Norwegian Wood, een Beatles classic, een nummer, in de uitvoering van het trio, niet aan mij besteed. Joris Roelofs ( foto: Hans Koert)
Tijdens de tweede set speelde het trio een paar nummers, die zijn blijven hangen, zoals de ballad Every Time We Say Goodbye, geschreven in 1944 door Cole Porter voor de revue Seven Lively Arts en schitterend vertolkt door o.a. Joris Roelofs. Het was, net als overigens Just In Time, een hoogtepunt van het concert.
Jesse van Ruller ( foto: Hans Koert)Het concert werd afgesloten met Circles, een Ruller compositie, dat hij al eens eerder uitbracht op het gelijknamige album. Ook dit nummer speelde het trio tijdens het VPRO TV programma Vrije Geluiden.
Clemens van der Feen ( foto: Hans Koert)Het was jammer dat het weer "sneeuw" in het eten gooide en dat daardoor de zaal van Porgy en Bess niet vol zat. Ook al zijn Ajax en Feyenoord afgelast, in Porgy en Bess gaan we gewoon door ..... legde Hans Zuiderbaan nog eens uit. De mensen die er wel waren, konden terugzien op een sfeervol concert: Is er een betere manier om de zondagmiddag door te brengen?
Hans Koert

"De triovorm is één van de meest voorkomende vormen in de jazz, meestal bestaande uit piano, bas en slagwerk" schreef ik onlangs in een blog over Tamir Hendelman. In Porgy en Bess bleef afgelopen weekend geen spaan heel van deze bewering - het trio van Jesse van Ruller trad, samen met Joris Roelofs en Clemens van der Feen op met gitaar, (bas)klarinet en bas - een tamelijk ongewone combinatie. Door de bijzondere klankcombinatie werd het slagwerk niet gemist. Een bijzonder kerstconcert in Porgy en Bess. Keep Swinging was erbij en brengt verslag uit. Mis het niet - volg het via Twitter of vraag de nieuwsbrief aan.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home