Monday, June 01, 2009

New Orpheans op Jazzfestival Middelburg

New Orpheans op Jazzfestival Middelburg ( Nederlands) New Orpheans (with Eric Vloeimans) in concert (English)

Derde Internationaal Jazzfestival Middelburg
THE NEW ORPHEANS OP JAZZFESTIVAL MIDDELBURG (met ERIC VLOEIMANS en JEROEN VAN VLIET)
Hans Koert


Big Bands zijn gedrochten ……te veel muzikanten om rekening mee te houden, te duur en ze nemen veel ruimte in als ze zich willen manifesteren – maar wie ooit het geluid van een professionele big band op stoom gehoord heeft is voorgoed verkocht …………..

De trompetsectie: v.l.n.r. Rinus Zuidweg - Pim Schrijver en Koen Minnaert ( foto: Hans Koert)
In Nederland zijn er nog maar een paar echte big bands, zoals het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en het Dutch Jazz Orchestra, die dankzij subsidies overeind blijven; heel wat big bands, voornamelijk radio big bands, zijn in de loop de jaren uitgestorven.
Er zijn maar een paar amateur big bands, die zich op de grotere festivals kunnen laten horen en één daarvan is de “amateur big bandThe New Orpheans.

Marjon van Iwaarden (foto: Hans Koert)

Deze uit 14-muzikanten samengestelde band is van oorsprong puur Zeeuws ( lees Zuid-Bevelands) en opgericht na de Tweede Wereldoorlog in Goes. Van die originele band rest alleen nog de naam. Ze traden zondagmiddag 31 mei 2009 op tijdens de derde editie van het Internationaal Jazzfestival van Middelburg tussen grote namen als Dave Holland, Gino Vannelli en Courtney Pine. Op het podium Rinus Zuidweg, Pim Schrijver en Koen Minnaert op trompetten; Frans van der Wende en “invaller” Ger Bloemen op trombone; Franklin Schiemen, Guiseppe Krekelberg, Ko Zuidweg en Stephan Krekelberg in de saxsectie; Sjaak Lammers op piano en Hammond, Michiel Stekelenburg gitaar, Collln Clement basgitaar en Lennert Goemans op slagwerk. Vaste zangeres in Marjon van Iwaarden. Voor dit concert waren twee gastmuzikanten uitgenodigd: Jeroen van Vliet en Eric Vloeimans.

Koen Minnaert (foto: Hans Koert)

De band trapte af met een aantal swingende nummers, waarbij Marjon van Iwaarden de zang voor haar rekening nam in I Got You Under My Skin, Move Out ( een Chris Krekelberg compositie) en de hit uit 1937 van Edythe Wright, zangeres bij het orkest van Tommy Dorsey Orchestra, The Lady is a Tramp. Marjon van Iwaarden zong bij 2 Unlimited en in musicals en heeft haar eigen coverband Stunning. Ze kreeg lokale roem door een “verjazzde” ode aan de Westerscheldetunnel, De Tunnel, dat helaas de Zeeuwse 40 dit jaar niet haalde. Ze heeft een schitterende stem, die prima past bij het repertoire van de New Orpheans – The American Songbook.

Franklin Schieman ( foto: Hans Koert)
Het orkest speelde ook verschillende eigen composities, zoals het nummer Shoarma Karma van Sjaak Lammers, die ook verantwoordelijk is voor een aantal arrangementen, zoals van het
Freddie Hubbard nummer Sky Dive uit 1972.
Eric Vloeimans ( foto: Hans Koert)

De twee gastspelers, pianist Jeroen van Vliet en trompettist Eric Vloeimans werden halverwege het concert toegevoegd. Jeroen van Vliet heeft een eigen trio, maar treedt ook vaak op met Eric Vloeimans. Beiden imponeerden met een duo uitvoering van het nummer Another Song.

Jeroen van Vliet (foto: Hans Koert)

Beide muzikanten voelden zich in hun element en gaven het concert een extra dimensie. Helaas bleef Jeroen van Vliet voor het publiek onzichtbaar, verborgen achter de vleugel – een nadeel van zo’n groot orkest op een te “klein” podium.

Eric Vloeimans ( foto: Hans Koert)

In het slotnummer Mojo, kon iedereen zich uitleven en de twee gasten plus enkele bandleden als Franklin Schieman op altsax en Koen Minnaert ( samen met Eric Vloeimans) kregen ruimte om te soleren. Een mooi concert, dat maar weer eens leert dat het woord “amateur” niet per definitie synoniem is met “geklungel”, maar, mits de juiste groove aanwezig is, kan uitgroeien tot een hechte swingende formatie zoals deze New Orpheans.

De sax-sectie: v.l.n.r. Guiseppe Krekelberg, Ko Zuidweg, Franklin Schieman en Stephan Krekelberg (foto: Hans Koert)

Als je nieuwsgierig geworden bent naar deze band, weet dat Rinus nog maar een paar exemplaren van hun eerste CD “To Be Continued” ( klopt – binnenkort komt hun tweede CD uit) heeft - en dat wordt een collectors item, aangezien hierop een nog onbekende Rik Mol meespeelt . En wie ze live wil horen, spoedde zich volgende week naar "de overkant", waar ze optreden op het Schelde Jazzfestival in Terneuzen. ( Zaterdag 6 juni 2009 op de Markt: aanvang 20.00 uur)

Hans Koert - keepswinging@live.nl

Labels: , , , , ,

1 Comments:

Anonymous Franklin S. said...

Hallo Hans, dank voor het prachtige en uitgebreide artikel dat ik via onze trombonist onder ogen heb gekregen.Ik wilde graag opmerken dat niet het gehele orkest bestaat uit amateurs. Alhoewel dat letterlijk vertaald "liefhebber" betekent en dus ook een professional als titel zou kunnen sieren.In onze band vind je inderdaad echte muziekliefhebbers, maar toch zijn er welgeteld 5 leden die beroepsmatig met muziek bezig zijn en zich op die manier als docent en performer proberen te profileren, nl.:Michiel Stekelenburg (recent als vervanger voor Chris Krekelberg (ook prof.)), Coen Minnaert, Sjaak Lammers , Marjon van Iwaarden en ondergetekende.Ik wilde deze informatie toch even doorgeven om het beeld volledig te maken.... Met vriendelijke groet,

Franklin S.

7:51 PM  

Post a Comment

<< Home