Sunday, August 31, 2008

Sonny Stitt: Een Ondergewaardeerd Talent

( To the English translation.) TINEKE POSTMA: 30 YEARS
SONNY STITT AT THE D.J. LOUNGE Deze keer een LP uit 1960 met een registratie van het John Board Organ Trio met als speciale gast Sonny Stitt ( die op de hoes alle credits krijgt) van een optreden in de D.J. Lounge in Chicago. De plaat heet dan ook simpelweg Sonny Stitt at the D.J. lounge. De plaat werd uitgebracht op het Argo label ( Argo LPS 683). De voorkant is bijzonder - een fraai, opvallend geschilderd portret van Sonny Stitt door Robert Trendler Jr.
Sonny Stitt, werd geboren in Boston in februari 1924 en overleed in juli 1982 in Washington. Hij begon zijn muzikale loopbaan begin jaren veertig in de big band van Tiny Bradshaw en werd later lid van het Billy Eckstine orkest, de broedkamer voor zoveel talentvolle bebopmuzikanten zoals Fats Navarro,
Dexter Gordon, Art Blakey en Gene Ammons. Midden jaren veertig stroomde hij door naar het Dizzy Gillespie Sextet.

Vanaf de jaren vijftig leidt hij eigen kleine bezettingen en speelde in 1960 zelfs korte tijd bij Miles Davis, waar hij John Coltrane verving. In 1971 is hij één van de Giants of Jazz - de ultime all-star band, die een wereldtournee van twee maanden maakten. Ik heb daar uitgebreid over geschreven de bijdrage: The Giants of Jazz - Hemelse Muziek
Sonny Stitt met Pee Wee Ellis
Deze plaat is een registratie van een optreden begin juni 1961 en bevat het John Board Organ Trio, met John Board op tenorsax, Edward Buster aan het orgel en Joe Shelton op slagwerk. Op deze plaat is Sonny Stitt als gastspeler in de club aanwezig. De leider van dit Organ Trio was John Board, tenorsaxofonist, die thuis hoort in het rijtje van Gene Ammons en de onlangs overleden Johnny Griffin. John Board, nu helemaal vergeten, was de leider van dit reguliere club trio uit de Disc Jockey Lounge in Chicago.

The Disc Jockey Lounge lag op de hoek van de East 63rd Street en South Cottage Grove Av. in Chicago en werd geleid door McKie Fitzhugh, die ook danspromotor was. Deze club kreeg vooral naam als plaats waar hele veldslagen werden uitgevochten tussen muzikanten ( uiteraard op hun instrumenten, niet met waterpistooltjes) en lange jamsessies gehouden werden. De club was in ieder geval actief gedurende de jaren vijftig en de eerste jaren van de volgende decade.
Deze plaat is één van de vele, die Sonny Stitt onder eigen naam opnam. Hij heeft met eigen groepen meer dan honderd LPs gemaakt op labels als Prestige en Roost tijdens zijn meer dan veertig jaar durende carriere. Er staan zes titels op, waarvan de helft eigen composities, zoals het "groovy" Free Chicken, met een schitterende solo van John Board en een nummer, genoemd naar de eigenaar van de zaak: McKie. Deze plaat is zeker niet zijn beste, maar ik luister er graag naar vanwege de prachtige duels tussen beide saxofonisten en de "vette" klank van het orgel van Edward Buster. Mijn exemplaar van de plaat is de mono-versie en die versie is, door serieuze verzamelaars, meer gezocht dan de stereo plaat.
Gek toch eigenlijk? Zou het originele John Board Organ Trio ( met Sonny Stitt ) in de club ook mono te horen zijn geweest?
Aanplakbiljet van één van die sax-battles in de D.J. Lounge tussen Little Wash en Tom Garcia.
Ik vond een fragment, ongeveer uit deze zelfde periode met Sonny Stitt, J.J. Johnson en Howard McGhee, samen in het nummer Now's The Time.

Schitterende muziek !!

Keep swinging

Hans Koert


keepswinging@live.nl

English ( Naar de Nederlands/Vlaamse vertaling)
TINEKE POSTMA - 30 years
The promising Dutch alto saxophone player Tineke Postma celebrates her 30th birthday today. She was born in Heerenveen, a small city in the northern part of The Netherlands and studied the Amsterdam Conservatory. After that, she visited the Manhattan School of Music in New York with David Liebman and Chris Potter. Last week she played with the Terri Lyne Carrington Group, featuring Geri Allen and Esperanza Spalding) at the Red Sea Jazz Festival in Eilat, Israel ! Her latest album is called A Journey That Matters was released this summer, in Europe, the US and in Japan. Gefeliciteerd, Tineke met je dertigste verjaardag !!


SONNY STITT AT THE D.J. LOUNGE

A another great album from the 1960s, played by Sonny Stitt and the John Board Organ Trio ( only Sonny Stitt is credited on the label and cover - he's the star !!) live at the D.J. Lounge in Chicago. This album, simply titled as Sonny Stitt at the D.J. lounge, was released on the Argo label ( Argo LPS 683). It has a great cover by Robert Trendler Jr. You can read all about it at my contribution: Sonny Stitt at the D.J. Lounge.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home