Monday, December 20, 2010

Vijf swingende mannen: Les Pommes de ma Douche

Les Pommes De Ma Douche - Five Men Swinging (English) - Vijf Swingende Mannen: Les Pommes de ma Douche (Nederlands)

Les Pommes speelt "United Swing of America".
Vijf Swingende Mannen: LES POMMES DE MA DOUCHE
Hans Koert


Tien jaar geleden, in maart 2000, werd de Franse groep Les Pommes de ma Douche geboren tijdens een gewoon tuinfeest bij wat goede vrienden. Op dat tuinfeest was het orkest van David Riviere uitgenodigd. Eén van de leden van dat orkest was gitarist Dominique Rouquier. Onder de gasten, die uitgenodigd waren, zaten Pierre Delaveau, Laurent Zeller en Laurent Delaveau, de vader van Dominque. Na een paar nummers besloten ze dat het tijd werd voor wat meer swingende Django-klanken. Er werd een groepje geformeerd, de instrumenten gepakt en samen met de eerdergenoemde personen werd er al snel flink gejamd ... C'est de suite un grand moment de joie mais surtout de spontanéité, d’intense émotion et de partage musical… ( = Het werd een uitbarsting van vreugde en spontaniteit, van een intense emotie in het samen muziek maken) herinneren de leden van de band zich tien jaar later. Na afloop werden er wat afspraken vastgelegd en zo ging de trein rollen. Niet lang daarna traden de leden van de groep op met grote namen uit de zigeunermuziek, zoals Tchavolo Schmitt en Bireli Lagrene. En dan nu, tien jaar later, verschijnt alweer hun vijfde album: Five Men Swinging.

Les Pommes de Ma Douche tijdens het feest (2000) ( foto: http://www.lespommesdemadouche.com/ )

Ik heb van dit orkest twee platen in mijn verzameling. In een eerdere blog schreef ik over hun derde album, getiteld Les Pommes de ma Douche - On n'est pas lá pour se faire engueuler, gewijd aan Johnny Hess, lid van het duo uit de jaren dertig Charles et Johnny. Johnny introduceerde het woord Zazou in het nummer Je Suis Swing, één van de nummers van de derde cd. Zazou werd een begrip en stond, m.n. in Parijs, synoniem voor een belangrijke maatschappelijke beweging gedurende de jaren veertig ten tijde van het pro-Duitse Vichy-regime.

De plaat Five Men Swinging is gewijd aan de Amerikaanse muziek, de USA ( = the United Swing of America) zoals Alain Raemackers het in zijn hoesinfo omschrijft. De muziek van Tin Pan Alley, met nummers zoals Night and Day en the Lady is a Tramp tot Hollywood en van Kansas City tot aan standards als Stompin' at the Savoy en Jimmy Giuffre's Four Brothers. De muziek is vooral plezierig om naar te luisteren en het swingt als een trein, in een traditie die ligt binnen de hot club swing en de muziek van Gus Viseur, met een repertoire dat bestaat uit jazz, zigeunermuziek, Franse chansons en musette.

Luister maar eens naar een fragment van zo'n typisch
Django Reinhardt nummer, Stomping at Decca, dat door Les Pommes nog niet is uitgebracht op plaat.

De groep bestaat uit Dominique Rouquier op sologitaar, Pierre Delaveau op ritmegitaar, David Riviere accordeon, Laurent Zeller viool en Laurent Delaveau op bas. Vader en zoon Pierre en Laurent Delaveau vormen de stevige basis van het kwintet.
Les Pommes de Ma Douche ( klik op de foto om te vergroten) ( foto: http://www.lespommesdemadouche.com/
Pierre begon als accordeonist, maar speelt nu vooral ritmegitaar. Laurent ging bas spelen vanaf de oprichting van de band. Daaroor speelde hij een aantal jaren in rockbands ( het zij hem vergeven). Gitarist is Dominique Rouquier, die in zijn jeugd geboeid werd door de muziek van Django, maar als tiener een tijdelijk uitstapje maakte naar de muziek van Led Zeppelin. Hij verdient nu de kost als muziekleraar aan het Conservatorium van Blois. David Riviere brengt met zijn accordeon de musetteklanken van Gus Viseur weer tot leven in de band. Hij raakte geboeid door, natuurlijk, de muziek van Viseur, maar ook van accordeonisten als Jo Privat en Richard Galliano. En, last but not least, violist Laurent Zeller; hij speelde in de groepen van Raphaël Fays en Tchavolo Schmitt.

Les Pommes de Ma Douche ( foto: http://www.lespommesdemadouche.com/

De lijst met titels van de plaat Five Men Swinging bevat een twaalftal nummers. Ik vind het moeilijk aan te geven welke ik het beste vind. De meeste nummers worden in uptempo gespeeld, zoals de foto van de band, al rennende langs de Seine ( met aan de overkant de Eiffeltoren), suggereert. Een paar mooie nummers zijn het swingende Americano en het uit 1947 stammende nummer van Jimmy Giuffre: Four Brothers. Walking with JB ( Wie is dat eigenlijk JB - Josephine Baker?) is een mooie jazzmusette, een compositie van accordeonist David Rivière. Alle nummers swingen als de spreekwoordelijke trein en Les Pommes de ma Douche doet de titel van de plaat alle eer aan: "Five Men Swinging"


Tenslotte nog een fragment, opgenomen backstage voor een optreden ................

Les Pommes de ma Douche vertroetelt de muzikale erfenis van de Franse zigeuners en musettebands, de muziek van Django en Gus Viseur. Geen naspelen van originelen, noch dat "oh-nee-alweer-die-Django-dreun" gevoel, maar frisse nieuwe muziek van een groep mannen die weten hoe dit soort muziek te spelen.

Hans Koert
keepswinging@live.nl

Twitter

De Franse Oudestijl jazzscene is voor mij altijd al één van de meest interessante van Europa geweest. Wat te denken van groepen als de Hot Antic Jazz Band, Les Petit Jazzband de Mr. Morel of zijn nieuwste groep Les Rois du Foxtrot. En niet te vergeten de successen van groepen als Les Haricot Rouges, de Orpheon Celesta of Charquet et Co, alweer meer dan 30 jaar geleden? Deze bands richtten zich vooral op de Amerikaanse jazz en jazzgerelateerde muziek uit de VS. Les Pommes de ma Douche, Vijf Swingende Mannen, omschrijft dit als de United Swing of America en laat dit herleven in een stijl gerelateerd aan de muziek van Django en Gus Viseur - Hot Club en musette klanken. Heerlijke muziek, die weer helemaal tot leven komt als Dominique, Pierre, David en beide Laurents zich ermee bemoeien. Keep Swinging beluisterde hun nieuwste album, getiteld: Five Men Swinging. Als je niets wilt missen volg dan de nieuwste bijdragen via Twitter of vraag haar nieuwsbrief.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home