Sunday, September 07, 2008

Roda de Choro: Muziek in een kringetje.

( To the English translation.) SONNY ROLLINS: 78 YEARS RODA DE CHORO

Een week geleden wees Joergen, samensteller van de wekelijkse Choro Music blog zijn lezers op de typische kringopstelling van Choro-muzikanten: de Roda de Choro. Omdat ik zelf de Choro-band Choro Brasil Scandinavia graag nog eens wilde laten zien, waarmee in Kopenhagen in de zomer van 2005 alles begon, kon ik zo twee vliegen in één klap slaan. En bovendien ..... het stukje van Joergen was te interessant om onvertaald te blijven: Roda de Choro: Muziek in een kringetje.
Joergen schreef:
Eén van de meest karakteristieke elementen van de traditionele Choro-muziek is het feit dat de opstelling van de muzikanten tijdens optredens plaats vindt in een kring of rond een tafel, waardoor er een intieme sfeer ontstaat, zodat oogcontact tijdens het spel mogelijk is. Dit was de ideale opstelling bij een zgn. Roda de Choro en dat is nog steeds zo in kleine clubs of bij mensen thuis, als choro-muzikanten voor hun plezier komen spelen. Je zou kunnen stellen dat deze kringopstelling prima past bij dit soort kleinschalige muziek, waarbij concentratie, een uitstekende speeltechniek en een gemeenschappelijk gevoel, belangrijke elementen zijn onmisbaar om de echte Choromuziek te doorgronden.

Toch zie je tegenwoordig steeds vaker dat Choro gespeeld wordt op een podium in een zgn. concertopstelling, waarbij de musici naast elkaar zitten tegenover het publiek. In zo'n omgeving is het spelen in een kring praktisch onmogelijk, omdat iedereen met zijn gezicht richting het publiek zit. Natuurlijk zijn er ook voordelen aan die opstelling, omdat individuele solisten zich zo beter aan het publiek kunnen presenteren.
De Wereld Is Een Schouwtoneel ..... memoreerde Vondel al, of was het vader Cats, hoe dan ook, jonge musici die Choro-muziek spelen kennen al bijna niets anders meer en zijn gewend aan de opstelling waarbij ze oog in oog met het publiek staan en het hangt er dan ook maar vanaf in hoeverre de solist in staat is zijn publiek te boeien, met de band achter hem, als begeleider. De rol van de solist wordt zo, als vanzelf, de belangrijkste act op het podium. Is het niet opmerkelijk dat juist deze individuele waarden zo belangrijk lijken in de Westerse Wereld, dat het overgeslagen is naar de musici, die, zo lijkt het, alleen nog maar dromen van een individuele carriere in de muziek? Het lijkt alsof het succes van een band op het toneel afgemeten wordt aan het succes van de hoofdsolist. Zijn reputatie of het feit of hij een ster is of niet, of hij in staat is tijdens zijn solo's het publiek te verrassen met zijn spel; met speciale effecten of onverwachte improvisaties, worden allemaal factoren die van even groot belang zijn voor de muzikant om een "ster" te worden.

De traditionele Choro-muziek, gespeeld in een kring, tijdens een Roda de Choro, is wat mij betreft de enige pure vorm om de spirit van de Choro te beleven.
Joergen Larsen (vertaling Hans Koert) ( in het Engels in Armandinho - Retocando o Choro ; één van de wekelijkse bijdragen uit de Choro Music blog .

Deze bijdrage geeft mij de kans om twee fragmenten te plaatsen van de groep Choro Brasil Scandinavia, een band die bestaat uit musici afkomstig van beide continenten: Marcilio Lopes op de bandolim, Jayme Vignoli op cavaquinho en Oscar Balao op pandeiro. Deze drie komen uit Brazilië. Mats Andersson (uit Zweden) speelt gitaar en Martin Heap (uit Denemarken) de 7-snarige gitaar. Ze spelen twee nummers, terwijl ze in een kring zitten: Roda de Choro: Noites Cariocas en Um a Zero; composities van respectievelijk Jacob do Bandolim en Pixinquinha. Prachtig !!

