Thursday, June 02, 2011

Donn Andre: Het bezoek van de Catatonic Five aan Nederland (1956)

DONN ANDRE herinnert zijn CATATONIC FIVE Tour naar Nederland (1956).
We speelden tot eind juli in Scheveningen bij Pia Beck - steeds drie concerten per dag in één van de clubs in het gebouw: (Flying Dutchman, Scheherazade en Les Galleries). (in vertaling) (Donn Andre)
Donn Andre - Hans Koert


Donn Andre: The 1956 Dutch Catatonic Five tour (English) Donn Andre: Het bezoek van de Catatonic Five aan Nederland (1956) (Nederlands)


Een paar weken geleden plaatste ik een blog met daarin de herinneringen van Jimmy Wormworth, getiteld: Jimmy Wormworth: Het Studenten Cruiseprogramma en zijn verblijf in Nederland (1956)
Jimmy bezocht Nederland in de zomer van 1957 en stond met zijn American Jazz Sextet, in het voorprogramma van het J.J. Johnson Quintet concert in het Concertgebouw in Amsterdam, augustus 1957. Dit concert is onlang uitgebracht op een cd door het voormalige Nederlands Jazz Archief ( nu Muziek Centrum Nederland) in de serie Jazz at the Concertgebouw. Het jaar daarvoor, 1956, bezocht Jimmy Nederland voor de allereerste keer als lid van de Catatonic Five, een studentenband, die voornamelijk dixielandmuziek speelde, o.l.v. banjospeler Donn Andre. Hoewel ik beloofde om deze week de herinneringen van Jimmy Wormworth te publiceren m.b.t. tot de zomer van 1957, moet dat nog even wachten, want, wat denk je, dat er gebeurde? Ik kreeg een uitgebreid verslag, met nieuwe feiten, van niemand minder dan Donn Andre, de leider van de Catatonic Five ....... Voor de chronologie lijkt het me beter eerst zijn herinneringen naast die van Jimmy Wormworth te leggen.Een advertentie van de Pia Beck club De Vliegende Hollander ( Zeeuws Dagblad - 12 mei 1962) (bron: Krantenbank Zeeland)

Hier volgt, in vertaling, het uitgebreide verhaal van Donn Andre:
De Catatonic Five (plus One) was een band die opgericht was op het Hamilton College in Clinton NY in 1953. Ik kwam erbij op banjo als freshman, als eerstejaars student, en in 1954 werd ik de leider. We speelden op weg naar Holland in juni 1956 op het Holland-Amerika Lijnschip, de SS Waterman. Op beide tochten, zowel heen als terug uit Europa, speelden we tweemaal per dag, hoofdzakelijk voor studenten. Ik had de winter daarvoor de gevierde Hollandse pianiste Pia Beck ontmoet en zij had ons uitgenodigd om eind juni in haar club te spelen, de Vliegende Hollander in Scheveningen bij Den Haag. Het kostte nogal wat moeite om een werkvergunning te krijgen. We werden ondergebracht in het appartement van de clubmanager in Den Haag, gelegen boven de in-town winter Flying Dutchman. De werkvergunning was er binnen twee weken. We speelden in Scheveningen tot eind juli, drie optredens, steeds in elk van de drie clubs die in het gebouw waren ( Flying Dutchman, Sheherzade en Les Galleries)( = De Galerie); daarna trokken we er op uit, Europa in, met twee gehuurde Opels. We kwamen terug in Den Haag eind augustus en speelden nog tijdens een schnabbel in Winschoten, om daarna de boot, de SS Zuiderkruis, terug te nemen naar de VS.


