Sunday, August 30, 2009

Een mistige avond in de Hermosa Beach Lighthouse

Een mistige avond in de Hermosa Beach Lighthouse ( Nederlands) A Foggy Night at the Hermosa Beach Lighthouse ( English)

(Een bijna volledige) HOWARD RUMSEY's LIGHTHOUSE ALL-STARS Discografie
Hans Koert

Howard Rumsey.... in de schijnwerper.
EEN MISTIGE AVOND IN DE HERMOSA BEACH LIGHTHOUSE
Hans Koert


Mijn leven is zoveel rijker dan dat van de doorsnee mens - Ik zit met mijn neus bovenop allerlei creatieve zaken die ontstaan en waard zijn om te bekijken. Het geeft me het gevoel dat als de hele wereld dat ook zo zou kunnen ervaren, er heel wat minder ellende zou zijn. Ik denk dat dat de reden is, dat ik na dertig jaar dit nog steeds niet wil loslaten ( Howard Rumsey ( in een interview uit 1979 met Leonard Feathers ( in: The Passion of Jazz Aides & Abettors) p. 167))

The Lighthouse Café - Hermosa Beach ( mid 1950s)

In dit interview kijkt Howard Rumsey terug op zijn 30-jarig jubileum als manager van jazzclubs. Van 1949 tot 1972 leidde hij het beroemde Lighthouse café in Hermosa Beach - Californië en vanaf 1972 tot 1979 een club, genaamd Concerts by the Sea, eigenlijk een minitheater op de pier van Rodondo Beach, Californië. De meesten zullen Howard Rumsey vooral herinneren als de leider van de Lighthouse All-Stars, maar bovenal als inspirator van de West Coast jazz scene in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Ik schreef over hem in een bijdrage: The Lighthouse All-Stars Howard Rumsey (1964)

Een paar weken geleden vond ik op een boekenmarkt, voorafgaand aan het Schaapsscheerdersfeest van Nisse ( zo kom je nog eens ergens) een stapel lp’s en tussen de rijkelijk te koop aangeboden “rommel” ( Alle 13 in een dozijn goed) vond ik een 25 cm Contemporary LP Howard Rumsey’s Lighthouse All-Stars Vol. 5 In The Solo Spotlight ( Contemporary C2515 ). Zowel de plaat als de hoes waren nog z.g.a.n., dus ……… mijn zomer kon niet meer stuk.

De plaat bevat een zestal nummers, alle met typische titels: Howard, Claude, Bud, Coop, S & B en Stan. Mijns inziens een mooie uitdaging voor “per seconde wijzer” of zo iets om eens uit te zoeken waar deze vreemde titels vandaan komen. Als ik de bezetting van de Lighthouse All-Stars geef en de titel van de plaat: In The Solo Spotlight, zal e.e.a. wellicht wat duidelijker worden: Howard Rumsey, leider en bassist, Bud Shank, altsaxofoon; Bob Cooper tenorsax; Stan Levey slagwerk; Claude Williamson piano; Stu Williamson trompet en Bob Enevoldsen ventieltrombone. Dankzij het verhaaltje op de hoes geschreven door Dick Williams, Entertainment Editor (= redacteur amusement) van de Los Angeles Mirror komen we wat meer te weten over de periode waarin de opnamen gemaakt werden. De opnamen vonden plaats in augustus 1954. Some 400 people were turned away at a little beachfront jazz bistro in Hermosa Beach called The Lighthouse last Saturday night. ( = Zo’n 400 bezoekers hadden die zaterdagavond geen plaatsje meer gevonden in een kleine bistro The Lighthouse, vlak langs het strand.) Several hundred others, who arrived early, managed to sandwich themselves inside. …… (= Een paar honderd vroege vogels hadden zich naar binnen kunnen wurmen…..). And lately, the nightly fog along the coast has been as thick as spider webs in a haunted house. ( = En onlangs was de mist langs de kust zo dik als spinnenwebben in een spookhuis) What’s the lure? Last night I found out when I wandered down through the mists to the foot of the Hermosa pier (= Wat valt daar eigenlijk te beleven? Gisteravond ontdekte ik het zelf door de mist te trotseren tot aan de voet van de Hermosa-pier.) The Lighthouse is the home of an exceptional jazz group known as Howard Rumsey’s Lighthouse All-Stars. ( = Het Lighthouse is de thuisbasis van een bijzondere jazzgroep, die bekend staat als Howard Rumsey’s Lighthouse All-Stars) In the last six years they have built the place into the top citadel of jazz on the south coast. ( = De afgelopen zes jaar hebben ze de club uitgebouwd tot de belangrijkste jazzclub van de zuidkust ( van Californië) ( Dick Williams op de hoes)

