Monday, September 13, 2010

Sanna van Vliet's nieuwste album: Dance On The Moon

Sanna van Vliet's nieuwste album: Dance On The Moon ( Nederlands) - Sanna Van Vliet - Dutch scat singer: Dance On The Moon ( English)

Een zangeres-pianiste met de wortels diep in de swingtraditie.

SANNA VAN VLIET Nieuwste Album: DANCE ON THE MOON
Hans Koert


Een paar maanden geleden bracht zangeres en pianiste Sanna van Vliet haar nieuwste plaat uit, getiteld Dance On The Moon. Op deze door het Maxanter label (CD MAX 74910) uitgebrachte cd speelt ze met haar trio, bestaande uit Marius Beets op bas en Eric Ineke op slagwerk. Speciale gasten zijn Sjoerd Dijkhuizen op tenorsax en de Amerikaanse gitarist Al Cohn. Het album werd in juni van dit jaar gepresenteerd op het The Hague Jazz festival tijdens een concert met het Trio uitgebreid met tenorsaxofonist Ferdinand Povel en speciale gast Joe Cohn.

Maxanter CD MAX 75910 (cover design: Sander van Veen / Stormvogel Artistiek Bedrijf, Baarn)

Sanna van Vliet, zangeres en pianiste, studeerde aan het Koninklijk Haags Conservatorium en geeft daar momenteel ook lessen jazzimprovisatie voor zangers. Ze begeleidt ook zangers in het Koorenhuis in Den Haag en geeft verder les aan het Amsterdam Conservatorium. Ze leidt ook workshops en master classes over de hele wereld; later deze maand geeft ze, bijvoorbeeld, master classes op het Jeppis Jazz Festival in Jakobstad, Finland.


Sanna van Vliet ( foto: Illah van Oijen )

Ze richtte haar eigen kwartet op terwijl ze nog op het conservatorium zat en bracht in 2004 haar eerste plaat uit, getiteld In Sight. Haar tweede plaat, gewijd aan de muziek van de in 2005 overleden zangeres - pianiste Shirley Horn leidde in 2007 tot een serie optredens voor JazzImpuls, die ook dit jaar weer met Nederlandse jazzartiesten langs Nederlandse theaters trekt. Ze speelde, behalve in haar eigen trio, ook in de band Alice in Dixieland en de First Ladies, een all-women trio. Voor haar nieuwste album, Dance On The Moon, deed ze weer een beroep op haar vertrouwde ritmesectie als van haar album Remembering Shirley Horn met Marius Beets op bas en Eric Ineke op slagwerk - één van de, zo niet meest, stabiele ritmesecties die we in Nederland kennen van Eric Ineke's eigen JazzXpress en
het Rein De Graaff Trio.
Joe Cohn ( foto: Cees van de Ven)

Joe Cohn, opgeleid aan de pretentieuze Berklee School of Music, speelt verschillende instrumenten, zoals trompet, maar is het meest bekend geworden op gitaar. In het verleden trad hij op met zijn vader, de legendarische
Al Cohn, wiens muzikale duetten met Zoot Sims in mijn beleving tot de beste uit de jazzgeschiedenis horen. Hij trad ook op met laatst genoemde, Zoot Sims en speelde in de groepen van Freddie Hubbard, Art Farmer, Lee Konitz en Pepper Adams. In Nederland kennen we hem van zijn samenwerking met pianist Peter Beets en zijn drumloze trio, dat o.a. te horen is op de Criss Cross album New Groove. Op de Sanna van Vliet plaat is hij op vijf van de tien nummers te horen, alle opgenomen in de Marius Beets' Studio de Smederij in Zeist.
Sjoerd Dijkhuizen ( foto: Hans Koert)

De plaat begint met een mooie uitvoering van de standard I Didn't Know What Time It Was waarbij meteen duidelijk wordt wat een geweldig swingende pianiste Sanna is en uit het unisono scat - gitaarduet met Joe Cohn blijkt dat ze niet voor niets één van de beste scat-zangeressen van Nederland genoemd wordt. In het nummer In A Dream, een compositie van Marius Beets met tekst van Sanna zelf en het nummer, Here's To Life, dat bekend geworden is door Shirley Horn's uitvoering op de gelijknamige CD uit 1992, laat ze horen ook prima overweg te kunnen met ballads.

Eric Ineke ( foto: Hans Koert)

Het nummer My Shining Hour, dat opent met een intro van alleen zang en Eric's subtiele brushes, gaat over in een unisono duet met tenorist Sjoerd Dijkhuizen, is voor mij één van de mooiste nummers van het album. Sjoerd Dijkhuizen, die thuis opgroeide met jazz ( Bij ons thuis werd voornamelijk jazz gedraaid. Charlie Parker, Thelonious Monk, dat is de muziek waarmee ik ben opgegroeid), studeerde aan het Hilversums Conservatorium, waar hij de kneepjes van het vak leerde van nestor Ferdinand Povel. In 1996 studeerde hij af en sinds die tijd speelt hij o.a. in bij Rein de Graaff, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en de Eric Ineke JazzXpress, waarmee ik hem vorig jaar tijdens het ScheldeJazz festival in Terneuzen hoorde met David Schnitter en Rodolfo Neves. Sjoerd Dijkhuizen is ook te horen met eigen groepen zoals zijn kwartet met o.a. gitarist Martijn van Iterson.


Marius Beets ( foto: Hans Koert)

Dit album bevat een tiental nummers, meest standards, maar ook een drietal eigen composities, zowel studio ( met Al Cohn) als live-opnamen ( met Sjoerd Dijkhuizen). Deze plaat, Dance On The Moon, is, in tegenstelling tot de meeste uitgaven met jazz-zangeressen, een echte jazzplaat geworden en geen jazzy dertien in een dozijn popplaat. Deze plaat, vol swingende vocale jazz en scat, met haar wortels diep geworteld in de swingtraditie uit de jaren vijftig en zestig, zal zeker een groot publiek aanpreken. Een must! De cd is te verkrijgen via de website van Sanna van Vliet of in de betere platenzaak.
Hans Koert
keepswinging@live.nlThis is the most swinging' album I've heard in a very long time ( = Dit is het meest swingende album dat ik in lange tijd heb gehoord), schrijft Bob Stoloff in het bijbehorende boekje en hij zou het moeten kunnen weten, als auteur van het boek Scat. Wat dat kan ze, scatten, als één der beste. Een swingende jazzplaat van een zangeres, die goed geluisterd heeft naar de grote zangeressen uit de jaren vijftig en zestig ............ voor wie van echte swingende jazz houdt! Keep Swinging raakt niet snel meer opgewonden van de zoveelste jazzpopdiva, die met veel tamtam haar product probeert te slijten - Sanna heeft dat allemaal niet nodig. Ben je bang een onderwerp uit de Keep Swinging blog, al meer dan 1250 keer, te missen: vraag de Keep Swinging nieuwsbrief.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home