Monday, November 14, 2011

Champagne Charlie op zoek naar Hobo Signs & Railroad Lines

Zeeuwse Blues en Roots band brengt nieuwe cd uit!
Take a tip from one who's travelled, never start to ramblin' round ( Carson Robison in The Railroad Boomer (1929)
Hans Koert

Champagne Charlie op zoek naar Hobo Signs & Railroad Lines (Nederlands) - Champagne Charlie looks out for Hobo Signs & Railroad Lines ( English)


Zo'n dertig jaar geleden had ik een lp in mijn verzameling waarin een bluesartiest, waarschijnlijk Sonny Terry, met zijn mondharmonica een trein kon imiteren, die vanaf het vertrek op het station, op stoom komend, steeds sneller langs bruggen en door tunnels snellend, af en toe de stoomfluit hanterend bij een overweg, om tenslotte, na drie-en-een-halve minuut, uitpuffend op het volgende station, te belanden. Ik moest aan dit nummer denken, helaas, de lp verkocht ik in een onbezonnen ogenblik, toen ik het vierde nummer van de nieuwste cd van Champagne Charlie opzette, Hobo Blues, gespeeld door Gait Klein Kromhof, die met zijn Seydel Harmonica de, afgaand op de fraai foto's op de hoes, een voortsnellende SGB Stoomtrein Goes-Borsele imiteert. De treinen en het rangeerterrein van deze Zuid-Bevelandse toeristische attractie, zijn niet toevallig als fotolocatie vor de hoes gekozen van hun nieuwste cd: Hobo Signs & Railroad Lines - alles draait daar immers om treinen!
Champagne Charlie: v.l.n.r. Geert de Heer - Peter Lenselink - Gait Klein Kromhof - Sjef Hermans - Theo de Koning - Peter Bout. (foto: Hans de Graaf)
Het album is tot stand gekomen met hulp van het
Roosevelt Study Center in Middelburg, dat dit jaar haar 25ste verjaardag viert. Champagne Charlie, met leider zanger Sjef Hermans, gitarist Theo de Koning, op mandoline, dobro, banjo en lapsteel, Geert de Heer, mondharmonicaspeler Gait Klein Kromhof, bassist Peter Bout en slagwerker Peter Lenselink, werd bijna 25 jaar geleden opgericht, als opvolgers van Sjef en Theo's Downtown Jug Stompers, die vooral vooroorlogse akoestische countryblues, ragtime en jugbandmuziek speelde.
Champagne Charlie - Hobo Signs & Railroad Lines (MCBR2011-7)
Een paar jaar geleden bracht deze Zeeuwse Blues en Rootsband, eveneens in samenwerking met het Roosevelt Study Center een album uit gewijd aan Franklin D. Roosevelt, de Amerikaanse president, wiens wortels nu eenmaal in Zeeland, Tholen om precies te zijn, liggen:
Waitin' On Roosevelt. Op de plaat Down The Road, opgenomen in 2007, gewijd aan Train Songs, Road Songs, Songs About Leavings and Songs About Trying to Get Home (= Liedjes over weggaan en proberen de weg naar huis weer te vinden), tipt Champagne Charlie al het onderwerp van de Hobo en Train Jumpers aan met het nummer Hobo's Lullaby, een compositie van Goebel The Texas Drifter Reeves. Dit nummer vind je ook op hun nieuwste plaat, die weer zeer mooi vormgegeven is en vol mooie verhalen staat. Hobo Signs & Railroad Lines bevat alleen maar nummers, gerelateerd aan de Hobo's,