One For Buck: Howard Rumsey's Lighthouse All-Stars in the Frankly Jazz TV-program ( early 1960s)

In het interview met Leonard Feather vertelt Howard hoe het allemaal begon. Moe van het rondtrekken ( Howard Rumsey had tien jaar lang rondgetrokken als muzikant met Vido Musso en Stan Kenton) besloot Howard om zich te vestigen in het zuiden van Californië.

Howard Rumsey Lighthouse All-Stars: f.l.t.r.: Frank Rosolino - Stan Levey - Bob Cooper - Howard Rumsey - Victor Feldman. (ca. 1959)
Op een avond bezocht hij Hermosa Beach: I had some memories of the beach area, because they had always had ballrooms there before the war, and I had played at a dime-a-dance place there. ( = Ik had herinneringen aan deze plek, omdat er voor de oorlog dansgelegenheden waren waar ik vaak geschnabbeld had als beginnend muzikant). But the ballrooms had disappeared and there was only one old resort with a Polynesian decor, with merchant seamen eating and drinking, known as The Lighthouse. ( = Maar de danszalen waren verdwenen en het enige wat restte was een tent, De Lighthouse, ingericht met een Hawaiiachtige inrichting, waarin matrozen van de koopvaardij zaten te eten en te drinken. ) No music at all, but at least it had a bandstand. (= Geen muziek, maar in ieder geval nog wel een podium ) De eigenaar was John Levine en Howard stelde voor om op zondag jamsessies te organiseren. Kid, are you gonna try to tell me what to do with this place? (= Jochie, ga jij mij vertellen wat ik hier moet doen?) Everybody else has. ( = Dat hebben er al zoveel gedaan.) I talked some more ( = Ik praatte toch een tijdje met hem), vervolgt Howard en tenslotte ging hij akkoord: Okay, let’s try it out. (= Okay, laten we’t proberen) Next Sunday I put together a fine combo, opened the front door – there was no p.a. system, but we kept the music loud enough to roar out into the street – and within an hour Levine had more people in the room than he’d seen in a month. ( = De eerstvolgende zondag had ik een fijne groep bij elkaar, zette de deuren wagenwijd open, want we hadden geen geluidsinstallatie, maar we speelden zo hard, dat je het op straat kon horen en binnen een uur had Levine zoveel mensen binnen als hij daarvoor in een maand bij elkaar gehad had.) That was Sunday afternoon, May 29, 1949 ( = Dat gebeurde op zondag 29 mei 1949) ( Howard Rumsey in Leonard Feather’s interview (1979))

Het Lighthouse café (jaren vijftig)
De eerste live opnamen vanuit de Lighthouse dateren van januari 1952 met muzikanten als Art Pepper, Shorty Rodgers en Jimmy Giuffre; de eerste echte Lighthouse All-Stars studio-opnamen dateren van een half jaar later. In de discografiën, die ik vond, wordt er nogal gerommeld met gegevens, zo ook met de informatie van "mijn" 25 cm LP ( C2515). In de discografie hieronder heb ik geprobeerd alles een beetje op een rijtje te krijgen.


Bossa Nova: Howard Rumsey's Lighthouse All-Stars in the Frankly Jazz TV-program ( early 1960s)
It took us two years to turn the club around from merchant seamen’s hangout to a jazz-conducive atmosphere ( = Het kostte ons twee jaar om de tent om te vormen van een kroeg voor zeelui tot een echte jazzclub.) In het interview vertelt Howard over de verschillende gastspelers, die in de club optraden, zoals Cannonball Adderley, Art Blakey, Wes Montgomery, The Three Sounds ( Gene Harris - Andrew Simpkins - Bill Dowdy), Mose Allison, Miles Davis, Sarah Vaughan en Charlie Parker, die binnenstapte met een aftandse saxofoon. Na een uurtje frustratie-spelen, ging hij de straat op en hoorde iemand in een andere club op een tenorsax spelen; die mocht hij lenen en Bird speelde nog een paar uur de sterren van de hemel. ( Howard Rumsey in Leonard Feather’s interview (1979))

