Monday, December 12, 2011

Ukelele legende Bill Tapia (1908-2011)

Negentig jaar op de planken .....
De laatste link met de vroegste dagen van zowel de jazz als de vaudeville, met de ukelele in haar hoogtijdagen.
Jørgen Larsen (vertaling: Hans Koert)

Ukulele Legend Bill Tapia (1908 - 2011) (English) Ukelele legende Bill Tapia (1908-2011) (Nederlands)
Op 2 december 2011 overleed ukelele-legende Bill Tappy Tapia op 103 jarige leeftijd - één maand voordat hij 104 jaar oud hoopte te worden. Hij stond tot aan zijn dood op de planken - met een carrière van meer dan 90-jaar, behoorde hij, met Johan Heesters, tot één van de oudste actieve muzikanten ter wereld - een ongelooflijke prestatie van een opmerkelijk artiest in de wereld van de showbiz.

Bill Tapia (2008) ( bron: hawaiimagazine.com)
Bill Tapia werd geboren op nieuwjaardag 1908 in Honolulu, Hawaii en kreeg zijn eerste instrument op 7-jarige leeftijd. Hij startte zijn carrière tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen hij in 1918 voor de Amerikaanse troepen, gestationeerd op Hawaii, mocht optreden en hij kreeg bekendheid door zijn soloversie op de ukelele van J. P. Sousa's The Stars And Stripes Forever. Nadat hij de ukelele had ingewisseld voor de banjo, om meer werk te krijgen, ging hij spelen bij vaudevilleshows en op lijndiensten met stoomschepen tussen Hawaii en de westkust van de VS. ....... tijdens de dertiger jaren speelde hij af en toe als begeleider van artiesten als Bing Crosby, Billie Holiday, Fats Waller en Louis Armstrong en één keer leerde hij Hollywoodsterren als Clark Gable en Shirley Temple de ukelele te bespelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Bill Tapia in Honolulu waar hij een 14-mans orkest leidde. Na de oorlog, verhuisde hij naar de omgeving van San Francisco, waar hij optrad met allerlei swingorkesten. Later werd hij wat honkvaster en ging hij in allerlei TV-studio-orkesten spelen, trad hij op met lokale bands en gaf hij gitaarlessen. Rond de eeuwwisseling stierf zijn vrouw en zijn dochter vlak na elkaar en ging hij weer ukelelespelen, werd herontdekt en begon aan zijn tweede carriere!

Bill Tapia - Tropical Swing ( 2004)


In 2004, toen hij 96 jaar jong was, werd Bill Tapia's eerste album Tropical Swing uitgebracht met jazz- em Hawaiistandards. Het titelnummer op deze cd werd zijn enige eerder uitgebrachte Okeh-78-toerenplaat uit 1936. Na Tropical Swing volgde Duke of Uke (2005) en Livin’ It LIve (2009), en eerder dit jaar Live at the Warner Grand (2011). Deze laatste cd werd gemaakt tijdens het concert rond zijn 100ste verjaardag. Voor zijn 100ste verjaardag had ik (Hans Koert - vertaler) contact met zijn manager en die meldde dat Bill naast hem op de bank zat en blij was met de felicitaties en het stukje dat ik over hem gemaakt had. Hij wilde graag naar Europa komen spelen en of ik dat maar wilde regelen. Kort na zIjn 100ste verjaardag brak hij zijn heup, maar hij bleef spelen tot een jaar geleden ..........Bill Tapia (2011) (bron: billtapia.com/)

Bill Tapia werd in 2004 toegelaten tot de Ukulele Hall of Fame en ontving in 2011 het Lifetime Achievement Award van de the Hawaiian Academy of Recording Arts. Er werd een documentaire gemaakt door S. Leo Chioang en Mercedes Coats over het leven en de carriere van Bill Tapia, getiteld To You Sweetheart,Aloha - Can Life Begin At 94?". Je vindt meer informatie hierover op zijn website, waar vandaan bovenstaande informatie gehaald is.

Bill Tapia (bron: telegraph.com.uk)
Eerder werd er op de Keep Swingingblog aandacht besteed aan Bill Tapia, zoals in de bijdrage Bill Tapia - The Duke of Uke en Bill Tapia - Centenary, ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag. Je kunt heel wat optredens van Bill Tapia op internet bekijken: Hier zie je hem begin van dit jaar tijdens één van zijn laatste publieke optredens met het nummer: I Wanna Learn to Speak Hawaiian.


Tenslotte nog een korte fotocompilatie ter herinnering aan ukelele-legende Bill Tapia (1908-2011):

Jørgen Larsen

(vertaling: Hans Koert)


keepswinging@live.nl


Met een carrièrre van meer dan 90-jaar op de planken lijkt Bill Tapia Johan Heesters, die in 1921 voor het eerst op het toneel stond, te verslaan, al kan Heesters dat, als hij nog een paar jaar blijft leven en optreden hem nog inhalen. Bill Tapia, de ukelele-legende, die op 92-jarige leeftijd aan een tweede carrière begon, speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1918 voor de Amerikaanse troepen, gestationeerd op Hawai, Sousa's de Stars and Stripes Forever op zijn ukelele. Begin december overleed hij thuis op 103-jarige leeftijd ............ Naat hij 100 geworden was, werd er een groot feest geoganiseerd, waarbij de honderdjarige optrad. Ik feliciterde hem hiermee in de Keep Swingingblog en daar was hij zer vereerd mee ......... Zijn producer meldde me dat hij graag in Europa wilde komen spelen - reiskosten, een hotel en wat handgeld om van te leven was al wat hij nodig had ........... en of ik dat maar wilde regelen. Het is er niet van gekomen ............ Hij bleef vol levenslust totdat het afgelpen jaar allemaal minder werd - toch lijkt hij een levend bewijs dat je, zolang je muziek kunt blijven spelen, gezond oud kunt worden ........... Keep Swinging zet dit soort bijzondere artiesten graag in de schijnwerpers. Als je niets wilt missen, volg dan de Keep Swingingblog via Twitter ( Keep Swinging) of vraag de gratis (Nederlandstalige) nieuwsbrief. ( keepswinging@live.nl
). En wil je eens lekker dwalen door de Keep Swingingblog, dan is de linkenpagina en de Top Drie een goed startpunt.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep Swinging News Letter Keep Swinging Contributions


Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home