Wednesday, September 17, 2008

Don Ellis: De Tijd Zal Het Leren

( To the English part with the Jazz By The Sea Festival and an 80 years old Les Loups record) Don Ellis: De Tijd Zal Het Leren. Don Ellis: Een Nieuw Geluid Don Ellis: Zijn Laatste Jaren.
Ken Orton schreef een uitgebreide biografie over Don Ellis. De biografie, “In Search of Don Ellis, Forgotten Genius” ( geschreven in het Engels) is klaar en nu is het wachten op een uitgever. Het bestaat uit meer dan 800 pagina’s tekst en meer dan 200 pagina’s foto’s, waarvan vele zeldzame en nog niet eerder gepubliceerde foto’s. Helaas is het Ken nog niet gelukt een uitgever te vinden en wil daarom graag zijn boek aanbevelen met dit uitgebreide essay, dat hij exclusief voor de lezers van deze Keep swinging blog schreef.
Zal de tijd de herinnering aan Don Ellis rechtzetten? De tijd zal het leren !


Het is nu bijna dertig jaar geleden dat een waar muzikaal genie thuis in N. Hollywood, Cal. door een hartaanval kwam te overlijden.

Don Ellis, geboren 25 juli 1934 te Los Angeles, werd een gerespecteerd trompettist en componist tijdens z’n korte leven, dat hij helemaal wijdde aan zijn muziek. Zijn leven was een ware zoektocht naar muziekculturen en klanken overal ter wereld. Hij was op zoek naar nieuwe inzichten, nieuwe muzikale ideeën, nieuwe grenzen in de muziek; op zoek naar dat wat nog nooit gehoord was
Zijn moeder- Winston Johnston Ellis- had op het conservatorium piano en orgal gestudeerd en ze had met gemak een carrière als concertpianiste kunnen maken, als ze niet voor haar man had gekozen, Don’s vader E. Ezra Ellis – hem ondersteunend in zijn roeping voor de kerk. Vader Ez werd Dokter in de Theologie. Iedereen die hen kende, was erg op hen gesteld. Dit nu was de omgeving waarin Don opgroeide. Muziek werd een belangrijk deel in Don’s leven en het was al vroeg duidelijk, volgens zijn moeder, dat hij muzikale talenten had. Toen hij eens, tijdens een concert dat hij met zijn vader bezocht, gefascineerd werd door de glimmende trombones, wilde hij graag dat instrument leren bespelen, maar het werd een trompet, want dat kreeg hij van zijn ouders. Al snel was hij ook daardoor geboeid en later schreef hij: Nothing will ever stop me from playing my trumpet ( = Niets zal mij er ooit van weerhouden om trompet te spelen. )

Hij studeerde in juni 1956 cum laude af in Compositieleer aan de Universiteit van Boston af op het hoogste niveau. Hij mocht, op voorspraak van zijn muziekdocent (trompet) John Coffin, auditie doen bij The New Glenn Miller orkest, onderleiding van Ray McKinley.
In december 1956 moest Don in dienst en werd in West-Duitsland gestationeerd bij de 7th Army Soldiers’ Show, een militaire harmonie en fanfarekorps, waarmee hij rondtrok. Ook speelde hij bij de Jazz II en Jazz III eenheden, onderdelen van eerder genoemd orkest en vooral het Jazz III orkest was erg succesvol, met onder andere musici als Leo Wright, Eddie Harris, Lanny Morgan en Dave Sanchez . Don schitterde hierin op trompet, maar ook als arrangeur.

Na zijn diensttijd terug in de States volgden voor Don een aantal taaie jaren in New York City, maar uiteindelijk zou zijn spelen bij big bands, zoals die van Woody Herman en Maynard Ferguson en optredens in kleinere bezettingen bij ondermeer Charlie Mingus en George Russell een enorme impuls geven voor zijn verdere carrière. Zijn spel tijdens optredens op de Lennox School of Jazz bracht hem naam en begon met eigen groepen op te treden en opnames te maken. Met de oprichting van de "Improvisational Workshop Orchestra" begon een nieuwe periode in zijn leven; een periode waarin hij ging experimenteren en interesse kreeg voor bijv. "vreemde maatsoorten". (wordt vervolgd)

Ken Orton ( vertaling Hans van Wagensveld)
Volgende keer: Don Ellis: Een Eigen Geluid. M
orgen (in het Engels) Don Ellis: His Own Sound.

Les Loups: Oscar Alemán (gitaar) - Gaston Bueno Lobo (hawaii gitaar)
Opgenomen 80 jaar geleden in Buenos Aires, ca 17 sep. 1928
C’ est Vous – Vals (Eros Tó) (Greenberg-Silver-Richman)

LA PORTEÑA ES UNA PAPA ( Fox Trot ) (O. M. Aleman – G.B. Lobo)

Uitgebracht als Victor 80960
(bron: Oscar Alemán Discography - Hans Koert)
Ook Online.

This week Zeeland, the southwest part of The Netherlands, has scedulded its Jazz By The Sea festival. This annual festival is sceduled from the 16th of September ( the opening concert in Zoutelande was last night) up to the 21st of September 2008. The music on this festival is in the traditional jazz styles and the bands to perform are most local and regional bands, like the Jay Jay's Border Jazzmen, who will perform tonight at the Muziektent in Zoutelande and the New Orleans Second Line Jazzband on Friday in Domburg. Most concerts are scedulded during the next weekend and take place in Domburg on several venues, but also in other villages on the former island of Walcheren concerts have been planned, like Meliskerke in the World of Silk ( Silk Museum), Westkapelle ( Strandpaviljoen), Oostkapelle ( Hotel Bos en Duin) en Flushing ( Restaurant Solskin). The Champagne Charlie Trio, part of Champagne Charlie, has been scedulded for the 21st of September in De Leugenaar in Flushing. You can find all info at its website.
Les Loups: Oscar Alemán guitar - Gaston Bueno Lobo hawaiian guitar.
Recorded 80 years ago in Buenos Aires, ca 17 Sep. 1928
C’ est Vous – Vals (Eros Tó) (Greenberg-Silver-Richman)
LA PORTEÑA ES UNA PAPA ( Fox Trot ) (O. M. Aleman – G.B. Lobo)
released as Victor 80960
(bron: Oscar Aleman Discography - Hans Koert) ( online too)

DON ELLIS: MAY TIME RESTORE?

Ken Orton loves to publish his Don Ellis biography: “In Search of Don Ellis, Forgotten Genius” – written in American English - completed and copyrighted in October 2007. There are well over 800 pages of text and over 200 pages contained in the “Picture Galleries”, that include many rare, unpublished shots.
Although he has tried over the past months to find a publisher or means of publishing, he was unsuccessfully. That’s why he loves to share this extensive article with the readers of the
Keep Swinging blog.

You can read all about it in Don Ellis: May Time Restore?

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home