Nadat John Levine overleden was in 1970, hielp Howard de zoon van Levine, nog een paar jaar met het exploiteren van de club, maar vond, dat de Lighthouse eigenlijk te klein was voor grote orkesten. Hij droomde van een grotere club en vond die in 1972. Hij noemde die plaats Concerts by the Sea.
Howard Rumsey blikt in het interview terug op een carrière van 30 jaar als clubmanager. The most important thing I’ve learned is that the management or the owner must avoid, at all costs, interfering with the music. (= Het belangrijkste wat ik geleerd heb, is, dat de leiding van de club zich, ten allen tijde, niet met de muziek moet bemoeien. ) If you leave the artists alone to do their own thing, the sounds can come alive and express their natural strength, but if someone comes between the music and the audience, it withers and dies like a fragile flower. ( Als je artiesten hun gang laat gaan, dan komt de muziek tot leven en komt het tot zijn recht komen, maar als er iemand tussen de muziek en het publiek komt staan, dan verwelkt het en verdord als een tere bloem).

Howard Rumsey vierde in oktober 2007 in Catalina’s Bar and Grill in Hollywood zijn 90ste verjaardag.

Hans Koert
keepswinging@live.nl


(Een bijna volledige)
HOWARD RUMSEY'S LIGHTHOUSE ALL-STARS Discografie

Hans Koert

SKYLARK:
1953: Lighthouse All-Stars feat. Jimmy Giuffre ( SK-538) (rec. Jun. 1952)

CONTEMPORARY
1953: Sunday Jazz a la Lighthouse ( C-2501)
1953: Howard Rumsey's Lighthouse All-Stars ( C-2506)
1954: Howard Rumsey's Light-House All-Stars: volume 1: The Quintet ( C-2513)
1954: Howard Rumsey's Lighthouse All-Stars: volume 2: The Octet / In the solo Spotlight( C-2515) (rec. Aug 1954)
1955: Sunday Jazz a la Lighthouse (C-3501)
1955: Howard Rumsey's Lighthouse All-Stars: volume 2 (C-3504) (rec. Feb. 1953)
(Dec. 1954)(Feb. 1955)(Mar 1955)


1956: Howard Rumsey's Lighthouse All-Stars: volume 3 (C-3508) (rec Jul. 1952)(rec. Oct. 1953)(Aug 1956)
1956: Howard Rumsey's Lighthouse All-Stars volume 4 ( C-2510) (rec. May 1953)(rec. Feb. 1954)(Sep 1956)
1956: Lighthouse at Laguna ( C-3509) (rec. Jun 1955)
1956: Howard Rumsey's Lighthouse All-Stars: volume 5 In the Solo spotlight ( C-3517) ( reisue C-2515?)
1956: Howard Rumsey's Lighthouse All-Stars: volume 4: Oboe/Flute ( C-3520)(rec. Feb. 1954)(Sep 1956)
1957/1959: Music for Lighthousekeeping ( C-3528)(mono) ( S-7528)(stereo) (rec. Oct. 1956)

1989: Jazz Invention: Howard Rumsey's Lighthouse All-Stars ( C14051) (rec. Feb. 1989)
LIBERTY
1957/1959: Double or Nothing ( LRP-3045)(mono) / LST-7014 (stereo)(rec. Feb. 1957)

LIGHTHOUSE
19**: Modern Jazz at the Lighthouse ( LAJI-001 (CD) ( rec. Mar-Jun 1953)(1957)(1958)
1958: Jazz Rolls-Royce ( LP-300)
1958: Sunday Jazz a la Lighthouse ( LP-301) ( reissues)

OMEGA
1960: Jazz Rolls-Royce ( OML-5)(mono) (OSL-5) (stereo)

PHILIPS
1961: Jazz Structures (PHM-200- 012 (mono)(PHS-600-012 (stereo) (1961)

ORIGINAL JAZZ CLASSICS reissues have not been listed.

VANTAGE/NORMA:
19**: Early Days / volume 1 (NLP 5001) (rec. Jan. 1952)
19**: West Coast Piano Touch (NLP 5011 (rec. Aug. 1952)
19**: Pianoman (NLP 5004) (rec. Aug. 1952)
19**: Stan Getz: The Lighthouse Sessions ( NLP 5003)( rec. May 1953)
19**: Live at theLighthouse ( NLP 5004) ( rec. Sep 1956)


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep Swinging News Letter Keep Swinging Contributions


Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home