Thursday, July 03, 2008

René Didi Duprat

( To the English translation)
In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw bevonden zich tussen de vele manouche gitaristen een "gadjo" die geprezen werd om zijn fijne begeleiding - René Didi Duprat. Hij was o.a. de vaste begeleider van Tony Muréna, maar speelde ook met diverse andere beroemdheden.
George Lankester schreef een bijdrage over deze onbekend gebleven gitarist, met als ondertitel Een gitarist die meer bekendheid verdient.

Tijdens een briefwisseling met zijn vrouw, de weduwe Denise Duprat, heb ik, zo schrijft George, aanvullende informatie gekregen en foto’s over deze bijzondere gitarist.

Ensemble Tony Murena met Didi Duprat.

"Didi" wordt op 12 oktober 1926 te Parijs geboren. In zijn jeugd leert hij mandoline en banjo spelen, spoedig gevolgd door gitaar, wat zijn hoofdinstrument zou worden. Naar voorbeeld van Django Reinhardt brengt hij al snel swing in de Musette door zijn gevoel voor ritme en door het samenspelen met de belangrijke manouche gitaristen. Al op zijn zestiende jaar maakt hij deel uit van het orkest van Michel Warlop. In 1943 begeleidt hij soms Gus Viseur (de grootste jazz-accordeonist van die jaren), evenals zijn vriend Tony Muréna, de accordeonist met wie hij al in zijn jeugd in de Parijse straten en parken speelde.
Ook treedt hij op in het orkest van Louis Ferrari (accordeonist en orkestleider) waarin hij tot 1952 zal blijven! Bovendien wordt hij goede maatjes met de bekende musettespeler Marcel Azzola.

In 1958 vervangt Didi gitarist
Henri Crolla in tournees van de befaamde zanger Yves Montand en dan is hij meteen een veelgevraagd muzikant die achtereenvolgens Dalida, Juliette Gréco en Marléne Dietrich mag begeleiden, laatstgenoemde zelfs tot ongeveer 1976.
Didi Duprat, Jean Nora, François Parisi, Armand Lassagne en Joe Privat ( foto: Franck Bergerot)
Voor Hot Club liefhebbers is het interessant te weten dat deze linkshandige gitarist in al zijn swing te horen is bij de grote Musette-solisten van eind jaren dertig en de jaren veertig. Vooral de opnamen met Muréna zijn in dit opzicht een prima bron.
Tekenend is dat hij ook met Gus Viseur optrad. Het mag als bekend worden verondersteld, dat de Hot Club de France-leiding plaatopnamen van deze accordeonist organiseerde vanwege diens geweldige swing en improvisatietalent. Zijn spel is op het Swinglabel vastgelegd!!!
Didi heeft in de Musette ook met grote gitaristen gespeeld als de gebroeders Ferret, wat toch ook wel wat wil zeggen over zijn kwaliteiten.

Begin jaren ’90, niet zo lang voor zijn ziekte, was hij present bij de opnamen van de CD serie ‘Paris Musette’ waarin hij als begeleider (een enkel keer bij uitzondering als solist) te horen is, spelend met musici als Louis Corchia, Lassagne en Azzola. Vaak zit gitarist (en groot Musette-kenner) Didier Roussin daarbij aan zijn zijde als solist en begeleider.
Op de CD’s “La Lichére” en “Vent d’automne” (Frémeaux LLL137 en 207) staan traditionele manouche jazznummers , maar ook walsen, mazurka’s en de Parijse Java, met representanten van de nieuwe generatie Musette-artiesten.
Kort na die opnamen overleden opeens enkele groten van vroeger zoals accordeonist Jo Privat en gitarist Didier Roussin.
Op 8 augustus 1996 overleed ook René ‘Didi’ Duprat, de aimabele artiest die wij ons hopelijk zullen blijven herinneren en die in Frankrijk ‘Maître de Musette’ wordt genoemd.

Georg Lankester -
keepswinging@live.nl

George Lankester verdiepte zich vorig jaar in de geschiedenis van de Musette. Hierover is verslag gedaan in de blog
Swing-Musette
Hij speelt sologitaar in de groep
Quatre Tickets de Swing

PORGY EN BESS:
Hoewel het nog hoogzomer is zijn de jazzclubs al weer druk in de weer met de winterprogrammering. Vandaag één concert dat in de Porgy en Bess Jazzclub in Terneuzen plaatsvindt op 2 november 2008. Het Trio van Rein De Graaff speelt dan met Pete Christlieb en Ferdinand Povel. Nog 122 nachtjes slapen - We kijken er nu al naar uit ......


Keep swinging

Hans Koert


keepswinging@live.nl

English ( Naar het Nederlands)

In the 1930s and 1940s there was one guitar player, René Didi Duprat, who wasn’t a manouche, a gypsy, like many French guitar players, but a gadjo, which means in the Sinti-language that he isn’t a gypsy. He was a great accompanist at the guitar and played with great musicians, like Tony Muréna and numerous others.

George Lankester wrote an article about this unknown French guitar player, titled René Didi Duprat - Maitre de Musette, that will be published is English tomorrow. Last year George Lankester made a book about the History of the Swing-Musette. I told you about that in my contribution Swing-Musette. He plays the guitar in the band Quatre Tickets De Swing.

PORGY EN BESS:
Although here in The Netherlands the summer has arrived, jazz clubs all over the world are planning their concerts for next year. Today one of the concerts that has been scedulded in the Porgy en Bess Jazz Club in Terneuzen, in the southwest part of The Netherlands, for the 2nd of November 2008. That day Rein De Graaff will perform with his trio featuring Pete Christlieb and Ferdinand Povel. I'm looking forward to it .......


Keep swinging

Hans Koert


keepswinging@live.nl

Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep Swinging News letter Keep Swinging Contributions

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home