Sunday, August 21, 2011

Het American Jazz Sextet opent J. J. Johnson concert

Jimmy Wormworth herinnert kort optreden in het Amsterdams Concertgebouw.
.... het was voor deze jonge musici dan ook niet eenvoudig zich naast zoveel beroemd talent te handhaven.
(Ton Van Der Horst in De Volkskrant)(aug. 1957)
Hans Koert

In de zomer van 1957 speelde het American Jazz Sextet, vijf Amerikaanse studenten plus de Nederlandse bassist Thijs Chanovski in een soort rondtrekkende revueprogramma langs Nederlandse podia. Hierin traden populaire artiesten op als Zwarte Riek en Joop de Knegt.
Thijs kende Lou van Rees, de producer van concerten en optredens, en vertelde hem dat hij optrad met een groepje enthousiaste jonge Amerikaanse jazzmusici, die speelden in de stijl van Art Blakey's Jazzmessengers, een groep, waarvan de verhalen en platen in die tijd ook in ons land kwamen binnendruppelen.


Het programma ( bron: MCN (Nederlands Jazz Archief)) (klik op de foto voor een vergroting)
Lou van Rees nodigde het American Jazz Sextet uit om op te treden in het voorprogramma tijdens het concert van J. J. Johnson dat op 17 augustus 1957, nu 54 jaar geleden, gepland stond. De "echte" Jazzmessengers zouden pas in november 1958 in het Kurhaus in Scheveningen en het Concertgebouw in Amsterdam optreden. Maar eerst mocht het American Jazz Quintet een aantal weken optreden in Parijs in Le Chat Qui Pêche
.
Jimmy met de poster van het concert. ( foto: Jimmy Wormworth)
Jimmy Wormworth en zijn American Jazz Quintet genoten in Parijs, maar moesten op de 17de terug zijn voor hun optreden in Amsterdam. Dat stond gepland om half twaalf 's avonds, een half uur voordat het J. J. Johnson Quintet zou optreden ( de nachtconcerten begonnen meestal om middernacht). Het J. J. Johnson Quintet, dat die avond optrad, bestond uit J.J. Johnson op trombone (en de trombonium, een soort omhooggerichte ventieltrombone), Tommy Flanagan aan de piano, de Belgische rietspeler Bobby Jasper, bassist Wilbur Little en slagwerker Elvin Jones. Het publiek, in afwachting van deze grote namen, kreeg eerst het American Jazz Sextet dat het publiek tot middernacht mocht bezighouden. Het American Jazz Sextet bestond uit: Jimmy Wormworth, slagwerker en leider ( The Whistler, noemde George Braith hem), Roland Ashby op piano, Sal Amico op trompet, Barry Rogers op trombone, George Braith ( onder zijn eigenlijke nam Braithwaite) en Mike Fels, die eigenlijk Thijs Chanovski heette, maar zich toen bediende van de achternaam van zijn stiefvader.
Fragment van een recensie uit het clubblad van de Haagse Jazz Club ( foto: MCN ( Nederlands Jazz Archief) (klik op de foto voor een vergroting)
Afgaan
d op de kritieken, vertelt Bert Vuijsje in het bijbehorende boekje van de cd J.J. Johnson - What's New ( Jazz at the Concertgebouw), met de registratie van het J. J. Johnson-concert, ... they did not make a great impression. (= maakten ze weinig indruk). Het blad van de Haagse Jazz club, ouderwets getypt en daarna gestencild (!), publiceerde een recensie van het J. J. Johnson concert, geschreven door Bob Leenaart, en hierin vond ik een aantal regels gewijd aan het voorprogramma: Na een kort optreden van de American Jazz Sextet, een combinatie van jeugdige musici, spelend in de stijl van de Jazmessengers (sic), maar helaas nog te veel onevenwichtig, traden Jay Johnson en zijn musici aan.
Barry Rogers (foto: Carel de Vogel)(bron: Disco discussies)
