Thursday, April 23, 2009

Dag van de Choromuziek

Choro Day ( Joergen Larsen ) ( English) Dag van de Choromuziek ( Hans Koert) ( Nederlands)

23 april
DAG VAN DE CHÔROMUZIEK
Hans Koert


We kennen de Dag van de Leraar, de Dag van de Rechten van het KInd, De dag van Respect, De Dag van de Aarde en de dag van het Zeeuwse Trekpaard; zomaar wat "dagen" die je vindt als je even googled op "Dag Van .. ". Vandaag, 23 april 2009, is het de Dia do Nacional do Choro, de officiële Chorodag in Brazilië en in andere landen waar de Choromuziek tot de cultuur gerekend wordt. Chorodag is in feite de geboortedag van Pixinguinha, die vandaag 112 jaar oud geworden zou zijn.

Op de Chorodag staat de Braziliaanse Choromuziek in de schijnwerper. Ik stel dan ook voor dat iedereen vandaag de kranten en tijdschriften, affiches en aankondingen in de media in de gaten houdt om vandaag een Choroconcert te bezoeken of aan een Roda de Choro deel te nemen. Ik ben helaas bang, dat deze Chorodag aan velen van ons onopgemerkt voorbij zal gaan, vandaar dan ook maar de oproep, om overal Choromuziek uit je luidspreker of iPod en MP3 speler te laten klinken of te genieten van bijgevoegde filmpjes, zodat je een beetje in de stemming kan komen.
In september 2000 tekende president Fernando Henrique Carsoso van Brazilië een officieel discreet waarin stond dat 23 april uitgeroepen werd tot Dia do Nacional do Choro, de Nationale Dag van Brazilië ter ere van de Choromuziek. Op die dag werd Alfredo da Rocha Vianna Filho, Pixinguinha voor vrienden, in 1897 geboren. Al vele jaren werd er op die dag aandacht aan deze gebeurtenis gegeven door middel van Roda de Choros, concerten, waarbij de muzikanten in een kring Choromuziek spelen; een heel sociaal gebeuren. Luister en geniet maar eens van Flor de Abacado met de haast legendarische Baden Powell op gitaar.

Zo'n Roda de choro is een sociaal gebeuren - jong en oud, professional en amateur, gevorderde en beginneling - iedereen is welkom.

In Nederland wordt Choromuziek slechts gespeeld door een kleine groep enthousiaste muzikanten rond de Braziliaans-Amsterdammer Nelson Latif (fluit en gitaar). Deze "grupo Latif" speelt regelmatig in OportO in Nijmegen, een Grand café / restaurant op de hoek van de Hertogstraat / Kelfkensbos.

In deze grupo "Latif" spelen musici als Frans van Keep, Claudio Lemos, Leo van Dorp, Ronald Veerman, Sander Eggen en Robert Welas die samen met Nelson Latif optreden. Deze optredens vinden onder andere plaats op zondagmiddagen tijdens het winterseizoen. Het laatste geplande optreden vond afgelopen weekend plaats. Nelson Latif is de komende weken nog hier-en-daar te horen. Je vindt onder an dit blog een lijst met data van optredens voor de komende weken. Een paar jaar geleden maakte Nelson Latif met Joeri de Graaf een schitterende CD, die, afgaande aan de titel, niet louter Choromuziek bevat: Chôro, samba e afins. Toch is er een heleboel Choro op te beluisteren, zoals Jacob do Bandolim's Diabinho Maluco en O Vôo da Mosca op. Klassiekers als Apanhei-te Cavaquinho, Tico-Tico no Fuba en Pixinguinha's Carinhoso mogen natuurlijk niet ontbreken. Op deze CD, opgenomen in Amsterdam in augustus en september 2005, zijn niet alleen Nelson Latif en Joeri De Graaf te horen, beiden maakten ze de arrangementen, maar nog een uitgebreid aantal begeleiders, waarbij namen als die van Ronald Snijders en Ernst Reijseger opvallen. Ronald Snijders is bekend van zijn muziek, die bestaat uit een mix van Surinaamse kaseko en kawina muziek met jazz en wereldmuziek. Ernst Reijseger hoorde ik op zijn cello al verschillende keren in indrukmakende concerten met o.a. Eric Vloeimans Trio Fugimundi, Eric Vaarzon Morel en Jesse van Ruller. Dit album, chôro, samba e afins is één van de weinige "Nederlandse" choroalbums. Ik hoop ooit nog eens deze muzikanten te zien en horen spelen in een roda de choro in Nijmegen
Om deze Chorodag een beetje feestelijk te vieren, heb ik wat fragmenten van Roda de Choro's geselecteerd, die iets weer geven van de sfeer tijdens zo'n bijeenkomst en ik hoop dat op veel plaatsen op de wereld de Choromuziek op deze manier geëerd wordt.

Tenslotte het Sexteto Folha Seca met een compositie van Waldir Azevedo ( Carioquinha) en een nummer van Pixinguinha: Naquele Tempo .

Hans Koert - keepswinging@live.nl

Thanks to Joergen Larsen for his inpirations.


OPTREDENS NELSON LATIF
23/4 - Choramundo - WMDC, Rotterdam.

25/4 - Quarteto Raiz - Badkuyp, Amsterdam.
26/4 - Nelson Latif Trio - Edam.
01/5 - Trio Latif, Godoy & Harris - De Fuut, Den Haag.

29 e 30/5 - Latif & Bosco - Pirenópolis.


Retrospect
Guitar Choro-1 Guitar Choro-2 More Choro Jacob do Bandolim Saxophone Why Cry Brasileirinho Choro Brasil Scandinavia Choro-Music web log Garoto Oscar Aleman Choro Music Hit of the Week-Durium Keep Swinging News letter Keep Swinging Contributions

Labels: , , ,

2 Comments:

Blogger Jo said...

Thank you, Hans, for this great contribution according choro day. I like the inserted video-fragments and the music.
Let's celebrate choro day playing some choro music all day and night!

Jo

8:41 AM  
Anonymous Anonymous said...

beste hans koert,mooi stuk over choro.
graag zou ik willen e mailen met leo van gorp,fluitist en choro liefhebber,uit wageningen

gr hanschoro
hansmekel@yahoo.co.uk

2:03 PM  

Post a Comment

<< Home