Sunday, July 03, 2011

Ferdinand Povel-Pete Christlieb met het Rein de Graaff Trio in het Bimhuis

Winnaar VPRO/Boy Edgarprijs houdt van muziekmaken; niet van het gedoe er omheen.
Hans Koert
Ferdinand Povel-Pete Christlieb met het Rein de Graaff Trio in het Bimhuis (Nederlands) Ferdinand Povel-Pete Christlieb with the Rein De Graaff Trio at the Bimhuis (Engels)


Op 16 mei jl. ontving de Nederlandse tenorsaxofonist Ferdinand Povel de prestigieuze VPRO / Boy Edgarprijs tijdens een feestelijke bijenkomst in het Bimhuis in Amsterdam. Tijdens dit programma traden o.a. de Big Band van het Amsterdams Conservatorium, het Ferdinand Povel/John Marshall Quintet, het Sanna Van Vliet Trio en als afsluiting het Ruud Jacobs Quintet op. Helaas heb ik dit optreden en het liveconcert op Radio 6 gemist.
Ferdinand Povel & Pete Christlieb with the Rein de Graaff Trio: Good Bait ( Timeless CDSJP484) ( hoesontwerp: Joost Leijen)Ferdinand Povel, geboren in Haarlem, februari 1947, kreeg, volgens het jury rapport, deze prijs omdat hij ...een verfijnd stilist (is) die een aansprekend breed geluid koppelt aan een vloeiende, melodieuze manier van soleren. Zijn improvisaties zijn helder gestructureerd en toegankelijk zonder dat ze daarbij aan avontuurlijkheid inboeten. Ferdinand Povel is zo'n typische sideman, die tevreden is met een plekje in het orkest en daar uitstekend werk verricht, zonder zelf als leider in de schijnwerper te willen staan. Sinds de eerste opnamen met het Kwartet Martin Haak, geregistreerd in augustus 1964 tijdens een concert in Oud-Loosdrecht, heeft hij aan zo'n honderd opnamesessies meegedaan met grote namen uit de Internationale jazzscene, zoals Peter Herbolzheimer, Dusko Goykovich, Boy Edgar ( de Nederlandse bandleider, die zijn naam leende aan de VPRO/Boy Edgarprijs), Toots Thielemans, Slide Hampton, Stan Getz, Sarah Vaughan, Ack van Rooyen of John Marshall ( om er een paar op te noemen), maar het aantal opnamen met een eigen groep zijn op de vingers van één hand te tellen ......... Ik vond een CAT EP-tje uit 1969 met zijn kwartet, met daarin Henk Elkerbout, Fred Pronk en Eric Ineke) en in 1983 twee platen ( Beboppin' en een plaat in de serie VARAjazz lp's) met zijn kwintet.
Pete Christlieb ( Porgy en Bess - Terneuzen: 2 november 2008) (foto: Hans Koert)
He loves the music, but hates the business .... typeert Jeroen de Valk hem in het boekje van de onlangs verschenen CD Good Bait;
Hij houdt van muziekmaken
maar niet van het gedoe eromheen
. De CD, Good Bait, die ik nu op de draaitafel heb liggen ( klinkt toch altijd nog beter dan dat je schrijft die ik in mijn cd-speler gestopt heb) is eigenlijk bij toeval ontstaan. Rein de Graaff organiseerde in november 2008 met zijn trio samen met Ferdinand Povel en de Amerikaanse tenorsaxofonist Pete Christlieb een serie concerten langs Nederlandse podia en speelde toen o.a. op 2 november in de Porgy en Bess in Terneuzen. Een week later speelde het vijftal in het Bimhuis in Amsterdam en toen ze bezig waren met de soundcheck vroeg de technicus of Rein er bezwaar tegen had als hij, bij wijze van test ( de volgende dag zouden er cd-opnamen gemaakt worden) het concert zou opnemen. Je doet maar, had Rein gezegd, als ik maar een kopie van de opnamen krijg.
Ferdinand Povel ( Porgy en Bess - Terneuzen: 2 november 2008) (foto: Hans Koert)
Het werd geen concert a dime a dozen, van dertien in een dozijn; de gastspelers hadden er duidelijk zin in; Pete and Ferdinand formed a kind of a mutual admiration society, citeert Jeroen de Valk Rein in het informatieve bijbehorende boekje: They liked each other and inspired each other; Het klikte die avond tussen Pete en Ferdinand en ze inspireerden elkaar. Na afloop van het concert kreeg Rein de opnamen, die zo interessant waren dat Timeless, het label waar ook Rein's andere opnamen verschijnen, besloot ze uit te brengen: Ferdinand Povel & Pete Christlieb with the Rein de Graaff Trio - Good Bait - Live at the Amsterdam Bimhuis ( Timeless CDSJP484).
Rein de Graaff (Porgy en Bess - Terneuzen: 2 november 2008) (foto: Hans Koert)
De cd, waarvan de opnamen live plaatsvonden in het Bimhuis aan het IJ in Amsterdam op 6 november 2008, bevat een zestal nummers, waarvan meer dan de helft met een speelduur van meer dan tien minuten ..... zoals dat hoort bij een live-registratie. De solisten krijgen alle ruimte en het begeleidingstrio, bestaande uit Rein De Graaff, pianist, maar bovenal inspirator en organisator van honderden belangwekkend concerten met (bijna vergeten) grote (vergeten) namen uit de Amerikaanse jazzgeschiedenis; bassist Marius Beets en slagwerker Eric Ineke kwijt zich uitstekend van haar taak: het begeleiden van deze twee getalenteerde saxofonisten. Zoals gebruikelijk bij de concerten van Rein, waarvoor hij Amerikanen naar Nederland haalt, (dit najaar hoopt hij Sam Most naar ons land te halen, die o.a. bij Paul Quinichette, Teddy Wilson, Buddy Rich en Red Norvo speelde - helaas wordt Zeeland niet aangedaan.) wordt er hoofdzakelijk geput uit het rijke beboprepertoire, zoals dat in de jaren veertig en vijftig gespeeld werd, zoals: Good Bait, de Tadd Dameron compositie, die voor het eerst door Dizzy Gillespie in 1945 aan het schellak toevertrouwd werd en de Gershwin klassiekers All The Things You Are en Embraceable You.