Rhytme, een jazzblad uit die tijd, noemt de aanwezigheid van het American Jazz Sextet als opwarmer en laat het daarbij. De Volkskrant, het ochtendblad, meestal goed geïnformeerd, schrijft 's maandags: Voor de pauze trad een groep Amerikaanse studenten op onder de naam 'The American Jazz Sextet', waarbij vooral leider-slagwerker Jimmy Wormworth en trompettist Sal Amico zeer verdienstelijk werk leverden. De algemene indruk van het sextet was beslist niet overweldigend, maar het was voor deze jonge musici dan ook niet eenvoudig zich naast zoveel beroemd talent te handhaven. (Ton Van Der Horst in Jay Jay Johnsons trombone bracht publiek in verrukking een paar dagen geleden (De Volkskrant)( 19 augustus 1957). Barry Rogers en Roland Ashby (foto: Carel de Vogel) ( bron: Disco discussies).
Een paar jaar geleden, 50 jaar na het bewuste J. J. Johnson concert ( augustus 2007) ( de blog
American Jazz Sextet dateert van 2007 met de kennis en informatie van dat moment) kreeg ik een mailtje van George Braith, die me vroeg of er foto's of geluidsopnamen van het voorprogramma waren. Peter Verbruggen was één van de fotografen, die tijdens het J. J. Johnsonconcert aanwezig was ( hij maakte o.a. een mooie foto van Bobby Jaspar en J. J. Johnson ). Peter vertelde me vier jaar geleden, dat hij het optreden van The American Jazz Sextet niet herinnerde en, bijna zeker, geen foto's had gemaakt, aangezien fotografen, beperkt door hun films, optredens tijdens voorprogramma's meestal links lieten liggen. Thijs Chanovski echter, vertelde me dat hij nog een foto herinnert, gemaakt tijdens dit concert door Ed van der Elsken en beloofde die op te zoeken. Het zou mooi zijn als die foto ooit boven water kwam.
George Braith(waite) (foto: Carel de Vogel) (bron: Disco discussies)
In het blad Disco discussie
s, echter, vond ik een pagina getiteld Het gezicht van de Jazz, waarin een fotopagina te vinden is met vier foto's, van Carel de Vogel, die ook bij het J. J. Johnson-concert aanwezig ws ( hij maakte een mooie foto van Elvin Jones) van, afgaand op de tekst, impressies van onbekende jazz-musici. Jimmy Wormworth bevestigde dat drie van de vier foto's leden van zijn sextet bevatten - alleen de vierde, een Indisch-ogende dame, kende hij niet. Het is onbekend, tot nu toe, wanneer deze foto's gemaakt zijn - Jimmy zegt zich weinig te herinneren van het concert zelf en volgens Thijs speelden ze niet voor een gesloten doek, dus hoogstwaarschijnlijk dateren de impressies van onbekende jazz-musici van één van de optredens uit de zomer van 1957 ergens in Nederland. Zijn er nog mensen die bij het optreden van The American Jazz Sextet waren en hieraan herinneringen hebben?
De vier onbekende jazz-musici. Wie is de (? Indische) vrouw rechts onder? (foto: Carel de Vogel) ( bron: Disco discussies) (klik op de foto voor een vergroting)
Na het concert, herinnert Jimmy zich, bezochten leden van beide bands de Amsterdamse jazzclub Sheharazade club aan de Wagenaarstraat waar men tot diep in de ochtend tijdens een informele jamsessie, speelde. Aanwezig waren trompettist Jerry van Rooyen en Jimmy herinnert zich ook dat Rob en Rudy (Ruud) Pronk er waren en filmmaker, journalist en fotograaf Leo Klatser, toen al actief in de culturele scene van Amsterdam. Leo Klatser overleed in Amsterdam oktober 2000. Ook herinnert Jimmy dat Elvin Jones er was, de slagwerker waar hij als beginnend drummer respect voor had. Rond kwart over vier kwam ook J. J. Johnson nog even afzakken en speelde het laatste kwartier mee. Jimmy herinnert zich dat hij met een vriendinnetje dat hij had opgescharreld bij Leo Klatser thuis kon blijven slapen. Aangezien ze de hele maand augustus geboekt waren in de Le Chat Qui Pêche in Parijs, moesten de leden van The American Jazz Quintet terug naar Parijs voor nog een aantal optredens. Jimmy herinnert zich niet meer wanneer ze, via Rotterdam, terug naar Amerika gingen, maar op 2 september 1957, vond ik in een andere bron, vertrok de SS Zuiderkruis, één van de cruiseschepen van de Holland Amerika Lijn, vanuit Rotterdam naar New York. Tijdens hun terugtocht naar The States moet het Quintet weer opgetreden hebben voor de passagiers.

