Friday, May 08, 2009

Satchmo: Optreden in veilinghal van Blokker

Satchmo: Live in an auction hall in Blokker (English) Satchmo: Optreden in veilinghal van Blokker (Nederlands)

Blokker - 10 mei 1959
SATCHMO: OPTREDEN IN VEILINGHAL VAN BLOKKER
Hans Koert

Op 10 mei 1959, vijftig jaar geleden, schreef een klein dorpje in de kop van Noord Holland geschiedenis, door de King of Jazz Louis Armstrong te laten optreden. Het concert vond plaats in de plaatselijke veilinghal, waar zo'n 8000 enthousiaste jazzfans een plaatsje gevonden hadden. Het zou een legendarisch concert worden
In de veilinghal van Blokker, een plaatsje tussen Hoorn en Enkhuizen, waar normaal bloemkolen, appels en peren verhandeld werden, trad Louis Armstrong met zijn All-Stars op voor een uitzinnig publiek. Niet bepaald de meest voor de hand liggende locatie voor zo’n belangwekkend concert.
Hoe was dat zo gekomen?
In het dorpje Blokker, niet meer dan 3000 inwoners, was, begin jaren vijftig, behalve een paar “verzuilde” jongerenclubs, weinig te beleven voor de jeugd. Twee van hen, Ben Essing en Jan Vis wilden daarin verandering brengen en organiseerden een concert waarop één van de toen populairste bands van Nederland optrad, de Dutch Swing College Band. Dit concert vond plaats op 15 juli 1956 en trok zo’n 5000 bezoekers. Dankzij het feit dat Ben’s vader burgemeester was en voorzitter van de veiling mochten ze gratis gebruik maken van de hal en alle faciliteiten er omheen, zoals de catering, het geluid en licht, het opbouwen van de zitplaatsen, de promotie en kaartverkoop, wat allemaal werd uitgevoerd door tientallen vrijwilligers. Dit concert werd een succes en dat succes smaakte naar meer ……….. Twee jaar later, in 1958, haalden de twee jongens Benny Goodman, The King of Swing, de koning van de swingmuziek, naar Blokker, voor één van de twee Nederlandse optredens van het orkest. Het eerste stond gepland op 14 mei in het Congresgebouw in Amsterdam en het tweede de volgende dag in ……….. de veiling Op Hoop van Zegen in Blokker. Van deze concerten werd door ABC-networks opnamen gemaakt en fragmenten ervan werden uitgezonden in de Verenigde Staten op 3 oktober 1959; in Nederland werd dit concert verslagen door het Polygoon journaal, dat wekelijks het nieuws in de bioscoop bracht. Dit fragment is bewaard gebleven:

Benny arriveert in het plattelandsdorpje in een grote limousine als een echte ster. Een paar dagen na het concert zal hij met zijn orkest het Amerikaanse paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Brussel openen; een gebeurtenis, die veel aandacht krijgt van de pers (TV) en waarvan platen werden uitgebracht in de serie Benny in Brussels.

Een jaar later werd er een compleet festival georganiseerd dat een paar dagen duurde. Tijdens dit Blokker Festival traden op Victor Sylvester met zijn orkest, Mieke Telkamp, Greetje Kauffeld en Rita Reys met het Trio Pim Jacobs; de publiekstrekker van het festival was echter niemand minder dan Louis Armstrong and his All Stars.
Louis en Velma rijden het dorp Blokker binnen ( 10 mei 1959) (foto: Ed van der Elsken (Jazz 1955-1959.61 ))
Hij werd het dorp binnen gereden als een echte King of Jazz, koning van de Jazz, samen op de bok met zijn zangeres Velma Middleton van een boerenkar getrokken door pony's, voorafgegaan door de Jeugddrumband De Westfriese Boertjes. Alle inwoners van het dorp waren hun huizen uitgekomen en het schijnt dat zo’n 50.000 mensen naar het Westfriese dorpje waren getrokken. In de veilinghal warmden groepen als de Micro Solisten uit Zaandam en het Kees Kuyt Combo, dat later nog een mooie prijs tijdens het Loosdrecht Jazzfestival zou winnen, het ongeduldige publiek op.
Iedereen keek uit naar het concert van de Koning van de Jazz zelf en toen Louis met zijn bandleden eindelijk het podium in de veilinghal beklom, kon het feest, onder leiding van zanger, trompettist en showman Satchmo, losbarsten. Zijn All-Stars bestonden uit Trummy Young op trombone, Peanuts Hucko op klarinet, Billy Kyle achter de piano, Mort Herbert op bas en Danny Barcelona op slagwerk. En uiteraard zorgde Louis met onvergetelijk hoge noten op zijn trompet en zijn typische raspige zang, bijgestaan door zangeres Velma Middleton, voor de hoogtepunten. Voor zover ik weet zijn er nooit opnamen bewaard gebleven van dit concert noch filmbeelden. Wel vond ik een fragment van een concert, dat Louis Armstrong met zijn All-Stars een paar maanden eerder in de Houtrusthallen in Den Haag opnam ( 7 februari 1959), waarin Louis met dezelfde mensen op het podium stond. Luister naar "St. Louis Blues" en "La Vie en Rose".

Pas tegen middernacht is de rust in het Westfriese dorpje teruggekeerd. Louis had genoten van het concert en wilde graag terugkomen en dat gebeurde ook zes jaar later, op 26 mei 1965. Een qua bezoekersaantal tegenvallend concert; slechts 1800 fans waren naar Blokker gekomen. Reden voor dit tegenvallende bezoekers aantal was wellicht de voetbalwedstrijd tussen Inter Milaan en Benfica, die op de televisie on het kader van een Eurovisieuitzending uitgezonden werd, maar zeker zal ook de veranderende smaak van de jeugd, die zich ging interesseren voor andere muziekstijlen, er debet aan geweest zijn.
De Blokker Festivals veranderden in popfestivals avant la letter met optredens van groepen als The Pretty Things, zangeres Nana Mouskouri, chansonnier Jacques Brel, artiesten als Vera Lynn, Cliff Richard en, niet te vergeten, één van de hoogtepunten uit de naoorlogse Nederlandse popgeschiedenis, het legendarische optreden van The Beatles op 6 juni 1964, die een dag daarvoor geschiedenis hadden geschreven met een rondvaart door de Amsterdamse grachten.

Labels: , , , ,

1 Comments:

Anonymous Pim v. T. said...

Superleuk verhaal om te lezen durium

Pim

7:29 AM  

Post a Comment

<< Home