Monday, December 06, 2010

Tamir Hendelman - Destinations: Europese Tournee december 2010

Tamir Hendelman - Destinations: European Tour December 2010 (English) - Tamir Hendelman - Destinations: Europese Tournee december 2010 (Nederlands)

Concerten en workshops in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Nederland

TAMIR HENDELMAN - DESTINATIONS: Europese Tournee december 2010
Hans Koert

Twee jaar geleden, oktober 2008, trad het Jeff Hamilton trio op in Porgy en Bess (Terneuzen) met Jeff Hamilton op slagwerk, Tamir Hendelman aan de piano en Christoph Luty op bas. Ik herinner het als een geweldig concert met drie gedreven en ervaren musici. Tamir Hendelman herinner ik vanwege zijn spel in m.n. het nummer Lullaby of the Leaves, dat ze speelden. Zijn eerste album Playground was toen net in Japan verschenen en Jeff Hamilton speelde daarop eveneens het slagwerk. Bassist op Tamir's eerste CD was John Clayton, ook geen onbekende; samen met Jeff speelde hij in het beroemde Monty Alexander Trio dat bekend werd op het Montreux Jazzfestival van 1976. Tamir Hendelman heeft nu een nieuwe plaat uitgebracht, getiteld Destinations en reist de komende maand door Europa en speelt tijdens concerten en clinics in Engeland, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Tamil Hendelman ( Porgy en Bess - Terneuzen ( oktober 2008) ( foto: Hans Koert)

Tamir Hendelman is in 1971 geboren in Tel Aviv in Israël en kreeg zijn eerste pianolessen op zesjarige leeftijd. Zijn familie verhuisde in 1984 naar de westkust van de VS en twee jaar later won hij een belangrijke prijs met zijn pianospel, dat hem naar Japan bracht. Hij ging muziek studeren aan het Eastman Conservatorium en studeerde af op compositieleer. Tien jaar geleden ging hij spelen bij het Jeff Hamilton Trio en later ook bij de Clayton-Hamilton Big Band. Hij werd een gezocht begeleider voor zangeressen als Roberta Gambarini ( op het album Easy To Love), Diana Krall, Barbara Streisand en Natalie Cole. Zijn eerste album onder eigen naam, Playground, verscheen in 2008 in Japan - nu is zijn tweede verschenen: Tamir Hendelman: Destinations
( Resonanve Records RCD-1017)

Het Tamir Hendelman Trio bestaat uit Tamir Hendelman aan de piano,
Marco Panascia op bas en Lewis Nash op slagwerk. De in Italië geboren Marco Panascia woont nu in New York en speelde met vele grote namen uit de jazz zoals Kenny Barron, Eric Reed en pianist Dado Moroni. Lewis Nash begon zijn carrière in 1983 als begeleider van Betty Carter en de lijst met namen van musici waarmee hij speelde laat zich lezen als een jazzencyclopedie: Art Farmer, Dizzy Gillespie, Oscar Peterson, McCoy Tyner en Tommy Flanagan, om er maar een paar te noemen.
Tamir Hendelman - Marco Panascia - Lewis Nash: Destinations (Resonance Records RCD-1017)

De triovorm is één van de meest voorkomende vormen in de jazz, meestal bestaande uit piano, bas en slagwerk. En er is niets mis met een goed jazztrio dat een bekend nummer speelt, beginnend met het thema uitgewerkt door de pianist en begeleid door de andere twee; dan een rustig deel voor het refrein met de bas en het slagwerk en dan weer een opbouw met de pianist en de drummer om weer terug te komen bij het thema voor een groots slot. (vrije vertaling van de hoestekst door Robert L. Doerschuk). Maar het trio kan ook bestaan uit een drietal even sterke muzikanten. Een trio met drie ervaren improvisators. De ritmesectie die Tamir Hendelman om zich heen verzamelde behoort zonder twijfel tot die laatste vorm: twaalf nummers lang, alle arrangementen van Tamir Hendelman, laten horen dat deze mannen veel in hun mars hebben.
Het nummer Israeli Waltz en het nummer Babushka zijn de enige twee eigen composities van Hendelman op deze plaat. De laatstgenoemde compositie, schreef hij voor zijn grootmoeders, waaraan hij moest denken toen hij zo'n setje Russische poppetjes vond tijdens een trip door Alaska. Het eerstgenoemde nummer is een ode aan zijn geboorteland.

De plaat opent met een schitterende versie van Wrap Your Troubles in Dreams, een nummer dat een hit werd begin jaren dertig, in maart 1931 door Bing Crosby op de plaat gezet. Tamir zet meteen de toon als hij dit nummer opent ............voordat het nummer swingend opgepakt wordt door de ritmesectie.

Marco Panascia (http://www.marcopanascia.com/)

In Le Tombeau de Couperin laat Tamir horen, dat hij zowel jazz and klassiek kan waarderen, met een ode aan de muziek van Maurice Ravel. De Charlie Parker compositie Anthropology hoort, samen met Wrap Your Troubles in Dreams en BQE tot mijn favorieten van dit album. Op deze nummers is Tamir Hendelman op zijn best - zijn spel doet me sterk denken aan dat van Monty Alexander, zoals hij vier jaar geleden in Porgy en Bess optrad. De letters BQE staan, overigens, voor Brooklyn Queens Expressway en is, zo schrijft Tamir op de plaat .... our jumping off point - into the energy of NYC.

Het nummer BQE, kreeg een voor-nominatie voor een Grammy in de categorie Best Improvised solo. Tamir Hendelman kreeg nog twee andere voor-nominaties, namelijk voor the Best Instrumental Album en het nummer Israeli Waltz als the Best Instrumental Composition.

Christoph Luty en Tamir Hendelman ( bron: http://jazztimes.com)

Tenslotte een promotiefilmpje van Resonance Records over deze plaat, waarin Tamir Hendelman uitgebreid aan het woord komt.

Lewish Nash ( source: http://www.lewisnash.com/)

Deze maand treedt Tamir Hendelman op tijdens workshops en concerten in West Europa. Zie hiervoor de actuele lijst met optredens. Het is voor Europa zijn debuut als bandleider

Vandaag en morgen ( 6 en 7 december 2010) treedt hij aan in clinics aan de conservatoria van Arnhem, Utrecht en Tilburg. Helaas zijn deze concerten niet openbaar. Op 19 december 2010 bestaat er wel een mogelijkheid om Tamir live te beluisteren tijdens een optreden georganiseerd door Henk Hupkes Piano's Vleugels Gitaren in Zeist. Op 10 december 2010 is Tamir Hendelman te gast in Mijke Loeven's programma Live in Panama op Radio 6

Tamir Hendelman's nieuwste album kan besteld worden via Tamir Hendelman's site of Resonance Records.
Hans KoertDe triovorm schijnt in de Jazz de meest gebruikte organisatievorm te zijn. Daar is niks mis mee. Als je wilt weten wat er gebeurt als de drie leden aan elkaar gewaagd zijn en ervaren improvisators zijn, luister dan eens naar het nieuwste album, Destinations, van Tamir Hendelman en zijn ritmesectie. Deze getalenteerde pianist, componist en arrangeur geeft deze maand concerten en workshops in ons land om zijn nieuwste plaat Destinations te promoten. Keep Swinging hoorde hem twee jaar geleden spelen en mocht zijn plaat beluisteren. Als je niets wilt missen, volg dan Keep Swinging via Twitter of vraag haar gratis nieuwsbrief.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home