Thursday, November 03, 2011

The making of .... een zoektocht

Een speurtocht naar informatie over een wegwerpproduct
Deel drie in een serie over het HIT OF THE WEEK-DURIUM PROJECT.
Hans Koert

The making of ...... the birth The making of ..... the growth The making of .... Quest (English)
The making of .... de geboorte van een discografie The making of ... de groei van een discografie The making of .... de zoektocht (Nederlands)

Als ik toen had kunnen overzien waar ik aan ging beginnen …………… Het samenstellen van een gedegen discografie is een uitdaging, die de nauwkeurigheid van een boekhouder combineert met de discipline van een middeleeuwse monnik, die een boek letter voor letter overschijft. Je leert de vaardigheid alleen in de praktijk, de voetangels en klemmen, de valkuilen. Te voren moet je je goed realiseren, dat de lijst platen nooit compleet zal zijn - elk jaar komen er nog onbekende opnamen bij ........
Een verzameling Hit of the Weekplaten ( bron: eBay)
Dit jaar verscheen de vierde dubbel-cd bij Archeophone Records in de serie "The Complete Hit of the Week Recordings"; alle tussen 1930 en 1932 in de Verenigde Staten uitgebrachte kartonnen 78-toerenplaten eindelijk digitaal vastgelegd. Voordat het zover was, moesten eerst alle 200 platen uitvoerig gedocumenteerd worden - over het maken van de Hit of the Week-Durium discografie en de uiteindelijke bekroning, acht cd's met opnamen, gaat een serie bijdragen. Eerder publiceerde ik The making of ... de geboorte van een discografie en The making of .... de groei van een discografie. Vandaag meer over de zoektocht naar gegevens. Een Dancing label, in feite een Franse uitgave van een Hit of the Weekplat: Somewhere in old Wyoming ( QUAND NOUS SOMMES ENSEMBLE) - ORCHESTRA HIT OF THE WEEK sous la direction de Bert Hirsch. Pgebnomen in New York City, augustus 1930 en uitgebracht in Frankrijk als Dancing 1101 in de tijd daarna, waarschijnlijk verkocht of weggegeven ter promotie van een Parijse danszaal,. (Verzameling Hans Koert)
Het maken van een discografie is voor een groot deel saai werk, waarbij grote nauwkeurigheid geboden is. Als de originele boekhouding van een studio voorhanden is, dan probeer je natuurlijk uit de originele bronnen de informatie te destilleren, maar wat als, zoals bij Durium, de administratie na het faillissement in de jaren dertig verdwenen is? Je moet dan op zoek naar de originele bronnen, de originele kartonnen platen. In de loop der jaren heb ik (bijna) alle originele Hit of the Weekplaten kunnen bemachtigen, maar aan een alles omvattende verzameling met de Europese Duriumplaten ben ik nooit begonnen.

Jean-Christophe Averty (bron: Salon des invités - Jacques Languirand)
Je moet dan de hulp in roepen van andere verzamelaars of discografen, zoals bijv. Tom Valle uit Noorwegen, die zich voor mij stortte op de Deense Super Duriums en Zweedse Veckans skiva. Uiteraard is ook “literatuur” studie belangrijk, zoals de informatie, die in reeds verschenen disco’s te vinden is, of informatie uit oude catalogi en kranten, met het risico, dat je uiteraard ”fouten” gaat overschrijven. Eén van de bronnen is The American Dance Band discography 1917-1942 van Brian Rust. Nu staat hij bij me op de plank, maar in de jaren negentig was hij niet te koop (behalve antiquarisch voor hoge bedragen) en dus niet gemakkelijk te raadplegen ..... Zou jij een paar keer per jaar vanuit Zeeland met de trein naar de bibliotheek in Den Haag reizen, omdat dat daar een American Dance Band Discography staat? Ik deed het, want het was, volgens mij, de dichtstbijzijnde plek om de boeken in te zien.

