Sweet Hollywaiians: Europese Tournee Januari 2010
Japanse stringband treedt voor de eerste keer op in Nederland, België en Frankrijk.
SWEET HOLLYWAIIANS: EUROPESE TOURNEE JANUARI 2010
Hans Koert
The Sweet Hollywaiians is een groep Japanse muzikanten, die, zoals ze dat zelf zeggen, authentieke Hawaï muziek, swing, ragtime, blues, calypso en Napolitaanse liedjes brengen. Ze zullen later deze maand een serie concerten geven in Amsterdam, Belsele ( bij Sint-Niklaas), Lille en Parijs.
Ze raakten gefascineerd door de muziek van Sol Hoopii, King Nawahi, Eddie Lang en Carl Kress, doordat ze die muziek op oude 78-toerenplaten hoorden en verzamelden. Sol Hoopii en Bennie Nawahi waren beiden afkomstig van Hawaï en verhuisden in de jaren twintig naar de Verenigde Staten. Sol Hoopii bespeelde de lap steel gitaar, de dobro en Nawahi specialiseerde zich op de slidegitaar ( de Hawaigitaar).
In de jaren dertig werd de muziek uit de Stille Zuidzee, met vertolkers als Roy Smeck, Sol Hoopii en King Nawahi razend populair; in Nederland zien we die hype terug in de populariteit van bands als de Kilima Hawaiians ( opgericht 1934) en Rudi Wairata & The Mena Moeria Minstrels. De mannen van de Sweet Hollywaiians waren gefascineerd voor deze muziekstijl: The sounds were so easily to accept and so relaxing ( = die klanken waren zo gemakkelijk toegankelijk en ontspannen) legt Nobumasa uit in een interview. De vier leden van de band: Tomotaka Matsui, Nobumasa Takada, Takashi Nakayama en Kohichi Tsutsumishita kenden elkaar als straatmuzikanten in Osaka en ze besloten om samen de Sweet Hollywaiians op te richten, zodat ze deze muziek konden spelen: Sweet Hollywaiians betekent "Hollywood styled Hawaiian" muziek, legt Tomotaka uit, de muziek, zoals zich die ontwikkelde in Californië door musici als Sol Hoopii en Roy Smeck.
Het eerste jaar dat ze samen speelden was verschrikkelijk, verzucht Nobumasa, Japanese audiences were not interested in our music at all ( = Het Japanse publiek was totaal niet geinteresseerd in onze muziek). The Sweet Hollywaiians tijdens een optreden met Tom Marion.
Hun eerste plaatjes, Sweet Hollywaiians: 30s Style of Hawaiian Music en Sweet Strings presents the Sweet Hollywaiians waren EP-tjes voor de Japanse markt.
In de Verenigde Staten, waar de Sweet Hollywaiians sinds 2006 regelmatig optreden, vonden ze verwante zielen genoeg, zoals Janet Klein met haar Parlor Boys, Robert Armstrong, bekend van de R. Crumb Cheap Suit Serenaders; Mike Neer ( van de Moonlighters), Craig Ventresco, Bill Tapia, de 101-jarige eminent grise van de ukulele en Tom Marion. Met deze laatste zanger en mandolinespeler maakten ze hun eerste plaat, met de onbegrijpelijke titel: "'Osurdato 'nnammurato", dat geen Japans is, maar Napolitaans en een bekend nummer is uit die laatste traditie over een soldaat, die terugkeert na de Eerste Wereldoorlog.
The Sweet Hollywaiians samen met de nu 101-jariuge nestor van de ukelele: Bill Tapia.
Het feit dat we eindelijk de Sweet Hollywaiians live in Europa kunnen horen is natuurlijk buitengewoon en ik weet zeker, dat hun enthousiaste optredens veel mensen zal aanspreken. Ik hoop jullie allemaal terug te zien in Belsele of op één van de andere concerten van de Sweet Hollywaiians.
* 21 januari 2010: Hawaiian Luau door Miss Poodle Wah-Wah Maison Des Etudiants Campus Universite Lille 1/ Villeneuve d'Ascq, France ( 20:00u)
* 22 januari 2010 Palm Guitars Presents / Amsterdam ( 20:00u)
* 23 januari 2010 't Ey / Belsele, België ( 21:00u)
* 24 januari 2010 Dominique Cravic Presents Aux Petits Joueurs (Parijs) ( 20:00u)
Tell your friends ............
Hans Koert
keepswinging@live.nl Als je nieuwsgierig bent geworden naar concerten zoals dat van de Sweet Hollywaiians en je hebt een gezonde belangstelling voor jazz en jazz-verwante muziek uit de periode 1910 tot 2010 vraag dan de nieuwsbrief aan: Registreer.
Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions
Labels: sweet hollywaiians
0 Comments:
Post a Comment
<< Home