Friday, November 14, 2008

Louis en Francois Moutin: een jazztweeling


Wat is jouw favoriet? KEEPSWINGING.BLOGSPOT.COM 1000
BLOG: To the latest blog Naar de laatste blog
NEDERLANDS - VLAAMS( To the English section to commemorate the fact that Clancy Hayes was born 100 years ago.)
LOUIS en FRANCOIS MOUTIN: Een Jazztweeling
Een paar maanden geleden stuitte ik op een laaggeprijsde dubbel-CD van de Franse broers Louis & Francois Moutin met stripverhaal in een opvallende verpakking uitgebracht op het label BD Jazz.
Deze serie 2CD valt op door hun afwijkend formaat, dat eerder aan een ingebonden boekje doet denken, dan aan een dubbel CD. De serie bevat voornamelijk portretten van Amerikaanse jazzzlegenden zoals Count Basie, Glenn Miller of Erroll Garner om er maar eens een paar te noemen - niet interessant voor de gemiddelde lezer van dit blog, maar die ene met Louis en Francois Moutin paste eigenlijk niet in deze serie van 34 sets; vandaar dat ik hem meegenomen heb.

Het boekje bevat een stripverhaal, een bande dessinée in het Frans, met het verhaal van hun carriere in de muziek. Je vindt er het verhaal hoe kleine Louis, samen met ouders en zijn broer Francois, bij een concert van Memphis Slim in Les Trois Maillets in Le Quartier Saint Michel in Paris, het ritme meetikt op de tafel, wat Memphis Slim tot de legendarische profetische woorden doet verleiden: Hey young fellow! You're a drummer ( = Hé, jonge man - jij bent een drummer!). En hoe ze tijdens een concert op de technische hogeschool, l'Écoles d' Ingénieurs ( zowel Francois als Louis studeerden werktuigbouwkunde), een concert bijwoonden van de Franse pianist Jean-Michel Pilc; verder komt in het verhaal hun optredens met Martial Solal aan bod en andere jazzmusici en uiteraard ook de oprichting van het Moutin Reunion Quartet.
Francois Moutin en Martial Solal ( Northsea Jazzfestival - Rotterdam (juli 2007) ( foto Hans Koert)
Louis & Francois Moutin - broers - tweelingen zelfs - nog steeds actief met hun Moutin Reunion Quartet en talloze concerten met andere jazzmusici zijn in deze BD Jazz serie; wat mij betreft, twee vreemde eenden in de bijt. Louis Moutin is slagwerker. Geboren in Parijs op 24 december 1961, op dezelfde dag als zijn broer, genoot als kind van de platenverzameling van zijn ouders, ging piano spelen, maar verwisselde die als jong volwassene voor het drumstel. Hij begon zijn carriere bij het Machado Trio, voordat hij met zijn tweelingbroer ging optreden en samen met hem Het Mouton Reunion Quartet oprichtte. Francois begon zijn carriere als bassist in het trio van Martial Solal, voordat hij met musici als Richie Beirac, James Hurt, Frank Wess en Jeff Tain Watts optrad, om er maar een paar te noemen. Tien jaar geleden landde ook hij in het Moutin Reunion Quartet. Tien jaar later bestaat dit Moutin Reunion Quartet nog steeds, heeft vier albums gemaakt en in honderden concerten opgetreden. Twee van hun platen vind je in deze uitgave: Power Tree ( uitgebracht in 2002 - opgenomen twee jaar daarvoor) en Red Moon ( opgenomen en uitgebracht in 2003) zijn beide met dit Moutin Reunion Quartet, waarin Francois Moutin op bas - Louis Moutin op slagwerk - Babtiste Trotignon aan de piano en Sylvain Beuf op tenor- en sopraansax ( op de Power Tree CD) en Rick Margitza sax op het Red Moon album.
De muziek op beide CD's is buitengewoon - het is een genoegen om naar deze ervaren muzikanten te luisteren. De meeste nummers zijn van hun beider hand, zoals Toutes Directions en Africa of door één van de broers afzonderlijk: Jazz Married, Elle Aime en A Bâtons Rompus van Louis Moutin en Flying Bridge, Apollo 13th en Soraya van de hand van Francois. Het afgelopen jaar speelden ze zo'n 50 concerten, voornamelijk in Frankrijk en de Verenigde Staten. Gisteravond stond Francois Moutin gepland bij een optreden van het Rudresh Mahanthappa Quartet in het 't Schuttershofcafé in Middelburg, maar er was gisteren nog wat onzekerheid of hij er bij zou kunnen zijn. Ik kwam er pas later achter dat ik Francois Moutin heb horen spelen tijdens het schitterende Jean-Michel Pilc concert in de Porgy en Bess Jazz Club in Terneuzen, in februari 2002, samen met Ari Hoenig op slagwerk en Francois Moutin op bas. Ik herinner me alleen nog van dit optreden de buitengewone techniek, de verrassende harmonieën en ritmen van Jean-Michel Pilc en ik luister dan ook nog graag naar hun prachtige album: Welcome Home.
Vorig jaar zag ik de beide broers terug tijdens het North Sea Jazzfestival in Rotterdam op 15 juli 2007 in de Darling Zaal, waar ze Martial Solal en Lee Konitz begeleidden. Ik schreef over dit wat tegenvallende concert in een eerdere bijdrage.

Een mooi budgetalbum met schitterende jazz, dat je maar eens te pakken moet zien te krijgen.

Hans koert - keepswinging@live.nl

KEEPSWINGING.BLOGSPOT.COM 1000

Binnen nu en een weekje, bereikt deze dagelijkse Keep Swinging blog haar 1000ste bijdrage. Stuur me de titel van jouw favoriete blog en win een Lonehill Jazz CD heruitgave van een paar mooie Frank Rosolino platen uit de jaren vijftig. Als je dat nog niet gedaan hebt - weet dat deze week je laatste kans is. Kies jouw favoriete bijdrage gekozen uit de 994 voorgangers en stuur mij de titel of link toe: keepswinging@live.nl

Keep swinging

Hans Koert


keepswinging@live.nl

CLANCEY HAYES ( 1908 - 1972)
Today we commemorate the fact that on the 14th of November 1908, Clancy Hayes, nicknamed the Swinging Minstrel, was born in Caney Kansas. (USA)
He would have become 100 years today, if he had been still around. He was a banjo player, but also a gifted vocalist in the Frisco Jazz style.
Bob Scobey's Frisco Band: f.l.t.r.: George Probert - Dick Lammi - Jack Buck - Bob Scobey - Fred Higuera - Wally Rose and Clancy Hayes ( 1953) ( photo courstesy David Polos)
He started as a vaudeville artist during the 1920s, but he was best remembered as the banjo player and vocalist of the Lu Watter's Yerba Buena Jazz Band and, after Bob Scobey left the group and founded his famous Frisco Band. Clancy Hayes became a member until 1959, when he started a solo career. He is to be heard on numerous LPs by the Scobey band from that period.
Part of the cover of the Good Time Jazz LP Bob Scobey's Frisco Band - The Scobey Story volume 2
He passed away March 1972.
Hans Koert - keepswinging@live.nl


KEEPSWINGING.BLOGSPOT.COM 1000
This daily Keep Swinging blog will reach its 1000th contribution within a week. To celebrate this I love to repost some old interesting and favorite blogs. Please inform me what your favorite contribution is. I love to give a great
Frank Rosolino album released by Lonehill Jazz to one of you, so please, send me your favorite. I you haven't done it - do it today. This week's your last chance. Send it to: keepswinging@live.nl


Keep swinging

Hans Koert


keepswinging@live.nl

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home