Sunday, April 19, 2009

Nils Petter Molvær opmaat voor Jazzfestival Middelburg

Nils Petter Molvær opmaat voor Jazzfestival Middelburg (Nederlands) Nils Petter Molvær opens Jazz Festival Middelburg (English)

Derde Internationale Jazzfestival Middelburg
NILS PETTER MOLVÆR en GROEP
18 april - 16 - 30 - 31 mei - 1 juni 2009
Hans Koert


Op zaterdag 18 april 2009 trad de Noorse trompettist Nils Petter Molvær op met zijn groep in de Stadsschouwburg van Middelburg. Dit concert kan beschouwd worden als de opstap tot het Derde Internationale Jazzfestival tijdens de pinksterdagen.

Nils Petter Molvær ( Stadsschouwburg Middelburg April 2009) ( foto: Hans Koert)

Met dit soort concerten wil de organisatie het festival een plaatsje geven bij de beste jazzfestivals van ons land; de keuze om dit met de Nils Petter Molvær groep te beginnen was een goeie keus. Deze band bracht de dag voor het concert hun nieuwste album uit, getiteld Hamada en dit optreden was dan ook de eerste in een lange promotietour, die de band de komende weken door Duitsland, Italië en Oostenrijk zal voeren.

Nils Petter Molvær ( Stadsschouwburg Middelburg April 2009) ( foto: Hans Koert)

De groep bestaat uit Nils Petter Molvær op trompet, Eivind Aarset op gitaar en Audun Kleive op slagwerk; alle drie beschikten ze bovendien over een uitgebreide elektronische uitrusting. Samen met een videoshow maakte dat het publiek verrast werd op een indrukwekkend concert.

Nils Petter Molvær & Group ( Stadsschouwburg Middelburg April 2009) ( foto: Hans Koert)

De muziek die gebracht werd was o.a. afkomstig van hun laatste album Hamada, zoals het nummer Icy Attitude en, hoewel de organisatie Molvær op de affiches had gezet als “de elektronische Miles Davis”, werd het concert geen “kloon” van bijvoorbeeld Miles Davis’ Bitches Brew, maar bevatte lange harmonische lijnen en geluidsstructuren met etnische elementen uit bijvoorbeeld de Arabische muziek, die me zo af en toe deden denken aan de muziek zoals die in de jaren zestig ontwikkeld werd door namen als Don Ellis en Lloyd Miller, die voor het eerst experimenteerden met dit soort elektronische klanken en Arabische en oosterse elementen.

Nils Petter Molvær (Stadsschouwburg, Middelburg april 2009) ( foto: Hans Koert)

Nils Petter Molvær werd geboren in de jaren zestig in Sula, Noorwegen, als telg uit een muzikale familie. Hij studeerde aan het conservatorium van Trondheim en werd een gewild sessiemuzikant in de Noorse jazz, funk en popscene. Hij richtte tweede helft jaren tachtig de band Masqualero op en nam een flink aantal platen op voor het ECM label. De afgelopen tien jaar heeft hij zich ontwikkeld tot een muzikant, die zich richt op de progressieve jazz, waarvan zijn laatste album Hamada een mooi voorbeeld is. Molvær’s muziek wordt ook vaak gebruikt, en dat zal niemand verbazen die bij het concert was, voor filmmuziek. Zo zijn zijn composities te horen in films als Frosset Hertje, Edy en Hoppet en uitgebracht op de CD ReVison.

Eivind Aarset ( Stadsschouwburg, Middelburg - april 2009) ( foto: Hans Koert)

Eivind Aarset is een belangrijk gitarist in de Noorse underground scene. En zijn eerste plaat, Electronique Noir, werd zelfs bestempeld als de beste opvolger voor Miles Davis electric albums. Hij begon gitaar te spelen nadat hij Jimi Hendrix op de radio had gehoord en zijn muzikale smaak ontwikkelde zicht van Deep Purple, Black Sabbath, Santana en Pink Floyd tot de muziek van “the electric” Miles Davis, het Mahavishnu Orchestra, Weather Report en Return to Forever. Hij treedt op met eigen groepen, speelde met Bendik Hofseth en Bugge Wesseltoft en is lid van de Nils Petter Molvær group.

Nils Petter Molvær & Group ( Staddschouwburg Middelburg, april 2009) ( foto: Hans Koert)

Slagwerker Audun Kleive heeft zijn wortels in jazz-rock, waarbij hij speelde in groepen als Lotus en Oslo-13. Zijn eerste plaat maakte hij begin jaren tachtig en zijn tweede ( en voorlopig laatste ) plaat verraadt zijn fascinatie voor de elektronische muziek. In Middelburg verraste hij met een lange solo.

Nils Petter Molvær (Stadsschouwburg Middelburg april 2009) (foto: Hans Koert)

Dit Nils Petter Molvær concert was een mooie opmaat voor het naderende festival in het pinksterweekend; een festival dat zich richt op zowel de traditionele jazzvormen als de meer modernere. Voor elk-wat-wils dus –een traditie die ze in de eerdere twee versies van het vernieuwde festival al vorm gaven. Zo zijn er de New Orleans Ale Stars met Herriët Lewis, onze eigen Zeeuwse New Orpheans met Eric Vloeimans als gasttrompettist, met Hein van De Geyn en Fay Claassen tot en met de New Cool Collective met Jules Deelder en de Amerikaanse gigant op bas Dave Holland. De groep van Avishai Cohen heeft helaas moeten afzeggen, maar wordt vervangen door Bad Plus, het Amerikaanse trio van bassist Reid Anderson, pianist Ethan Iverson en drummer David King; een prima alternatief.

Nils Petter Molvær Group - v.l.n.r.: Eivind Aarset - Nils Petter Molvær - Audun Kleive ( Stadsschouwburg Middelburg - april 2009) ( foto Hans koert)

Je kunt alle informatie over het derde Internationale Jazzfestival van Middelburg vinden op haar website.

Hans Koert - keepswinging@live.nl

Als je belangstelling hebt voor de Keep Swinging nieuwsbrief laat het horen.
Retrospect
Philip Catherine en James Carter in Middelburg ( 2007) John Scofield in Middelburg (2008) Jazz for Modernists (2008) Jazz for Traditionalists (2008) Rita Reys in Middelburg (2008) Bobby Previte en Archie Shepp in Middelburg (2008) Cotton City Jazz Band in Middelburg (2008) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep Swinging News letter Keep Swinging Contributions

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home