een groep mensen, die gratis gebruik maakten van de lange afstandstreinen, die de VS van oost- naar west doorkruisten, door bijvoorbeeld op rijdende treinen te springen en zo het land door trokken op zoek naar werk en geluk. Het waren zeer zeker geen zwervers, no tramps or bums, vertelt Sjef Hermans in zijn informatie, althans dat vonden ze zelf, geen uitschot maar gentlemen of the road - The Hobo was the highest in class, citeert Sjef de King of Hoboes, Jeff Davis. A hobo was a migratory worker who was always willing to work to make his way.(= Een Hobo is een seizoensarbeider, die nooit te beroerd was om te werken en in zijn levensonderhoud te voorzien). Met de uitgebreide informatie, weliswaar alleen in het Engels, mikt de band op een internationaal publiek; het onderwerp lijkt voor de gemiddelde Zeeuwse fan iets te specialistisch, maar dat doet niets af aan de onderhoudende muziek van de band,die op de plaat te vinden is. Sjef wijst overigens op ene Gerard Leeflang, een Nederlander, die in de jaren twintig enige tijd met en als Hobo in de VS geleefd heeft en zijn ervaringen vastlegde op papier ( American Travels of a Dutch Hobo 1923 - 1926 door Gerard Leeflang)
Champagne Charlie op locatie (foto: Hans de Graaf)
De meeste nummers van deze plaat dateren uit de jaren dertig, de jaren van de Grote Depressie, de krisis. De meeste nummers gaan dan ook over het harde leven van de Hobo ........... over hun ellende ( I Ain't Got No Home) en de manier om gratis
te kunnen reizen, to steal a ride in blind baggage ....... (Slow down, slow down let me step on board I wanna ride your train just before I go) ( citaat: J.B. Lenoir in Slow Down). Het artikel Hobo Songs in American Roots Music geschreven door Sjef Hermans geeft veel informatie over de nummers op de plaat. Het nummer Slow Down fascineert me, omdat Gait hierin met zijn instrument, onlangs won hij dankzij zijn mondharmonicaspel de Dutch Blues Award, de rijdende trein doet herleven
en daarmee de herinnering aan de Sonny Terry-opname (Wie o wie, weet op welke opname ik doel?); ook het aanstekelijke Big Rock Candy Mountains, waarin een hobo droomt van zijn luilekkerland, waar hens lay soft boiled eggs (= de kippen zachtgekookte eieren leggen), limonadebronnen zijn en waar sigaretten aan de bomen groeien .........., alles eind jaren twintig vastgelegd door Harry McClintock, alias Haywire Mac, wiens leven één groot avontuur was; a global Hobo, die over de hele wereld zwalkte. En wie van eerlijke blues houdt kan niet om het nummer Police Dog Blues heen van Blind Blake, dat hij in augustus 1929 voor Paramount opnam. Ook het nummer Freight Train, een nummer oorspronkelijk gecomponeerd door een toen nog erg jonge Libba Cotton op haar Stella, zoals ze haar gitaar noemde, begin 1900, ze was toen nog maar een kind, geïnspireerd door de treinen die langs haar huis raasden. Ze had een gitaar, die ze ondersteboven bespeelde, zonder dat de stemming van de snaren aangepast was ........... De manier waarop ze de gitaar bespeelde werd later de zgn. Cotton Picking stijl genoemd, een verwijzing naar de beter bekende Finger Picking Style. Pas veel later ging Libba weer optreden en ze bleef tot op hoge leeftijd actief; het nummer The Freight Train nam ze pas vijftig jaar na het ontstaan op (1958). In juni 1987 overleed ze, 92 jaar oud.
The Freight Train ........... met Champagne Charlie figurerend als hedendaagse hobo's ( foto: Hans de Graaf)
Deze plaat van Champagne Charlie - Hobo Signs & Railroad Lines is de tweede in een serie co-producties met het Roosevelt Study Center - een mooi eerbetoon aan het jarige studiecentrum, door een even jonge band, die met haar laatste twee producties laat zien, over de grenzen van de Zeeuwse podia te willen kijken en de aspiratie heeft, om haar muziek tot ver buiten de provinciegrenzen te laten klinken! Ik ben nu al benieuwd naar hun volgende project. Wellicht iets over de Grote Depressie begin jaren dertig? Een actueel onderwerp mijns inziens waarover honderden nummers geschreven zijn in de jaren dertig - een titel heb ik al: Cheer up, The Good Times Are Coming ..............
Hans Koert

keepswinging@live.nl
De Zeeuwse Blues & Roots band Champagne Charlie is met haar nieuwste project weer diep in het verleden gedoken met muziek gespeeld door en over zogenaamde Hobo's, seizoensarbeiders, die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw door de VS reisden, gratis meeliftend op rijdende treinen. Sjef Hermans en zijn mannen laten in een vijftiental nummers, opgenomen en uitgebracht op een schitterend uitgevoerde cd, zien en horen, dat Zeeland wat hun betreft te klein geworden is ........... Een waardige opvolger van Waitin' On Roosevelt. Keep Swinging wijst graag op dit soort bijzondere producties, waarin het verleden herleeft in het heden. Als je alles als eerste wilt lezen, volg dan de Keep Swinging blog op Twitter ( #keepswinging) of vraag de gratis nieuwsbrief aan ( keepswinging@live.nl). En als je snel wilt kennismaken met de Keep Swingingblog, bezoek dan eens de drie meest populaire blogs van de afgelopen maand.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , ,

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Zojuist OVT radio beluisterd, was direct onder de indruk. Nu deze website te hebben gelezen rest nog 1 ding....met grootste spoed de CD zien te bemachtigen om me verder onder te dompelen in de muzikale geschiedenis van de HOBO.
Marcel

11:43 AM  

Post a Comment

<< Home