Saturday, May 14, 2011

Michael Simon brengt veelbelovend album uit: New York Encounter

MICHAEL SIMON'S brengt veelbelovend album uit: NEW YORK ENCOUNTER
Tweede album van Nederlands-Venezolaanse trompettist smaakt naar meer .....
Hans Koert

Michael Simon brengt veelbelovend album uit: New York Encounter (Nederlands) Michael Simon releases a promising album New York Encounter (English)


De nieuwste cd van de Nederlands-Venezolaanse trompettist Michael Simon, getiteld New York Encounter, verscheen al weer twee jaar geleden. Het is zijn tweede album onder eigen naam; de eerste was met zijn groep Roots United verschenen als Revelacion. Michael speelde al op heel wat platen mee en ik kwam hem tegen op de plaat For Now, die uitgebracht is door de Surinaams-Nederlandse groep De Nazaten samen met de Amerikaanse baritonsaxofonist James Carter.
Het album New York Encounter is opgenomen in de VS met een aantal prima begeleiders, zoals Miguel Zenon op altsax, Peter Brainin op tenorsax, Andy Gonzalez op bas en Roberto Quintero op allerlei slaginstrumenten. Zijn twee broers, Edward en Marlon bespelen respectievelijk de piano en het slagwerk.
Michael Simon ( bron: www.michaelsimon.nl )
Michael Simon is geboren in januari 1975 in Punta Cardón in Venezuela en groeide op in een muzikaal gezin. Zijn vader was gitarist en zanger en zijn beide oudere broers zijn eveneens actief in de jazz. Hij leerde trompet spelen als tiener en raakte geïnteresseerd in de jazzmuziek door zijn beide broers. Hij studeerde aan de Escuela de Superación Professional Ignacio Cervantes in Havana, Cuba Eén van zijn leermeesters was Juan Mungula, die bij Irakere speelde, de groep die hem inspireerde. Gefascineerd door de jazz wilde hij ook jazzmuzikant worden en deed auditie op het Rotterdams Conservatorium, waar hij in 1998 afstudeerde. Sinds die tijd woont en werkt hij in Nederland en speelt als trompettist in allerlei jazz gerelateerde wereldmuziekbands als De Nazaten, de Lucas van Merwijk Cubop City Big Band en de Fra Fra Sound, waarmee hij in 2003 op de plaat Kultiplex te horen is. Hij richtte zelf zijn eigen Latin jazz septet Roots United op en het Caribbean Jazz Quartet Crianzas. Hij speelt graag met zijn beide broers in één van hun bands, zoals de Nagual Spirits van Marion Simon ( Michael speelt bijv. mee op de plaat In case you missed it) of het Simon, Simon & Simon Reunion project, als een soort moderne reconstructie van de Heath- of Jones Brothers reunies.

Michael houdt van componeren en van de acht nummers of de cd zijn er zes van eigen hand; de twee andere zijn van zijn broer Edward. Zijn muziek heeft, vooral in de eerste nummers, die heerlijke sound, die ik zo waardeer in het trompetspel van Claudio Roditi. Claudio Roditi heeft die unieke mix van hardbop en de Latijns-Amerikaanse groove, zoals te horen in het openingsnummer Mi amigo el machista. Wat mij betreft had dit wel even mogen duren, maar Michael heeft meer onder de kurk: Het nummer House of Thoughts begint haast als een klassiek koor, maar dan instrumentaal, om zich later te ontwikkelen tot een modern gearrangeerd jazzthema met een fusie van een Afro-Venezolaanse en een Afro-Cubaanse percussie ritme. Het is één van die verrassingen die je tegenkomt op deze plaat, die zich laat beluisteren, denk ik, als een goede fles wijn, die zijn smaak pas na jaren rijpen prijs geeft. Een mooi gearrangeerde plaat vol verrassende composities, gespeeld door een getalenteerde trompettist. Een plaat om van te genieten en steeds opnieuw "op te zetten"...........
Dit album is te verkrijgen op
Michael Simon's website.

Hans Koert
Het opnieuw registreren via Google discussielijst werkt sinds vorige week, om onverklaarbare redenen, niet goed. Stuur me een e-mail als je op de Keep Swinging nieuwsbrief mailing lijst wilt blijven staan. Zij die de nieuwe nieuwsbrief al ontvangen hoven niet opnieuw te reageren.

Soms zijn er van die albums, die al een paar jaar geleden verschenen zijn, en die aan je aandacht ontglipt zijn. De tweede plaat van de Nederlands-Venezolaanse trompettist Michael Simon lijkt er zo één te zijn. Een album, dat met beide benen in de hardbop / Latijns-Amerikaanse traditie staat, en gekenmerkt wordt door mooi gearrangeerde composities van Michael zelf. Een trompettist, waarvan we, hoop ik, nog vaker zullen horen ..............
Als je de Keep Swinging blog wilt volgen, dan kan dat via
Twitter of via haar nieuwsbrief, waarop je je kunt registreren - een mailtje is genoeg.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home