Pia Beck zegt in haar biografie ( The Pia Beck Story) over het contracteren van buitenlandse musici: Ik heb altijd succes gehad in Scheveningen, wie ik ook meebracht als begeleiders of extra attracties. Ieder jaar zocht ik daarvoor een andere musicius uit. ( in Muziek in zwart-wit - Cor Gout)


Pia Beck ( Zeeuws Dagblad- 10 december, 1960) ( bron: Krantenbank Zeeland)
De foto van Jimmy op de SS Waterman heb ik genomen, of misschien een vrouw, die Caroline heette, waarmee we bevriend raakten. De leden van de band waren, behalve ikzelf op banjo (en leider, manager, reisleider en manusje-van-alles .....); Jimmy Wormworth op slagwerk; Peter Ill op trompet; Phil Mead op trombone; Johnnie Johnson aan de piano en Emerson Brown op klarinet en sopraansax. Overigens, een andere muzikant uit Utica NY, Ronnie Zito (die later speelde bij Woody Herman en andere bands) speelde vaak bij de Catatonic Five. Eigenlijk was Ronnie onze slagwerker totdat zijn gezin het niet langer goed vond dat hij in 1956 mee naar Europa ging in. Een paar andere muzikanten, die ik graag wil noemen, die met ons speelden, waren Charlie Traeger, bassist bij Bob Wilber; Charlie Queener, pianist; Billy Rubenstein, pianist bij Kai Winding; Mike Parker (trompet) en Derry Hall (piano). Een ander hoogtepunt uit het bestaan van de Catatonic Five was een optreden in Carnegie Hall in NYC in november 1956 tegenover de Jack Crystal's Central Plaza All-Stars. Jimmy speelde toen overigens ook met ons mee.

Federal Jazz Commision (Washington DC) voor de Guldfisken bar in Køge (Denemarken) maart 1998. Donn is de banjoist.
De leden van de andere band waren, voor zover ik me kan herinneren Dick Wellstood piano; Gene Sedric (klarinet); Panama Francis (slagwerk), Johnny Windhurst (trompet), Lou McGarrity (trombone) en Conrad Janis (trombone). en wat mezelf betreft, ik heb in allerlei bands met muzikanten uit de omgeving van Washingon DC gespeeld sinds ik daar in 1960 kwam wonen, waarvan de Southern Comfort en meest recent de Federal Jazz Commission de bekendste zijn - laatstgenoemde werd drie jaar geleden opgeheven. Beide bands speelden heel wat keren op allerlei festivals; en de FJC toerde ook door Denemarken in 1998. Ik speelde ook als banjoist bij de Louisiana Jazz Band uit Kopenhagen van 1989 tot 1991, toen ik daar op de Ambassade werkte.
De leider van de Louisiana Jazz Band uit Kopenhagen was Per Birge Seehusen. Tijdens verschillende optredens in Køge (Denemarken) speelde ik met de Lousisiana, maar ook met de Ricardo's Jazzmen, die prima spelers bevatte ( zoals Jørgen Svare uit Papa Bue's Viking Jazz Band, en Borge Ehler uit de Ricardo's). Op dit moment speel ik niet. Dag! In jazz,
Donn Andre

Bedankt voor je uitgebreide stuk met herinneringen aan je reis naar Holland in de zomer van 1956. De volgende keer pakken we de draad weer op met de herinneringen van Jimmy Wormworth’s reis naar Nederland in 1957.

Hans Koert
keepswinging@live.nl


Vraag de Keep Swinging nieuwsbrief.Donn Andre, banjoïst en gitarist, leider van de Catatonic five bezocht Nederland in de zomer van 1956 als muzikant tijdens een zgn. Student Cruise Program van de Holland-Amerika Lijn en de NBBS. Zijn groep, die bestond uit studenten, speelde in de Vliegende Hollander in Scheveningen, de club van Pia Beck. Eén van de leden van zijn Catatonic Five was slagwerker Jimmy Wormworth, die het jaar daarop als leider van het American Jazz Sextet in het voorprogramma van het J. J. Johnson concert in het Concertgebouw mocht optreden. Je vindt zijn herinneringen over zijn eerste bezoek aan ons land met de Catatoniuc five in een eerdere blog. Later komen Jimmy's herinneringen aan 1957 aan bod.Retrospect Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions


Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home