Thursday, February 11, 2010

Rick Margitza te gast bij het Ivan Paduart Trio

Rick Margitza te gast bij het Ivan Paduart Trio ( Nederlands) Rick Margitza guest player with the Ivan Paduart Trio (English)

Concert in Porgy en Bess - Terneuzen
RICK MARGITZA TE GAST BIJ IVAN PADUART TRIO
Hans Koert


Tenorist Rick Margitza speelde op zondagmiddag 7 februari 2010 met het Ivan Paduart Trio in Porgy en Bess in Terneuzen. Het was jammer dat de naam Rick Margitza niet bij veel mensen een belletje had doen rinkelen, want hij heeft heel wat grote namen in zijn cv. staan: Maynard Ferguson, Bobby Hutcherson, McCoy Tyner en Miles Davis deden ooit een beroep op hem. Helaas dus geen afgeladen tent voor Rick Margitza op tenorsax, Ivan Paduart achter de Steinway, Philippe Aerts op bas en Mimi Venderame op slagwerk. Rick Margitza ( Porgy en Bess - Terneuzen - februari 2010) (foto: Hans Koert)
Rick Margitza speelde korte tijd in Miles Davis laatste kwintet als vervanger van Kenny Garrett, die in 1989 niet mee kon op Miles' Europese tournee en in één nummer (Hannibal) te horen is op Miles vrij onbekende Amandla album. Cartoon over de oprichting van het Moutin Reunion Quartet met Rick Margitza ( tekeningen: Francois Moutin)
Hij is nu een gewild tenorsaxofonist en lid van het Moutin Reunion Quartet - een kwartet rond de Franse tweeling Moutin: basspeler Francois en slagwerker Louis. Hij verving in mei 2003 saxofonist Sylvain Beuf in het kwartet en toerde mee langs podia aan de oostkust van de US, wat resulteerde in opnamen voor de CD Red Moon, een bijzonder album, vooral omdat het bijgevoegd is in een stripalbum getekend door Francois zelf, getiteld: Louis & Francois Moutin ( BD Jazz 029)

Ivan Paduart ( Porgy en Bess - Terneuzen - februari 2010) ( foto: Hans Koert)

Ivan Paduart begon zijn carrière als 17-jarige, ontdekt tijdens een masterclass door Michel Herr, pianist bij Toots Thielemans. Al snel werd hij gevraagd mee te spelen met gevestigde namen en zowel Mimi als Philippe waren in dat prille begin al collega's. Mimi speelde mee op zijn eerste opnamen, zoals op Aftertouch, en twee jaar later begeleidde Philippe Aerts Ivan tijdens de European Jazz contest. Zelf hoorde ik Ivan voor het eerst vijf jaar geleden in Porgy en Bess in een optreden met Richard Rousselet, waarin vooral gitarist JeanFrancois Prince me is bijgebleven, omdat hij toen een aantal "electric Miles" nummers deed herleven.......

Philippe Aerts ( Porgy en Bess - Terneuzen - februari 2010) ( foto: Hans Koert)

Zowel Philippe Aerts als Mimi Verderame ( twee weken geleden bij Rony Verbiest), o.a.doorwinterde begeleiders van Philip Catherine, horen tot de solide kern van de Belgische jazzscene.
Rick Margitza ( Porgy en Bess - Terneuzen - februari 2010) ( foto: Hans Koert)

Het Ivan Paduart Trio + one startte de eerste set met een compositie van Margitza, Street of Dreams en twee nummers van Ivan Paduart: Disconnected en First Rays. Beide nummers namen Rick en Ivan op in 2001 op hun enige gemeenschappelijke plaat tot nu toe, Still. De eerste set werd afgesloten met de compositie Can't Wait van Ivan Paduart. Pas in de tweede set kreeg Rick Margitza het meer naar zijn zin en liet hij horen waarom hij meegekomen was.

Mimi Verderame ( Porgy en Bess - Terneuzen - februari 2010) ( foto: Hans Koert)

De tweede ( en laatste) set, Ivan beloofde er zes (!), begon met de nummers Blue Landscape en Igor, geschreven voor Ivan's 13-jarige zoon. Rick verraste aan het eind van de set met een lange openingssolo in het nummer Love Dance, waarin hij gebruik maakte van het zgn. altissimo-register, een techniek, die hij afgekeken moet hebben van o.a. Maynard Ferguson en hij maakte het nummer af met een schitterende Coltrane-achtige interpretatie van het nummer in samenspraak met Mimi Verderame, die hierbij een opzwepend ritme neerzette - muziek waarbij wat gebeurt. Zowel Rick als Mimi speelden hier op bun best. Helaas was het, voor het publiek, één van de laatste nummers ( de trein naar Parijs moest gehaald worden in Brussel) en een toegift zat er dus niet in.

Philippe Aerts en Mimi Verderame ( Porgy en Bess - Terneuzen - februari 2010) ( foto: Hans Koert)

Op het eind van het concert kondigde voorzitter Hans Zuiderbaan een aantal geplande concerten aan en tilde alvast een tipje van de sluier op m.b.t. het nieuwe seizoen. Misschien zou een optreden van het Moutin Reunion Quartet wel een mooie kans zijn voor Rick Margitza om zijn werk in Terneuzen af te maken...............

Wat foto's van het concert

Hans Koert
keepswinging@live.nl


Liveoptredens waarin jazz te horen is en waar iets meer gebeurt dan alleen maar het afraffelen van de twee afgesproken sets, waar een vonk overspringt tussen de spelers en tussen het publiek en de spelers, zijn hele waardevolle gebeurtenissen - De Keep Swinging blog probeert die vonk te vertalen in een beeld van zo'n concert - Als je beschrijvingen van dit soort concerten niet wilt missen meld je dan aan voor de wekelijkse nieuwbrief.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions


Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home