Tuesday, January 19, 2010

Ronie Verbiest en vrienden

Rony Verbiest en vrienden ( Nederlands) Rony Verbiest and friends ( English)

Volle bak tijdens nieuwjaarsconcert in Porgy en Bess - Terneuzen
RONY VERBIEST en VRIENDEN
Hans Koert

De Artist in Residence van de Porgy and Bess jazzclub in Terneuzen is dit seizoen de Antwerpse muzikant Rony Verbiest. Op zondagmiddag 17 januari 2010 gaf hij zijn tweede concert in een reeks van drie voor een afgeladen zaal.


Rony Verbiest ( foto: Hans Koert)

Hij had een aantal vrienden meegebracht, waarmee hij regelmatig in Café Hopper in Antwerpen speelt en daarom het Hopper Trio genoemd werd: Harry Happel, Mary Hehuat en Mimi Verderame. Deze keer had hij zijn accordeon thuisgelaten evenals zijn baritonsax en alleen zijn "muziekske" meegebracht, zoals Toots zijn geliefde instrument meestal noemt. Een interessante keus, in mijn opinie, want op dit instrument had ik hem eerder nog niet een heel concert horen spelen. In eerdere concerten, waarin Rony Verbiest te horen was met bassist Heyn Van de Geyn en de Cauterfamilie had hij steeds de accordeon op schoot. Harry Happel ( foto: Hans Koert)

Deze keer dus louter mondharmonica en drie geroutineerde begeleiders: Harry Happel verraste met zijn (electrische) piano, en in de laptop van Harry zat zelfs een compleet strijkorkest, dat een aantal ballads een extra dimensie gaf - tot groot genoegen van Rony. Harry Happel is bekend van zijn Trio Intrioduction en zijn talrijke optredens tijdens het radioprogramma Sesjun, van de TROS.
Mary Hehuat ( foto: Hans Koert)

Mary Hehuat was zo gelukkig dat hij zijn Van Zalingebas in de hoes kon laten en gebruik mocht maken van de "nieuwe" Porgy en Bass (!), die vorig jaar door Reginald Veal werd ingewijd. Mary nam platen op met het Jack van Poll's Three-Oh en met Harry Happel's Intrioduction. Ook is hij te horen op plaat met zijn eigen groepen. Hij is de manager van De Hopper in Antwerpen.
Hij genoot zichtbaar van het schitterende instrument dat hij in handen mocht houden: wat een klank !!

Mimi Verderame ( foto: Hans Koert)

Ook Dominique "Mimi" Verderame kon zijn drumstel ingepakt in de auto laten liggen; hij gebruikte het Porgy en Bess drumstel. Mimi is een veelgevraagd slagwerker, die op veel platen terug te horen is. Ik hoorde Mimi Verderame eerder in Middelburg tijdens het Internationale Jazzfestival met Philip Catherine en Philippe Aerts Hij begon zijn carrière aan de zijde van altsaxofonist Jacques Pelzer. Rony Verbiest ( foto: Hans Koert)

Tijdens het concert werden vooral nummers uit het zgn. American Songbook gespeeld, zoals You and the Night and the Music, the Nearness of You, Tenderly en Stardust. Vooral het nummer Nature Boy sprong eruit, maar ook het nummer Old Friend, dat Rony opdroeg aan zijn vader en een ode werd aan zijn leermeester op de mondharmonica, good old Toots.

Rony Verbiest ( foto: Hans Koert)
Een mooi concert, en hoewel sommigen gehoopt hadden dat Rony ook de accordeon meegebracht zou hebben, was dat geen gemis. Zelfs een in allerijl op het podium geplaatste oude bandoneon kon Rony niet verleiden: De mondharmonica is het ideale instrument voor accordeonisten die willen stoppen met roken, zo legde hij zijn keus voor de mondharmonica uit.

Hans Koert

keepswinging@live.nl

foto's gemaakt tijdens het concert (foto's: Hans Koert)

Als je nieuwsgierig bent geworden naar verhalen over dit soort concerten in Porgy en Bess of andere optredens, die gerelateerd zijn aan jazz of jazz-verwante muziek uit de periode 1910 tot 2010 ( we kijken niet op een jaarje), dan wil je, uiteraard, niets missen. Blijf op de hoogte met de wekelijkse nieuwsbrief. Meld je aan.
Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home