Wednesday, March 04, 2009

André Ekyan – Saxofonist: De Jaren Dertig

Andre Ekyan - Saxofonist: De Jaren Dertig (Nederlands) Andre Ekyan - Saxophone Player: The 1930s (English) Andre Ekyan - Saxofonist: De Jaren Veertig en Vijftig (Nederlands) Andre Ekyan - Saxophone Player: The 1940s and 1950s (English)

Een tamelijk uitgebreide
ANDRE EKYAN DISCOGRAFIE (opnamen onder eigen naam) - Hans Koert
Een tamelijk uitgebreide
ANDRE EKYAN DISCOGRAFIE met opnamen waarin hij meespeelt met andere bands Hans Koert
1907-1972
André Ekyan – Een Franse Saxofonist van naam
De jaren dertig
Georg Lankester


In de Franse Jazzgeschiedenis vinden we twee van de vroegste bewijzen van een eigen Europese stijl op de saxofoon. De bijdragen van André Ekyan (1907-1972) en
Alix Combelle. (1912-1978) met het muzikale genie Django Reinhardt eind jaren dertig worden letterlijk gevoed door het enthousiasme voor de Amerikaanse voorbeelden Johnny Hodges, Benny Carter en, vooral, Coleman Hawkins. Georg Lankester, gitarist en kenner van de Franse muziek uit deze periode, vertelt over André Ekyan. Vandaag komen de bijdrage: De jaren dertig – in een volgende bijdrage: De jaren veertig en vijftig. André EKYAN et son orchestre du BŒUF sur le TOIT. Rechts Andre Ekyman. De slagwerker is Jerry Mengo. (ca. 1934)

Deze talentvolle musicus ziet op 24 oktober 1907 in Alicante (Spanje) het levenslicht. Wie kon vermoeden dat hij later één van de pioniers zou zijn in de Franse jazzwereld van vóór de oorlog en daarin een belangrijke rol zou spelen als solist? Zijn moeder is van Hongaarse afkomst, zijn vader Armeens (zijn oorspronkelijke naam luidde Echkyan) en hij groeit in Frankrijk op, waar hij al jong klarinet en saxofoon gaat spelen.

Zangtrio uit het André EKYAN orchestre du BŒUF sur le TOIT : v.l.n.r. Andy Foster, Jerry Mengo, André Ekyan. (ca. 1934)

Vroege muzikale successen
André begint een medische studie, namelijk die voor tandarts. In de loop van zijn studententijd koopt hij, zij het met enige moeite, een alt-saxofoon naast zijn klarinet. Binnen een week is hij al in staat er enigszins op te spelen.
Eind twintiger jaren breekt hij zijn tandartsenopleiding af en gaat definitief als beroepsmuzikant verder. Hij maakt spoedig deel uit van het orkest van Perroquet in Parijs. Met een kleine formatie onder zijn eigen naam treedt hij van 1930-1932 veelvuldig op in het bekende cabaret “La croix du Sud’, waar volgens Delaunay ook gitarist Django Reinhardt naar hem komt luisteren. Maar André speelt daarnaast ook in diverse grotere bands, zoals bij Jack Hylton (1931), bij Fred Astaire en bij het orkest van Grégor (1933) in de Franse hoofdstad bekend als ’Grégor et ses Grégoriens’ (waarin ook
Stéphane Grappelli enige tijd speelde) en bij ‘Le Jazz du poste parisien’ (1934-1935).
Vanaf 1932 maakt hij trouwens ook naam als arrangeur en kiest hij er vaak voor de supervisie te voeren bij studio-opnamen, zoals bij enkele stukken van “Jazz symphonique Salabert’. Hij zet in dat jaar zelf een tweetal nummers op de plaat als leider van de “French Hot Boys” namelijk “St. Louis Blues” en “Moonglow”.
Luister naar een nummer, getiteld Le jour où je te vis, dat de beroemde Franse chansonier Jean Sablon in 1934 opnam met André Ekyan et son orchestre in de begeleiding.

Cabarets
In 1935 speelt hij de leidende rol in ‘Boeuf sur le Toit’waar al veel jazzmusici optreden - en komen tevens opnamen onder zijn naam uit op het Ultraphone label. Het jaar daarop speelt hij in New York met Tommy Dorsey en met o.a. de pianisten Joe Turner en
Fats Waller; eenmaal terug in Frankrijk is hij actief met zijn orkest in het door hem geopende cabaret ‘Swing Time’. Tenor-saxofonist Alix Combelle herinnert zich dat hier geweldige jam-sessions (de Fransen zeggen “des Boeufs”) plaatsvonden. Ekyan speelt er o.a. met pianist Léo Chauliac, George Marion en - als vermeld - met zijn eigen orkest.

