Tuesday, July 19, 2011

Eric Ineke JazzXpress - Jazz XL

BLUES, BALLADS and Other BRIGHT MOMENTS
Jazz is fun - serious fun ( Johnny Griffin)
Hans Koert
Afgelopen maand verscheen de nieuwste cd van The Eric Ineke JazzXpress - Jazz XL ( Daybreak DBCHR 74064). Een album dat de opvallende titel Blues, Ballads and other Bright Moments heeft mee gekregen. De Keep Swinging blog ging op zoek naar die Bright Moments en vond er heel wat op deze fraaie live-opnames.
Eric Ineke ( foto: Hans Koert)
Onlangs verscheen het droeve bericht dat Jazzimpuls, de succesvolle serie theaterconcerten, een initiatief opgezet in 2004 om de jazz naar het Grote Publiek te brengen, door een aantrekkelijk programma te bieden, voor elk wat wils, zal stoppen. De overheid bezuinigt op cultuur, zoals bekend en daardoor zullen theaterdirecteuren vooral inzetten op populaire theaterprogramma's, die weinig risicovol zijn en daar hoort jazzmuziek blijkbaar niet bij. Een verschraling en verarming voor het cultuuraanbod met nog meer van't zelfde ........... De concerten, die geboekt waren voor het komende seizoen, zullen vooralsnog plaatsvinden, maar daarna gaat echt de stekker eruit. Dit is niet alleen erg voor de jazzliefhebbers, maar ook voor de vele jazzmusici, die door Jazzimpuls in staat gesteld werden zich te presenteren aan een groter publiek, dat niet zo makkelijk een jazzconcert zal bezoeken.

Eric Ineke's JazzXpress Jazz XL ( DBCHR 74064) (hoesontwerp: Marcel van den Broek)
Eric Ineke werd in het seizoen 2008-2009 uitgenodigd om met zijn groep op te treden tijdens deze Jazzimpulsconcerten in een dubbelprogramma met Sanna van Vliet. Deze Impulsconcerten waren meestal in tweeën gehakt - een set, waarin instrumentaal werd gespeeld en een set waarin een zanger of zangeres centraal stond. Hierdoor werden de concerten aantrekkelijker gemaakt voor een grote groep mensen. I was pleasantly surprised (= Ik was aangenaam verrast), schrijft slagwerker en leider van JazzXpress Erik Ineke in het bijbehorende hoesje, The JazzXprress doesn't often get the chance to perform on a theatre circuit, which is usually reserved for music appealing to a wide audience. (= Zo vaak krijgt de JazzXpress de kans niet om tijdens een theatertournee voor een groter publiek te spelen).

Rik Mol (foto: Hans Koert)

De optredens waren een succes en dus
werd besloten een aantal concerten op te nemen en een selectie uit te brengen als de eerste live-cd van de groep, die nu uitgebracht is: Jazz XL. De groep bestond uit Eric Ineke, slagwerker en leider van de groep, Sjoerd Dijkhuizen op tenorsax, Rob van Bavel piano en Marius Beets op bas. De opnamen vonden plaats in Musis Sacrem in Arnhem november 2008, met als extra gast trompettist Ruud Breuls op een drietal nummers en in de Singer Concertzaal in Laren waar Rik Mol de honneurs op trompet waarnam. In Spijkenisse, bij Rotterdam, speelt gast pianist Rob van Kreeveld een mooi duet met tenorist Sjoerd Dijkhuizen.

Marius Beets ( foto: Hans Koert)
De nummers op de cd zijn een mix van standards en composities gemaakt door bijvoorbeeld Johnny Griffin, eens, zo meldt Eric, one of my mentors early in my career. ( = Toen ik net begon, was hij één van mijn leermeesters.). Johnny, die al in 1963 vanuit de VS naar Parijs was geëmigreerd, woonde sinds 1973 in Bergambacht ( en ik sinds datzelfde jaar vijf kilometer ten zuiden van Bergambacht in Ouderkerk aan den IJssel zonder dat ik me van zijn aanwezigheid bewust was .... JAMF!! ) en speelde dus vaak in Nederlandse combinatie, zoals die van Pim Jacobs, Wim Overgaauw
en Han Bennink. Eric gebruikte twee Griffin composities: A Monk's Dream en The Jamf's Are Coming, een nummer dat Griffin' al in de jaren zestig op zijn repertoire had staan en waarvan het letterwoord JAMF staat voor een niet al te nette verwensing ..................

Eric Ineke ( foto: Hans Koert)
Trouwens, ook de titel van de Marius Beets's compositie Jotosco, dat tot mijn favorieten van deze plaat behoort, klinkt als de naam van een geheim genootschap uit een oud jongensboek, maar dit lettergreepwoord verhult gelukkig iets meer onschuldigs, dat ik wel hardop-mag-zeggen van mijn moeder!. Het verwijst naar de drie grote namen uit de jazz John Coltrane, Tony Williams en John Scofield. Speelde John Scofield, overigens, ook niet in een groep genaamd Scolohofo?. De ballad You Don't Know What Love Is wordt gespeeld door trompettist Ruud Breuls op bugel met Rob van Bavel op piano en is, wat mij betreft, één van die Bright Moments, waar de titel van de plaat aan refereert.

Sjoerd Dijkhuizen (foto: Hans Koert)
Dit derde album van Eric Ineke's JazzXpress, eerder verschenen Flames 'n' Fire (2006) en Xpressions in Time (2009) (als groep begeleidden ze o.a. ook Deborah Brown in For The love of Ivie) is haar eerste live-album en bewijst meteen dat deze groep live op zijn sterkst is - een jonge groep enthousiaste musici, o.l.v. slagwerker Eric Ineke, altijd bescheiden op de achtergrond, maar ondertussen leidend als een herboren
Art Blakey achter zijn Sabian bekkens verscholen, die in feite helemaal geen Jazzimpuls nodig heeft en zich prima thuis voelt op de podia van de Nederlandse jazzclubs.
Het album The Eric Ineke JazzXpress - Jazz XL ( Daybreak DBCHR 74064) is te koop bij Challenge Records
Hans Koert

keepswinging@live.nl

Je kunt onmogelijk beweren dat Eric Ineke een laatbloeier is - hij zit al zo'n veertig jaar, vaak onopvallend verscholen achter zijn highhats bij menig jazzgroep op het podium. Hij lijkt vergroeid met het trio van Rein de Graaff waar hij al decennia lang deel van uitmaakt. Vijf jaar geleden, echter, ging hij, als een Nederlandse Art Blakey, zelf een groep leiden, JazzXpress, met zijn vertrouwde compagnon uit Rein's ritmesectie, bassist Marius Beets en verder grote talenten als een Sjoerd Dijkhuizen, Rob van Bavel en een nog jonge Rik Mol. Met Jazz XL verschijnt hun eerste live-album. JazzXpress is zo'n groep die het best tot zijn recht komt op het podium, dus ........ ga luisteren en vergeet hun cd niet mee te nemen. Keep Swinging is steeds op zoek naar Jazzplaten die een aanvulling zijn voor elke serieuze jazzliefhebber. Eric Ineke's JazzXpress album Jazz XL is zo'n plaat, die recht doet aan hun vaak onvergetelijke live optredens ....... Als je niets wilt missen van de Keep Swinging blog volg haar dan via Twitter (#keepswinging) of vraag de gratis nieuwsbrief. ( keepswinging@live.nl )

Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , , , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home