Ronnie Cuber ontmoet de Beets Brothers: Infra-Rae
Hij kan een licht, soepele gevoel in zijn baritonsax leggen als hij dat wil, maar hij kan het geluid ook monsterlijk laten grommen
RONNIE CUBER ontmoet de BEETS BROTHERS: INFRA-RAE
Hans Koert
Baritonsaxofoonspeler Ronnie Cuber nam in mei 2009 een plaat op met de Beets Brothers in de Studio Smederij in Zeist. Deze cd, getiteld Ronnie Cuber meets The Beets Brothers is nu verkrijgbaar op het Maxanter label ( Max CD 75967)
Voorkant van de Ronnie Cuber-Beets Brothers plaat: Infra-Rae ( foto: R. Dissel)
Ronnie Cuber is één van de grote baritonsaxofoonspelers van een generatie die al zo'n vijftig jaar meedraait in een jazzscene met grote namen als Slide Hampton, Lionel Hampton, Woody Herman, Lonnie Smith, Eddie Palmieri en Lee Konitz en nog steeds actief optreedt. Het titelnummer, Infra-Rae en de tweede track Line For Lyons refereren aan de periode, waarbij een nummer als Infra-Rae beroemd werd door de versie van Art Blakey and his Jazz Messengers ( met een all-star-achtige bezetting: Donald Byrd, trompet ( nog steeds actief!!); Hank Mobley, tenorsax; Horace Silver, piano; Doug Watkins, bas en Art Blakey slagwerk) opgenomen in mei 1956; Line For Lyons herinnert natuurlijk aan Gerry Mulligan, die met deze compositie een hit had in de jaren vijftig.
Ronnie Cuber werd geboren in Brooklyn, New York op Eerste Kerstdag 1941 in een muzikaal nest; moeder speelde piano en vader accordeon. Zijn eerste opnamen zijn met de Newport Youth Band ( mei-juni 1959) en hiermee maakte hij ook zijn debuut op 4 juli 1959 op het prestigieuze Newportfestival gehouden in Newport, Rhode Island.
In een eerdere recensie m.b.t. zijn plaat Ronnie op het SteepleChase label, beschreef ik zijn carrière en ik wil dit nu niet allemaal hier herhalen. Ronnie Cuber kun je bestempelen als een navolger van Pepper Adams, de baritonsaxofonist die speelde in de bands van Mingus en met Donald Byrd optrad, om tenslotte te belanden bij het Thad Jones - Mel Lewis Orchestra. Pepper Adams en Ronnie Cuber namen ooit samen een aantal nummers op bij de Mingus band in januari 1978 uitgebracht op twee Atlantic albums. Op de plaat Infra-Rae zijn drie van de zeven nummers composities van Ronnie Cuber: Chez Jose, Chillin' en Cubism. Het laatsgenoemde nummer nam hij eerder op voor het gelijknamige album uit december 1991: Cubism. Ronnie Cuber. ( foto: Allen Spat. Dank aan Roberta Arnold)
De Penguin Guide To Jazz Records omschrijft zijn baritongeluid als: He gets a light, limber feel out of the baritone when he wants to, though he can also make it sound gruff and monstrous. ( = Hij kan een licht, soepele gevoel in zijn baritonsax leggen als hij dat wil, maar hij kan het geluid ook bars en monsterlijk laten klinken). Beide elementen zijn terug te vinden op deze plaat.
Ronnie Cuber ( Foto: R. Dissel. Dank aan Roberta Arnold)De Beets Brothers begonnen als een familiebandje. Opgegroeid in Groenlo in de Achterhoek in een muzikaal gezin werden ze gefascineerd door de muziek van Oscar Peterson en Art Blakey.
Drie broers: Marius, de oudste, groeide uit tot één van de meest gevraagde bassisten van ons land, maar is ook actief als platenproducer. Hij speelde o.a. als vast lid van de Houdini's (bestaan die nog?) voordat hij "voor vast" bij Rein de Graaff kwam spelen en een plek vond bij Eric Ineke JazzXpress ( om er een paar te noemen); Alexander, saxofonist, maar bovenal oprichter van het Maxanterlabel, met een eigen platenstudio, manager van allerlei jazzmusici en leraar aan de Fontys Rock Academy in Tilburg. De jongste van het stel is Peter Beets, nu een gewild begeleider op piano, die met zijn trio hoge ogen gooit en prachtige trioplaten maakt met speciale gasten als Joe Cohn. Peter Beets, die ook de gevierde jazzzangeres Rita Reys met zijn trio begeleidt, zal later deze maand afreizen naar Zuid-Amerika als lid van The Jazz Orchestra of the Concertgebouw en mocht je hem in december willen volgen, koop dat een ticket naar Siberië, aangezien er dan met zijn trio concerten gepland staan in Novosibirsk en Tomsk. - a great place to be in winter ( I guess!).
Zowel Ronnie Cuber als het Peter Beets Trio ( Peter Beets op piano, Marius Beets op bas en Eric Ineke op slagwerk) ( met Alexander Beets te horen op twee nummers) bieden op de CD Infra-Rae veel moois vanuit de hardbop traditie van de jaren vijftig met baritonsaxspelers als Pepper Adams, Gerry Mulligan of Serge Chaloff, grote namen die de baritonsax en plek gaven in de moderne jazz.
In de jaren vijftig en zestig werd de baritonsax een instrument dat zijn plaats in de jazz opeiste dankzij musici als Pepper Adams, Gerry Mulligan, Serge Chaloff en Leo Parker - allen keien op hun instrument. Ronnie Cuber is één van die saxofonisten, die op die traditie voortbouwen en, zoals ik gisteren als reactie kreeg, de jazz laat swingen ..... Vorig jaar ontmoette Ronnie Cuber de Beets Brothers, één van de beste ( begeleidings)bands die hij zich kan wensen ....een swingende jazzplaat in de beste hardbop traditie: Infra-Rae. De Keep Swinging blog beluisterde het en wil graag haar bevindingen delen. Lees er alles over in de nieuwsbrief. Vraag aan !
Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions
Labels: Alexander Beets, eric ineke, marius beets, peter beets, Ronnie Cuber
0 Comments:
Post a Comment
<< Home