Andre Ekyan: Saxofonist en klarinetist
In een ander cabaret “au Florence” genaamd speelt dan trompettist en alt-saxofonist Benny Carter. In de vroege ochtenduurtjes kon je er o.a. de grote tenor-saxofonist Coleman Hawkins, Django Reinhardt en bijv. trompettist Bill Coleman aantreffen die samen voor onvergetelijke jam-sessions zorgden. Coleman Hawkins en Benny Carter verbleven in het voorjaar van 1937 in Parijs op uitnodiging van de Hot Club de France-organisatie.
Nog een voorbeeld waarop we Andre Ekyan kunnen horen: ditmaal met het Patrick et son Orchestre de Danse op een Pathé opname uit december 1934: Okay Toots!

Historische opnamen
In dat fameuse jaar 1937 met de wereldtentoonstelling te Parijs speelt Ekyan mee in de eerste opnamen voor het nieuwe “Swing” label van Delaunay aan de zijde van o.m. Coleman Hawkins, Benny Carter, Alix Combelle en Django Reinhardt. De titels “Honeysuckle Rose” / “Crazy Rhythm”, en “Out of Nowhere” / “Sweet Georgia Brown” kunnen tot de top van de vooroorlogse jazz worden gerekend en zouden beslist in iedere verzameling thuishoren.
Muziek op drie niveaus: van boven naar beneden de bands van Reinhardt, Viseur en Ekyan (Parijs 1941) ( uit: Les grands orchestres de Music Hall en France - Jacques Helian)
Met Django Reinhardt is Ekyan in 1939 eveneens te horen in een vijftal swingende opnamen, soms met zijn orkest, dan weer in een kleinere bezetting. Titels “The Sheik”, “Dream Ship”, “I can’t believe”...., “Darktown Strutters’ Ball” en “Blues of Yesterdays”.
Bij 3 opnamen maakt ‘Big Boy’ Goudie (trompet en tenor-sax) deel uit van het orkest. Deze uit Louisiana afkomstige muzikant verbleef al vanaf begin jaren ’20 in Parijs. (wordt vervolgd)

Georg Lankester:
glankester@hetnet.nl of via keepswinging@live.nlEen tamelijk uitgebreide Andre Ekyan Discografie ( opnamen onder zijn eigen naam) - Hans Koert
Een tamelijk uitgebreide ANDRE EKYAN DISCOGRAFIE met opnamen waarin hij meespeelt met andere bands Hans Koert

ANDRE EKYAN and his ORCHESTRA (feat. Alix Combelle) – Paris September 1935
St. Louis blues- Moon Glow – Limehouse Blues – You Rascal You (Ultraphone)
ANDRE EKYAN-DJANGO REINHARDT – Paris – 7th of July 1937
Pennies From Heaven – Tiger Rag ( Swing)
ANDRE EKYAN et son ORCHESTRE (feat. Frank Big Boy Goudie, Joe Turner, Django Reinhardt) –
Paris, 24th of May 1939
The Sheik – Darktown Strutters’ Ball – Blues for Yesterday (HMV )
ANDRE EKYAN TRIO ( with Django Reinhardt) Paris, 24th of May 1939
Dream Ship – I Can’t Believe That You’re In Love With Me (Swing)
ANDRE EKYAN Quartette (feat. Django and Joseph Reinhardt) – 22nd of March 1940
Rosetta – Sugar – A Pretty Girl Is Like A Melody – Margie (Swing)
ANDRE EKYAN Quintette (feat. Django Reinhardt) – Paris 11th September 1941
Hungaria – De Nulle Part (Swing)
ANDRE EKYAN et Orchestre (feat. Andre Ekyan ) Brussels 1943
Palm Beach – Irene – Place Blance – Bugle Call Rag ( Decca)
ANDRE EKYAN et Orchestre (feat. Andre Ekyan) Paris 10th of July 1945
Blue Smoke – Royal Garden Blues – Take The A Train – Stardust ( Odeon)
ANDRE EKYAN et Orchestre (feat. Andre Ekyan-Andre Salvador) Paris 1945
Cement Mixer – Hey Ba Ba RE Bop – I Should Care – Saturday Night – Perdido – Perfidia – Mop Mop – Stars in your Eyes ( Odeon)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home