J.J.Johnson: What's New. ( Serie: Jazz at the Concertgebouw) (MCN 0903)
Het Nederlands Jazz Archief (onderdeel van het Muziek Centrum Nederland) heeft de opnamen van het J. J. Johnson Quintet uit het Concertgebouw uitgebracht in haar serie Jazz at the Concertgebouw. Deze plaat J. J. Johnson What's New (MCN 0903) bevat 13 nummers, die die avond gespeeld werden, maar niet die van het voorprogramma met het American Jazz Sextet - dat optreden is nooit op tape vastgelegd. Als je deze schitterende plaat wilt bestellen kun je het best een mailtje sturen aan Jan Brouwer van het Nederlands Jazz Archief:
e-mail.
Dank aan Jimmy Wormworth voor het uitgebreide interview, dat een mooi beeld geeft van zijn bezoeken aan Nederland in 1956 en 1957 en dank aan Faith voor haar niet aflatende enthousiasme over dit project.
Hans Koert
keepswinging@live.nl
Twitter: #keepswinging
Een droom die uitkomt ........ Welke, pas beginnende jazzmuzikant zal er niet van gedroomd hebben te mogen optreden in het voorprogramma van zo'n legendarische jazzmuzikant als J. J. Johnson? Dat overkwam het American Jazz Sextet, vijf Amerikaanse studenten en één jonge Nederlandse bassist, op 17 augustus 1957, toen het J. J. Johnson Quintet optrad in het Concertgebouw in Amsterdam. Dit J. J. Johnson concert is uitgebracht op een schitterende cd; het voorprogramma echter werd nooit vastgelegd. Jimmy Wormworth, slagwerker, leider ( The Whistler noemde saxofonist George Braith hem), herinnert deze periode in zijn leven nog heel goed en deze terugblik kun je lezen in de Keep Swingingblog. Deze keer het laatste deel, waarbij het American Jazz Sextet het Concergebouwconcert mocht openen. Keep Swinging deelt dit soort bijdragen graag - herinneringen, die onbekend gebleven episodes van de Nederlandse jazzgeschiedenis aanvullen en beschrijven. Als je niets wilt missen volg haar dan op Twitter (#keepswinging) of vraag de gratis nieuwsbrief ( keepswinging@live.nl)
Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

(English links) Jimmy Wormworth: The 1956 Student Cruise Program stay in Holland - Jimmy Wormworth: The 1957 American Jazz Quintet in Holland - Jimmy Wormworth: The American Jazz Quintet in Paris (1957)- part one Jimmy Wormworth: The American Jazz Quintet in Paris (1957)-part two The American Jazz Sextet: The 1957 J. J. Johnson concert
Nederlandse link: Jimmy Wormworth: Het Studenten Cruiseprogramma en zijn verblijf in Nederland (1956) - Jimmy Wormworth: Het American Jazz Quintet in Nederland (1957) - Jimmy Wormworth: Het American Jazz Quintet in Parijs (1957)- deel 1 Jimmy Wormworth: Het American Jazz Quintet in Parijs (1957)- deel 2 Het American Jazz Sextet opent J.J.Johnson concert.


Labels: , , , , , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home