Sunday, May 31, 2009

Dave Holland op het abdijplein van Middelburg

Dave Holland op het abdijplein van Middelburg (Nederlands) Dave Holland at the abbey of Middelburg (English)

Derde Intternationale Jazzfestival van Middelburg
DAVE HOLLAND OP HET ABDIJPLEIN VAN MIDDELBURG
Hans Koert

Op zaterdag 30 mei 2009, konden we genieten van het Dave Holland Quintet als onderdeel van de derde editie van het International Jazzfestival van Middelburg. Dave Holland was met zijn kwintet op het abdijplein de hekkensluiter van de eerste festivaldag. Dit abdijplein is een uitgelezen plek voor dit soort concerten en dit weekend het hoofdpodium van het festival. Dave Holland begon zijn concert dan ook met de organisatie en het publiek te complimenteren met deze plek.

Robin Eubanks ( foto: Hans Koert)

Dave Holland begon zijn concert met het openingsnummer The Balance, om daarna, geroutineerd, verschillende nummers van zijn laatste albums de revue te laten passeren zoals The Leak en Pass It On. Zijn kwintet bestaat uit louter grote namen, waardoor je het bijna een all-star kwintet zou kunnen noemen: Zo stonden voor het voetlicht Robin Eubanks op trombone, Chris Potter op altsax, Steve Nelson achter de vibrafoon en marimba, Nate Smith op slagwerk en natuurlijk, the great master himself, Dave Holland achter zijn bas. Dave Holland ( foto: Hans Koert)

Dave Holland, geboren in oktober 1946 in Wolverhampton (Engeland) begon zijn carriere op ………….. de ukelele. Het was het eerste instrument dat hij als kleuter in handen kreeg, dus voor de fanatieke ukelisten, die ik een maand geleden in Sint-Niklaas hoorde, moet dat een opsteker zijn. Hij belandde na de piano en gitaar uiteindelijk bij de bas. Hij studeerde eind jaren zestig aan het Guildhall conservatorium af en ging spelen in de Londense jazzscene. Hier speelde hij met musici als Kenny Wheeler, Evan Parker, Tubby Hayes en werd een veelgevraagd begeleider. Tijdens één van zijn concerten in de beroemde Ronnie Scott Jazzclub van London zat Miles Davis in de zaal, die hem overhaalde bij hem te komen spelen. Dat deed hij twee jaar, in een periode, waarin Miles zijn muziek ontwikkelde van akoestische jazz naar jazz-rock en wat leidde tot schitterende albums, als Filles de Kilimanjaro, In a Silent Way en Bitches Brew.

Steve Nelson ( foto Hans Koert)

In 1970 vertrok hij, samen met Chick Corea, bij Miles en richtten ze de groep Circle op. Sinds de jaren tachtig leidt Dave zijn eigen groepen en heeft hij opgetreden met alle grootten in de jazzwereld, zoals met de Miles Davis Tribute Band waarin hij met Tony Williams, Herbie Hancock, Wayne Shorter en Wallace Roney rondtoerde en de muzikale erfenis van Miles uitdroeg. Het kwintet, dat hier op het podium in Middelburg aantrad, bestond voor een groot deel al meer dan tien jaar en kan dus als een hechte formatie aangemerkt worden. Zowel Steve Nelson als trombonist Robin Eubanks spelen bij dit Dave Holland Quintet vanaf het eerste uur. Steve Nelson, de vibraphonist en marimaspeler, begon als tiener op de vibrafoon en speelde met artiesten van Jackie McLean tot George Shearing. Tijdens dit concert maakte hij indruk met zijn eigen compositie Go Fly a Kite.

Chris Potter ( foto Hans Koert)

Robin Eubanks, het oudere broertje van gitarist Kevin Eubanks, was één van mijn favorieten voor dit concert. Hij leerde de trombone bespelen van niemand minder dan Slide Hampton, nog steeds actief in de Europese jazzscene, maar liet zich ook beïnvloeden door popmusici Led Zeppelin en Frank Zappa. Hij speelde met Slide Hampton, maar ook in het Sun Ra Arkestra, een band die me al vanaf de jaren zestig fascineert en toerde rond met artiesten als Stevie Wonder en Art Blakey.

The Dave Holland Quintet ( foto: Hans Koert)

Chris Potter, die alt en sopraansax speelde, is één van de jonkies in de band. Hij studeerde aan de Manhattan School of Music in New York en speelde o.a. in de Mingus Big Band en met musici als Paul Motian, Steve Swallow en guitarist Jim Hall (om er een paar te noemen) en uiteraard al jaren bij het Dave Holland Quintet. Eén van zijn composities Pass It On was tijdens het concert te horen . De slagwerker, Nate Smith, was onbekend voor me en imponeerde met een aantal solos. Nate Smith ( foto: Hans Koert)

Dit Dave Holland Quintet liet tijdens de vijf kwartier dat ze optraden zien dat ze een ervaren stabiele groep muzikanten zijn, maar, of het nu kwam omdat ze moe waren, omdat dit één van hun laatste concerten was ( nog één concert in Noorwegen restte, voordat ze terug naar de States vliegen), ik weet het niet, ik miste die haast ongrijpbare “vonk” die over moet springen tussen de spelers individueel en als groep en het publiek. Dave Holland draaide, geroutineerd als hij is, zijn lesje af en het publiek dat speciaal voor Dave Holland was gekomen kreeg wat het wilde. Het viel me op dat er al heel wat lege plaatsen waren toen Dave Holland's Quintet één van hun laatste nummers, Easy Did It, speelde; deze mensen mistten in ieder geval de toegift, die Dave Holland gaf, waarbij hij opende met een prachtige bassolo. Een mooi slot van een eerste festivaldag.
Op zondag 31 mei 2009 is in de Nieuwe Kerk de New Orlans Ale Stars met Harriet Lewis te beluisteren en 's middags op het abdijplein zijn er concerten met The New Orpheans uit Heinkenszand (jawel) met Eric Vloeimans en de Feen Brothers ( ook al Zeeuws!). 's Avond treden Mona Lisa Overdrive op en de Engelse jazzlegende Courtney Pine met zijn Jazz Warriors.

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home