Detail van de brief van Mrs. Kunz (1983) ( Dank aan Jean-Christophe Averty)(in copie in archief Hans Koert) (klik op de foto om hem te vergroten)
Soms kom je achter vergeten platen, op een wel heel bijzondere manier. Zoals het volgende verhaal. In 1983 meldde een dame zich per brief bij de Franse Tv-presentator en producer Jean-Christophe Averty;ooit begonnen als jazzpianist begin jaren vijftig, was hij uitgegroeid tot één van de markantste figuren in de Franse radio- en tv wereld, als presentator en producer van tientallen jazzconcerten en platen. In latere blog kom ik nog terug op deze markante figuur, die o.a. met zijn radioprogramma Jazz for The Happy Few veel aandacht besteedde aan de kartonnen Hit of the weekplaten.

De ondertekening van Jean-Christophe Averty ( archief Hans Koert)
Ene mevrouw Kuntz meldde zich met de mededeling dat ze een stapel kartonnen platen had, die van haar vader waren. Haar vader was taxichauffeur geweest en had een keer een passagier, een Amerikaan, naar het vliegveld gebracht. ’s Avonds had hij ontdekt, dat die vreemde Amerikaanse klant zijn tas in de auto had laten staan met vieux disques 78 tours en carton (pour la plus part américains) (= oude kartonnen 78-toerenplaten, de meeste Amerikaans). Ze had een lijst met zo’n 25 Hit of the Weeks, duriums, MP's, Dancing, Sefono’s ABC’s en DoReMi’s bijgevoegd, die in de tas gezeten hadden. Sefono, MP, ABC, Durant-Dupont, Dancing en DoReMi waren labels waaronder Hit of the Week in Frankrijk verkocht werd.

Gedeelte uit de brief, waarin Averty (als gedreven verzamelaar) compassie heeft met de gedupeerde Amerikaanse verzamelaarj (Hans Koert collection)
Ze vroeg Jean-Christophe, ook 78-toeren verzamelaar, om advies, voordat ze er mee naar een antiquair zou gaan. Jean-Christophe had als verzamelaar een passie voor dit “junk repertoire” zoals hij het liefkozend noemde, en had de lijst bekeken. Hij ontdekte er allerlei onbekend spul op. Hij wilde haar voorstellen de stapel aan hem te verkopen, maar toen de vrouw zich weken later weer meldde, vertelde ze dat ze in een tweedehandszaakje een interessant aanbod gekregen had en de hele stapel verkocht had voor FF300. De stapel ging dus toch nog aan de neus van Jean-Christophe voorbij, maar de lijst stuurde hij me toe met kruisjes bij die exemplaren, die hij niet kende. De helft van deze platen is overigens “in het echt” nooit meer boven water gekomen – misschien heeft de handelaar ze ooit als onverkoopbaar bij het grof huisvuil gezet - uiteraard hebben ze wel een plek gekregen in de discografie.

Ik vond een animatie over Jean-Christophe Averty, waar ik graag een fragment van laat zien
Hans Koert
keepswinging@live.nl
Als je een discografie wilt maken van een bijna vergeten platenlabel, zoals de Hit of the Week, die 80 jaren geleden in grote aantallen als een wegwerpproduct op de markt gebracht was, maar nu opgelost lijkt in het verleden, dan weet je niet waar je aan begint. Uiteindelijk leidde het tot een drietal discografieën, die samen het aantal van 200 "bekende" platen uitbreidde tot zo'n 1300 uitgaven. Over de zoektocht naar informatie, in een tijd dat er nog geen internet of e-mail bestond, gaat de blog The making of .... een zoektocht, waarin een vergeten stapel vieux disques 78 tours en carton in een Franse taxi de hoofdrol speelt ..... De Keep Swinging blog vertelt graag over dit soort vergeten muziek, die de massa, Jan-met-de-Pet, op een goedkope wijze liet kennismaken met de nieuwste hits. Als je niets wilt missen, volg dan de Keep Swingingblog via Twitter (#keepswinging) of vraag de gratis nieuwsbrief (keepswinging@live.nl). Je kunt je ook laten informeren over de meest populaire Keep Swingingblogs van de afgelopen maand.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home