Tuesday, January 04, 2011

Keep Swinging blog 2010: een terugblik

Keep Swinging Blog Poll 2010 - a review (English) - Keep Swinging blog 2010: een terugblik (Nederlands)

2006-2011 - Keep Swinging blog 5 jaar
KEEP SWINGING Blog 2010: een terugblik
Hans Koert

In de laatste week van 2010 konden de bezoekers van de Keep Swinging blog zich uitspreken over hun meest favoriete Keep Swinging blog van het jaar. Er waren er 12 voorgeselecteerd: vandaag de uitslag.

Nobumasa Mario Takada en Takashi Nakayama in 't Ey in Belsele (België) ( januari 2010) ( foto: Hans Koert)

Rond deze tijd van het jaar is het lijstjestijd en blikken we terug en vooruit in het nieuwe jaar. De drie onderwerpen, die als meest populair werden verkozen, vind je hieronder. Ik ontving ook, zoals gevraagd, een aantal blogs die niet genomineerd waren. Zo werden onderwerpen over
Oscar Alemán gemist en wilde Harry graag de bijdrage: De Ramblers: Bijdragen uit het naoorlogse Brussel vermeld zien!
Tomotaka Matsui in 't Ey in Belsele (België)(januari 2010) ( foto: Hans Koert)

1.
Sweet Hollywaiians: Tropische klanken in grijs en mistig Belsele

De Japanse stringband The Sweet Hollywaiians bezocht begin 2010 Europa voor een korte tour. Eén van hun concerten stond gepland in 't Ey in Belsele, een dorp bij Sint Niklaas (België) op 23 januari 2010. Even was dit Vlaamse dorp het tropisch middelpunt van de aarde. Het volgende filmpje geeft een indruk van het concert.

Annette Hanshaw ( 1901 - 1983)

2. Annette Hanshaw: een fascinerend zangeresje Annette Hanshaw: Ik haatte die platen

De legendarische en aantrekkelijke zangeres uit de jaren twintig en dertig, stond in de schijnwerpers in een tweetal blogs: Annette Hanshaw.

Catherine Russell in boekhandel De Drvkkery in Middelburg, oktober 2010. (foto: Hans Koert)


3.
Catherine Russell warmt een kil en nat Middelburg op Catherine Russell: te horen op Nederlandse podia

Op 23 oktober 2010 trad Catherine Russell, dochter van bandleider Luis Russell, kort op in de Drvkkery in Middelburg als opmaat voor haar Nederlandse tournee. Ze trad ook op in Vrije Geluiden, het populaire muziekprograma van de VPRO:

Fapy Lafertin (rechts) en Koen De Cauter ( links) in een eerbetoon aan de muziek van Django (Theater Dongepark / De Volkaert in Dongen (november 2010) (foto: Hans Koert)

Ik probeerde voor mezelf een lijstje te maken met de concerten die op mij de meeste indruk gemaakt hadden en daar kwam het concert van de Sweet Hollywaiians ook in voor. Maar ook het afscheidsconcert van
Hein Van de Geyn in Porgy en Bess in Terneuzen en het Eerbetoon aan de muziek van Django met Fapy Lafertin-Koen De Cauter-Joep Peeters en hun Jazz Manouche. Verder was ik onder de indruk van Al di Meola in Middelburg en het Rick Margitza - Ivan Paduart Trio in Porgy en Bess - Terneuzen.
Rick Margitza ( Porgy en Bess - Terneuzen - februari 2010) (foto: Hans Koert)
Elke jazzliefhebber weet dat het gebeurt op het podium, tijdens concerten. Maar weinig optredens blijven echter hangen in het eigen of collectief geheugen en dat is jammer. Ik merkte dit ooit toen ik een concert van de Art Blakey Jazz Messengers in De Doelen, dat op mij 30 jaar geleden veel indruk had gemaakt, wilde traceren - slechts een paar regels in een Rotterdamse krant, gewijd aan dit optreden restte. De Keep Swinging blog, waarin concerten beschreven worden, is, zo hoorde ik, voor sommigen een prima naslagwerk waar informatie over concerten en bezettingen terug te vinden zijn en bewaard worden. Je vindt dan ook, behalve recensies van concerten, ook een lijst met bezochte concerten, inclusief foto's en bezettingen.
Hein Van de Geyn: Afscheidsconcert in Porgy en Bess - Terneuzen ( september 2010) ( foto: Hans Koert)

Het Nederlandse Jazzblad Jazzism kijkt in haar laatste nummer terug met een artikel genaamd Toppers & Dompers 2010. Een discutabele lijst met zaken die positief in het nieuws waren of dingen waar we afscheid van hebben moeten nemen, zoals de plotselinge dood van Solomon Burke of het afscheid van Hein Van de Geyn. Het feit dat één van de belangrijkste jazzspeciaalzaken in Rotterdam, IT-records, begin vorig jaar de deuren moest sluiten, verontrust me, maar ook de aangekondigde bezuinigingen van 25% op het budget van cultuursubsidies. Ik ben bang dat dit ook het begin kan zijn van het sluiten van een aantal kleinere jazzpodia overal in het land ............Een dramatische verschraling van het culturele aanbod. Ook bladen als Jazzism en Jazz lijken niet te ontkomen aan een deal met de commercie - door in hun onderwerpkeuze een zo groot mogelijk publiek te willen plezieren. Gelukkig wordt er minimaal één keer per uitgave aandacht besteed aan de grootten uit de jazz ( zoals het artikel van Bert Vuijsje over Lennie Tristano in het laatste nummer van Jazzism.), maar net als in dat handjevol platenzaken dat nog overleeft, wordt de bak "Jazz" wel heel erg mager. Wat een verschil, overigens, met een blad als het
Jazz Bulletin van het MCN ( Muziek Centrum Nederland (afd. Jazz) - het voormalige Nederlands Jazz Archief), dat hier aan niet aan mee doet, maar de breed georiënteerde jazzliefhebber over de Nederlandse Jazz informeert op een hoog niveau. Houwen zo! En een blad als het Doctor Jazz Magazine is het niveau van amateurisme al jarenlang ontstegen onder leiding van hoofdredacteur Ben Kragting jr.

Keep Swinging hoopt dat jazz ook in 2011 je leven mag verrijken: Arbeidsvitaminen.

Hans Koert
keepswinging@live.nlDit jaar, 2011, bestaat de Keep Swinging blog vijf jaar - in februari 2006 gestart met een kort berichtje in het Engels, werd het al snel een dagelijkse blog over jazz- en jazzgerelateerde muziek. nu is het ontwikkeld tot een twee-talige blog met zo'n 140.000 bezoekers per jaar. Je vindt er recensies van concerten en platen en onderwerpen over lang vergeten muzikanten en hun muziek. De bezoekers van de Keep Swinging blog kozen hun drie populairste blogs van het afgelopen jaar:

Concert Sweet Hollywaiians (22%)
Annette Hanshaw (19%)
Catherine Russell concert De Drvkkery (16%)
Hommage aan 100 jaar Django (13%)
Afscheid Hein Van de Geyn (9%)
Ger van leeuwen: een vergeten jazzpianist (6%)
Louis Armstrong's Jeugdjaren (3%) Philip Catherine - Bert van den Brink (3%) Hot Five en Hot Seven herontdekt (3%) Ed Kirkeby's eerste ontmoeting met Fats (3%)

Als je niets wilt missen volg dan de Keep Swinging blog via Twitter of vraag haar nieuwsbrief.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home