Satchmo's geheim
Dat is'm nu - Herenigt met leermeester na meer dan 50 jaar
SATCHMO'S GEHEIM
Hans Koert
Eén van de meest populaire jazzartiesten van alle tijden is ongetwijfeld Louis Armstrong, ook wel bekend als Satchmo. Wie herkent niet zijn raspende stem, zijn hoge tonen uit zijn trompet en zijn altijd aanwezige doekje, dat hij altijd bij de hand heeft ...... Een tijdje geleden werd ik op een filmfragment gewezen dat ik al kende vanuit een boek, maar nooit had gezien – vandaag laat ik het zien.
Louis Armstrong's eerste cornet.
In een eerdere bijdrage, getiteld Louis Armstrong's Jeugdjaren in New Orleans schreef ik over de opgroeiende Louis in het Red Light district, de hoerenbuurt van New Orleans - Storyville; over zijn opvang in het tehuis voor zwarte probleemjongeren - the Home for Colored Waifs en zijn eerste muzieklessen met de band van het tehuis, The Colored Waif's Home Brass Band. Helaas zijn er alleen wat foto's bewaard gebleven en geen opnamen. Vandaag maken we een sprong van vijftig jaar vooruit - naar december 1965. Louis Armstrong in Blokker - Westfriesland ( mei 1965) ( foto: Henri Hoogewoud)
Wie herinnert zich niet de quizprogramma’s op TV getiteld Babbelonië ( gepresenteerd door Jazzpianist Pim Jacobs) of het programma Wie Ben Ik? uitgezonden op de Nederlandse en Vlaamse TV? In Amerika had je soortgelijke programma’s, zoals I've Got A Secret ( = Ik heb een geheim), gepresenteerd door Steve Allen, ook ( toeval? ) een jazzpianist. In dit programma ontmoet Steve gasten, die “een geheim hebben” en aan de panelleden is het zaak om, binnen een vaste tijd, door vragen, achter het geheim te komen. In december 1965 heeft Steve Allen niemand minder dan Louis Armstrong uitgenodigd om deel te nemen in het programma en zijn "geheim" te vertellen. Louis had een pakketje bij zich met daarin zijn eerste cornet en achter het gordijn had hij ook nog eens zijn eerste trompetleraar Peter Davis, toen 83 jaar oud, uitgenodigd.
In het tweede fragment dat bewaard gebleven is, stelt Louis trots Peter Davis voor aan de kijkers met de woorden: This is him (= dit is 'm nu).
Louis ontmoet zijn leraar na meer dan 50 jaar (links: Peter Davis - rechts: Louis Armstrong)
Peter Davis vertelt dat hij zich nog herinnert dat Louis de hoge C kon blazen en nummers speelde als "Put On Your Gray Bonet". Wat daarna gebeurt, is eigenlijk te zot voor woorden. Davis wordt gevraagd om samen met zijn oud-leerling Louis wat te spelen. Steve Allen voegt er nog fijntjes aan toe: Davis hasn't played the cornet for more then 50 years ( = Davis heeft al meer dan vijftig jaar geen trompet meer aangeraakt). De oude man probeert tevergeefs wat klanken uit de trompet te persen. He has no chops (= Hij heeft geen gebit meer): legt Allen tot overmaat van ramp nog even fijntjes uit - This is fun and thriling !! ( = Dat wordt leuk !! ). Het is schokkend om te horen hoe hij stuttelend wat noten vormt........ Satchmo staat er grinnikend bij ( en kijkt er naar). David weet het nog zover te brengen dat hij een soort langzame versie van Oh When The Saints uit de oude cornet krijgt geperst, waarna Satchmo een tegenmelodie inzet en samen met zijn All Star Band ( die stonden toevallig (!) ook al gereed achter het gordijn), de melodie overneemt en het nummer afmaakt zoals het hoort te klinken.
Uiteraard weet ik niet van wie het idee afkomstig was om meneer Davis te laten spelen; wat mij betreft had Steve Allen het gewoon bij een babbeltje moeten laten en Louis met zijn All Stars laten spelen. Ook toen al zochten TV-programmamakers de grenzen van het fatsoen op om "mooie" TV te maken - wat dat betreft is er weinig verandert. Al met al een interessant filmfragment, dat ik jullie niet wilde onthouden.
Hans Koertkeepswinging@live.nl
De bijdrage van vandaag, die je zeker zal interesseren, is gewijd aan één van de allergrootsten van de jazz, Louis Satchmo Armstrong, De Keep Swinging blog is gewijd aan muziek en bestaat uit bijdragen over jazz en jazz-gerelateerde muziek uit de periode 1910 - 2010. De blog wordt maandelijks door meer dan 12.000 mensen bezocht ( 30 % uit Nederland - 25 % Verenigde Staten - 30 % West-Europa - 15 % rest van de wereld) en wordt tweemaal per week gepubliceerd in zowel het Engels als het Nederlands. Voor wie niets wil missen is er de wekelijkse nieuwsbrief. Je kunt hem hier aanvragen.
Tekening van Louis Armstrong is van R. Crumb uit zijn boek Heroes of Blues, Jazz & Country.
Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions
Labels: louis armstrong, peter davis, satchmo, steve allen
1 Comments:
Te leuk om gemist te hebben. Rn al kun je je afvragen of het het een beetje ' onfatsoenlijk' was, volgens mij had Mr. Davis juist erg veel plezier. Louis neemt genoeg afstand als professional, respectvol.
Post a Comment
<< Home