Sunday, May 15, 2011

Hit of the Weekplaten project afgerond

HIT OF THE WEEKPLATEN PROJECT afgerond
Alle 200 Hit of the Weekplaten (1930-1932) gedigitaliseerd en uitgebracht op vier dubbel-cd's in de serie The Complete Hit of the Week Recordings
Hans Koert

Eind april verscheen op het Archeophone label de laatste plaat uit een unieke serie van vier dubbel-cd's met daarop alle in de jaren dertig uitgebrachte kartonnen Hit of the Week platen.
De vier dubbel-cd's van Archeophone (Arch 3002 - Arch 3003 - Arch 3004 - Arch 3005 ) (foto: Hans Koert)

In januari 1930, een paar maanden na de val van de beurs op Wallstreet (NYC), lag de eerste kartonnen Hit of the Week 78-toerenplaat te koop in de krantenkiosken op Times Square.

Het pas opgerichte platenlabel mikte, nu steeds meer huishoudens de beschikking over een radio kregen, op het grote publiek, door elke week een goedkope, onbreekbare kartonnen grammofoonplaat uit te brengen, die, zoals de naam aangeeft de Hit van de week bracht - The Hit of the Week. Deze unieke wekelijkse serie grammofoonplaten werden tot de zomer van 1932 volgens een strak marketingplan in de krantenkiosken in heel Amerika en daarbuiten uitgebracht - vanaf de zomer van 1930 ook in Nederland.
Deze eenzijdig bespeelbare kartonnen platen, karton met aan één kant het kunsthars Durium, waren in feite niet gemaakt voor de eeuwigheid, maar toch, mede door de grote oplagen van wel 350.000 platen per week, duiken deze “kromme” platen, vaak beschadigd, zo af en toe nog wel eens op tijdens verzamelaarbeurzen.

De eerste commercieel uitgebrachte Hit of the Week: Through - Bert Lown and his Hotel Biltmore Music ( januari 1930) ( HOW 1020) ( verzameling: Hans Koert)

Deze bijzondere grammofoonplaten bevatten meestal de gewone stockarrangementen gespeeld door ad-hoc samengestelde studiobands, met musici, die tijdelijk, door de crisis, zonder werk zaten. Soms vind je er grote namen tussen, als die van Duke Ellington,

Jimmy en Tommy Dorsey, Freddie Rich of Rudy Vallee; iedereen probeerde, soms illegaal, vanwege de crisis, wat bij te verdienen. Na tachtig jaar zijn deze unieke serie wegwerpplaten, die een prachtige beeld geven van de Amerikaanse tijdsgeest en de smaak van het grote publiek, alleen nog bij verzamelaars te vinden en nu voor het eerst in zijn geheel gedigitaliseerd en voor het nageslacht bewaard.
Dankzij uitgebreid onderzoek van Hans Koert uit Heinkenszand naar de geschiedenis van deze bijzondere kartonnen platen zijn alle uitgebrachte 200 Hit of the Weeks, samen met de andere kartonnen Durium uitgaven in Amerika en Europa, nu minutieus beschreven in een discografie, die, alles bij elkaar, zo’n 1300 titels beschrijft.

Hit of the Week display, zoals de platen in 1930 in de krantenkiosk te vinden waren ( 1930) (foto collectie Hans Koert)

Hoewel er, na het verschijnen van Hans Koert’s Hit of the Week discografie al een aantal cd's met heruitgaven waren verschenen, waaronder een drietal door het Japanse platenlabel Audiopark,

bleven die heruitgaven beperkt tot de meest algemeen bewaard gebleven Hit of the Weeks. In 2000 werd door de Amerikaanse geluidsrestaurateur Doug Benson en discograaf Hans Koert, in samenspraak met het Amerikaanse platenlabel
Archeophone Records, dat zich vooral gespecialiseerd heeft in het heruitbrengen van akoestische opnamen uit de eerste twee decennia van de twintigste eeuw, de beslissing genomen om een poging te wagen alle Hit of the Weeks, die uitgebracht zijn, op te sporen en te digitaliseren. Deze enorme klus, een uitdaging op zich, doordat sommige uitgaven uiterst zeldzaam zijn, leidde tot de ontdekking van onbekende testplaten en reclame-uitgaven, is nu afgerond met het verschijnen van de laatste dubbel-cd. Op de vier dubbel-cd's ( acht cd's met > 70 minuten speeltijd) zijn ook unieke en zeer zeldzame reclameplaatjes en gelegenheidsuitgaven heruitgebracht, die ook door Durium in opdracht van bedrijven of instanties werden gemaakt - deze bijzondere één minuut durende reclameboodschappen zijn nooit eerder zo uitgebreid gedigitaliseerd en geven een uniek beeld van het dagelijkse leven rond 1930.

Collage van enkele Hit of the Weeklabels ( fotocollage: Archeophone)

U vindt verdere informatie over de Hit of the Week platen in de uitgebreide
(online) Durium discografie, samengesteld door Hans Koert, waar de volledige serie Hit of the Week-platen te zien is. U vindt op de Hit of the Week blog allerlei bijdragen over de kartonnen Duriumplaten, waaronder de wekelijkse Hit of the Week uitgaven, maar ook een selectie van de talloze andere Durium uitgaven en de zeldzame reclameplaatjes.

Indien u meer informatie wenst m.b.t. over deze vergeten serie grammofoonplaten en dit unieke document uit de Amerikaanse geschiedenis, neem dan contact op. met Hans Koert in Heinkenszand.De 2CD is verkrijgbaar bij Timeless ( Wageningen) (even een mailtje sturen) of echtstreeks bij Archeophone

Hans Koert
samensteller van de Hit of the Week-Durium discografieën en de (online) Hit of the Week discografie.
redacteur van de Hit of the week blog.
keepswinging@live.nl


Wat begin jaren negentig begon als een stapeltje kromme kartonnen 78-toerenplaten is uitgegroeid tot een collectie van honderden Durium platen, waarvan de Hit of the Week ongetwijfeld het bekendste label is. Dankzij jarenlange research, verscheen er een (online) discografie met zo'n 1300 kartonnen Duriumplaten. Dankzij de Amerikaanse geluidsrestaurateur Doug Benson en de Nederlandse discograaf-verzamelaar Hans Koert zijn nu alle 200 Hit of the Weekplaten, inclusief tientallen zeldzame reclameplaatjes, op vier dubbel-cd's op het Archeophone label) heruitgebracht. Een uniek document van de Amerikaanse populaire muziek.
Als je de Keep Swinging blog wilt volgen, dan kan dat via Twitter of via haar nieuwsbrief, waarop je je kunt registreren - een mailtje is genoeg.


Het opnieuw registreren via Google discussielijst werkt sinds vorige week, om onverklaarbare redenen, niet goed. Stuur me een e-mail als je op de Keep Swinging nieuwsbrief mailing lijst wilt blijven staan. Zij die de nieuwe nieuwsbrief al ontvangen hoeven niet opnieuw te reageren


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home