Hans Koert - keepswinging@live.nl


SONNY ROLLINS: 78 JAAR
Vandaag, 7 september 2008, hoopt Sonny Rollins zijn 78-ste verjaardag te vieren. Hij is nog steeds actief en velen zullen zich nog wel de "hype" rond zijn jubileumconcert vorig jaar november in Carnegie Hall, New York vanwege de vijftigste verjaardag van zijn eerste concert daar, herinneren. Ik mocht toen zelfs foto's en een verslag plaatsen van Michael Gilbreath, die met zijn kleindochters de receptie voorafgaand aan het concert bezocht. Je vindt ze in de bijdrage: Sonny Rollins in Carnegie Hall. Het concert resulteerde uitendelijk niet in een CD ( Rollins was niet tevreden met het resultaat). Binnenkort verschijnt er echter wel een plaat en DVD met daarop zeven live-opnamen uit de periode 1980 tot 2007 (één track komt uit de Carnegie Hall jubileumshow) en deze Road Shows: Volume 1 wordt nu al als one of the finest Sonny Rollins albums ever released ( = één van de beste Sonny Rollins albums ooit uitgebracht) aangekondigd. Ik hoop het na verschijnen hier te kunnen bespreken. Tot die tijd zullen we het moeten doen met het gegeven dat de aangekondigde plaat captures the kind of excitement that only Sonny Rollins can create in a live performance. (= een gevoel van opwinding veroorzaakt, die alleen Sonny Rollins kan opwekken tijdens een live optreden). Ik voel die opwinding nu nog niet, daarvoor zijn Zeeuwen iets te nuchter, denk ik .... eerst mè is luustere..... Als je Sonny Rollins persoonlijk wilt feliciteren hoef je vanmiddag niet in de rij te gaan staan om een handje te schudden: Zet je felicitatie gewoon online in zijn gastenboek.
Bedankt Mikayla voor je suggestie !!

Keep swinging

Hans Koert


keepswinging@live.nl

English ( Naar de Nederlands / Vlaamse vertaling )


SONNY ROLLINS: 78 YEARS
Today, the 7th of September, Sonny Rollins, hopes to celebrate his 78th birthday. He was born in New York City on the 7th of September 1930. He is still an active man and most of you will remember the "hype" around the concert November last year in Carnegie Hall, New York City to memorate that it was 50 years ago that he first played in that famous venue. I could even give you an almost eyewitness report thanks to Michael Gilbreath, who shared photos and stories about the reception he visited with his grandchildren before te show itself. You could read it at: Sonny Rollins at Carnegie Hall. It was a pity that the promised album of the show was cancelled. Never mind that: a new album and DVD wil be released soon: Road Shows volume 1 with seven unreleased live recordings from the years 1980 up to 2007 ( also one track from the 2007 Carnegie Hall Concert). It is promoted as one of the finest Sonny Rollins albums ever released. Well I hope to be able to review it in this blog later .......... it captures the kind of excitement that only Sonny Rollins can create in a live performance. If you love to congratulate Sonny personally today you won't have to travel to the States, but you can give your congratulations online in his guestbook.
Thanks Mikayla for your suggestions !!
Hans Koert -
keepswinging@live.nl

RODA DE CHORO
One of the characteristics of the traditional choro performance is the fact that the participating musicians usually are seated in a circle or around a table to create an intimate atmosphere and leaving the opportunity to watch each other while playing. This is the ideal setting for a Roda de Choro, and this is continued to this day in small clubs or at private gatherings whenever Choro musicans get together to play for their own pleasure. But nowadays Choro bands play in halls sitting on a stage in front of the audience......... Read more about this in Joergen's contribution: Roda de Choro

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home