Sunday, November 13, 2011

Blues voor Papa Bue

Deense jazzlegende PAPA BUE overleden.
Amateurs met de flair van professionals
( uitspraak Skip Voogd (1960))
Jørgen Larsen
(vertaling: Hans Koert)

Blues for Papa Bue (English) Papa Bue (1930 - 2011) (Dansk) Blues voor Papa Bue ( Nederlands)

Op 3 november 2011 overleed de Deense jazzlegende Arne Papa Bue Jensen, op 81-jarige leeftijd. Het droeve nieuws was voorpaginanieuws in de Deense kranten; een belangrijke figuur uit de trad jazz scene van Denemarken was niet meer ....... Zijn succesvolle carriere als bandleider en trombonist met zijn bekende Papa Bue's Viking Jazz Band is na meer dan vijftig jaar verleden tijd. Met deze korte blog willen we Papa Bue herinneren. Een paar jaar geleden verscheen in de Keep Swingingblog een bijdrage, getiteld Arne (Papa) Bue Jensen - Een Deense Viking met een uitgebreide terugblik op zijn carriere in de blog geschreven door Rienus Kanning.
De Viking Jazz Band (ca. 1960), Papa Bue als eerste met trombone (bron: Rhythme nr.130 - juli 1960) (Hans Koert archief)
Hoe kun je het best eer bewijzen aan de muzikale erfenis van een overleden muzikant? Juist, door zijn muziek te spelen of te laten horen. Hieronder vind je drie hoogtepunten uit zijn muzikale loopbaan. Om te beginnen een fragment van een liveopname gemaakt in de Tivolis Koncertsal, in Kopenhagen in 1978, waar het nummer Just A Closer Walk te horen is en foto's te zien zijn van het optreden. De musici zijn: Arne Papa Bue Jensen - trombone, Ole Stolle - trompet, Jørgen Svarre - klarinet, banjo en zang - Bjarne Liller Pedersen, Jens Sølund - Bas, Knud Ryskov - slagwerk, Jørn Jønne Jensen - piano.


Het volgende fragment komt uit het 50 års jubilæumskoncert 2006 ( 50 jaar jubileumconcert) dat in 2006 georganiseerd werd rond de Papa Bue Viking Jazz Band, eveneens opgenomen in de concertzaal van het pretpark Tivoli, midden in de stad Kopenhagen. Het is het nummer We Shall Walk Through The Streets Of The City, met Arne Bue Jensen (tb vo), Finn Otto Hansen (tp), Jørgen Svare (cl), Jørn Jensen (p), Mogens Seidelin (b) en Ib Lindschouw (dr))


Papa Bue was met zijn Viking Jazz Band extreem populair in de jaren zestig in de Europese trad scene, de traditionele jazz rond bandleiders als Chris Barber en Acker Bilk, die hits hadden als Ice Cream en Petite Fleur (beide Barber).


Foto montage van Papa Bue's Viking Jazzband - Dixieland uit Denemarken (bron:Rhythme nr. 128 - mei 1960) ( Hans Koert archief)
(Papa Bue's Nederlandse tournee (1960)(Hans Koert) In het voorjaar van 1956 had Arne Bue Jensen een amateur dixieland opgericht, die optrad in de Montmartre Club in Kopenhagen. In de zomer speelde hij met zijn groep, zeer succesvol, een aantal weken in de New Orleans Beerbar in Hamburg. Ze werden bekend bij het grote publiek met de hit Schlafe Mein Prinzchen, Schlaf' Ein, een niet al te jazzy nummer, waar maar weinig jazzliefhebbers van genoten zullen hebben - maar het gewone publiek des te meer. In maart 1960 stond het op de een na hoogste plaats in de Hitparade en het nummer bereikte de 25ste plaats in de Single top 100 van 1956-1965. In 1960 kwam de band voor een uitgebreide tournee van twee weken naar ons land en deze tournee werd met veel bombarie aangekondigd.
Kritiek van Skip Voogd op het concert van Papa Bue's Viking Jazzband 24 september 1960 in de Kurzaal van Scheveningen (klik op de foto om hem te vergroten) ( in ... van het jazzpodium - Rhythme Okt. 1960 nr. 133) (Hans Koert archief)
Skip Voogd, die later in Rhythme één van de concerten versloeg, had geen goed woord over voor het optreden van de band. Om maar met de deur in huis te vallen: het optreden in ons land van het Deense Dixieland-orkest van Arne Bue Jensen - geafficeerd als Papa Bue's Viking Jazz Band - is voor ons als een ijskoude douche geweest. Zijn conclussie is glashelder: Papa Bue hoeft, wat ons betreft, niet meer terug te komen. Hij omschrijft ze als een zestal inwoners van Kopenhagen, die de flair bezitten van echte vakmensen, doch die musiceren op een wijze waarvoor iedere amateurband zich zou schamen. Papa Bue gaf zelf als commentaar op de kritiek uit Nederland, dat hij die wat al te scherp vond. We spelen oude volksmelodietjes en wat klassieken op 'n dixieland-manier. Maar pure jazz? Nee, die maken we niet. Hierop suggereert Skip Voogd weer, dat dan het woord Jazz maar uit de naam geschrapt moet worden - Een gevecht dat uitgevochten werd op papier, een rimpeling in de Nederlandse jazzkritiek, wellicht terug te voeren tot de verschillen in meningen tussen de traditionelen en modernsiten in de jazz in de post-Parkerperiode, maar dat de populariteit van Papa Bue in Nederland amper schaadde. In de jaren daarna keert Papa Bue en zijn Viking Jazz Band nog regelmatig terug naar ons land en trad o.a. op tijdens het Oude Stijl Jazz Festival - blijkbaar tot voldoening van haar fans ........... (Hans Koert)

Tenslotte, ter afsluiting, een fragment van de dixielandklassieker When The Saints ...


Jørgen larsen
(vertaling (en stukje over Papa Bue in Nederland): Hans Koert)
keepwinging@live.nl
De Deense trombonist en bandleider Arne Jensen, beter bekend onder de naam Papa Bue, is eerder deze maand overleden, 81 jaar oud. Hij was een icoon in de Deense jazz. Rond 1960 was hij uitermate populair en had, net als Acker Bilk en Chris Barber, een hit met Schlafe Mein Prinzchen, Schlaf' Ein, niet de meest jazzy tune, die je je kunt voorstellen, maar die aansloeg bij het gewone volk en in april 1960 op de tweede plaats in de Nederlandse hitparade belandde. In datzelfde jaar speelden ze in ons land een flink aantal concerten, maar, getuige de harde kritiek van Skip Voogd in Rhythme, werden hun optredens niet door iedereen gewaardeerd. Hoe dan ook - de Viking Jazz Band kwam nog heel wat keren terug naar ons land en speelde o.a. op het Oude Stijl Jazzfestival van Breda en voor het Trosprogramma Sesjun tot groot genoegen van haar fans. Keep Swinging wijst graag naar dit soort iconen in de jazz. Als je niets wilt missen, volg haar dan via Twitter (# keepswinging) of vraag de gratis nieuwsbrief ( keepswinging@live.nl). Je vindt op de website ook de drie meest populaire blogs van de afgelopen maand: voor't geval het een koud nat weekend mocht worden.
Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home