Pete Christlieb ( Porgy en Bess - Terneuzen: 2 november 2008) (foto: Hans Koert)
Het nummer Milestones, de eerste versie, die Miles Davis in 1947 met zijn All-Stars opnam, is zo'n heerlijk tijdloos bebopnummer, zoals je dat nog maar zelden live hoort spelen. Miles zou in 1958 het nummer Milestones opnieuw opnemen ( met Cannonbal Adderley, John Coltrane, Red Garland, Paul Chambers en Philly Joe Jones) maar behalve de naam hebben beide nummers niets gemeen. Dit nummer, samen met het niet zo vaak gehoorde Parker 51, dat begin jaren vijftig op het repertoire van Stan Getz stond, zijn mijn favorieten van dit album. Rein de Graaff, still going strong, zet met het uitbrengen van deze plaat, terecht Ferdinand Povel in het zonnetje en wie nog mocht twijfelen aan het vakmanschap van Ferdinand, wordt met deze plaat genadeloos teruggefloten.

De cd Ferdinand Povel-Pete Christlieb with the Rein de Graaff Trio - Good Bait - Live at the Amsterdam Bimhuis is te bestellen bij Timeless of bij uw jazz speciaalzaak of online internetshop.
Hans Koert
keepswinging@live.nl
Sommige mensen hoeven niet persé in de schijnwerpers te staan - ze genieten ervan om, in de schaduw van de leider van de band, hun muziek te spelen. Ferdinand Povel is er zo één, maar nu hij de VPRO/Boy Edgarprijs heeft mogen ontvangen, een waardering voor zijn jarenlange carriere op de saxofoon en inzet bij het opleiden en begeleiden van een hele generatie saxofonisten, komt hij er niet meer onderuit. In 2008 vond in het Bimhuis een concertplaats met Pete Cristlieb en Rein de Graaff en zijn trio en deze mooie live-registratie geeft een prachtig beeld van Ferdinand Povel's kunnen - een must have ..... Keep Swinging wijst graag op dit soort grote namen, die liever in de schaduw opereren, maar de schijwerpers verdienen. Als je de Keep Swinging blog wilt volgen, dan kan dat via Twitter of via haar nieuwsbrief, waarop je je kunt registreren - een mailtje is genoeg.

Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging ContributionsLabels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home