De Jazz Parade - Een verborgen geschiedenis van New Orleans
De dag dat de muziek stierf .........
DE JAZZ PARADE - EEN VERBORGEN GESCHIEDENIS VAN NEW ORLEANS
HANS KOERT
Ze was thuis toen de storm kwam, vertelt ze. Al snel werd met een gigantische klap de linkerhelft van mijn huis weggeblazen, het water kwam in een vloedgolf naar binnen. Ik ben naar mijn buurman gerend, hij is een man op leeftijd, en samen zijn we het pand ontvlucht. We klommen zo goed als dat ging op het dak van een naburige school, de Drew Elementary School in de Bywater buurt ( Charmaine Neville) (De Jazz Parade - Rob van Scheers)(p. 257).
Vijf jaar geleden verwoestte de orkaan Katrina een groot deel van de stad New Orleans. Het aantal slachtoffers wordt geraamd op zo'n 1800, ongeveer evenveel als tijdens de Februariramp van 1953 in de Zeeuwse Delta. Onlangs verscheen het boek De Jazz Parade geschreven door Rob van Scheers uitgebracht door Meulenhoff.
Fats Domino ( tekening Nico Heilijgers)
Een verborgen geschiedenis van New Orléans luidt de ondertitel. Op de voorkant een, op het eerste gezicht, wat merkwaardige verzameling van foto's van Fats Domino, Louis Armstrong, The Beatles, Little Richard, Memphis Minnie, Mahalia Jackson en Louis Prima - een schijnbaar willekeurige verzameling muzikale grootheden uit de vorige eeuw. Als je het boek open slaat word je getroffen door schitterende sfeervolle "potlood" tekeningen gemaakt door de Utrechtse kunstenaar Nico Heilijgers. Nico Heilijgers studeerde in de jaren tachtig aan de kunstacademie Minerva in Groningen en specialiseerde zich in schilderijen en tekeningen van straatbeelden en mensen. Hij is ook een bevlogen fotograaf, van mensen en musici in het vuur van hun spel. Je vindt voorbeelden van zijn foto's en kunstwerken op zijn website. Momenteel exposeert hij bij De Kunstliefde in Utrecht en later dit jaar is er werk van hem te zien in Praag en Amsterdam. Nico Heilijgers speelt ook basgitaar in groepen zoals de Cajun en Zydecoband Captain Gumbo, de Rhythm and Blues groep Homesick & the Backstabbers en de popgroep Splitsing ( om er een paar te noemen).
.......... genoeg redenen om stik nieuwsgierig te worden !!
Bourbon Street ( NOLA) ( tekening: Nico Heilijger )
Het boek is in feite een reisverslag van een reis gemaakt naar New Orléans eind 2008 - begin 2009 drieeneenhalf jaar na de verwoestende overstromingen veroorzaakt door de orkaan Katrina ( 29 augustus 2005) op De dag dat de muziek stierf (nou ja een beetje dan) (De Jazz Parade - Rob van Scheers p. 257). Het is een boeiend reisverslag geworden, waarin Rob op zoek gaat naar wat er overgebleven is van het "oude" New Orléans van voor de ramp - wat er nog te vinden is van het rijke culturele leven in NOLA ( = New Orléans Louisiana) na de overstroming. Rode draad in dit boek is zijn verwerking van de scheiding van zijn DEX, de Blues Dog en de verdwenen Tubaman.
Rob van Scheers is redacteur - cultuurreporter bij het weekblad Elsevier en won onlangs met zijn verhaal over Cosimo Matassa, die ook in zijn boek De Jazz Parade opgenomen is, de pretentieuze Jip Golsteijn-prijs. Hij schreef eerder boeken over Elvis Presley ( Elvis in Nederland), De Kleine - en de Grote Parade en een biografie over Paul Verhoeven.
Emma Barrett ( Sweet Emma) ( tekening: Nico Heilijger)
De titel, De Jazz Parade - een Verborgen Geschiedenis van New Orléans, lijkt duidelijk. Dit boek gaat over jazz. Mis !! Rob begint het meer dan 275 pagina's dikke verslag met de zoektocht naar het huis van Fats Domino om daarna via een terugblik op het ontstaan van het French Quarter, in allerlei obscure kroegen te belanden, elk met zijn eigen stamgasten: De Rock-'n- Bowl, met de Soul Rebels, een brassband, die jazz, hiphop, r&b, reggae en latinklanken aaneenrijgen tot een waar pandemonium; Hi-Ho Lounge met de Belgische celliste Helen Gillet, die zich in het avant-garde circuit begeeft of de Ernie-K-Doe Lounge, waar Ernie K-Doe, een haast legendarische popzanger, ooit de scepter zwaaide. Wat vooral duidelijk wordt in dit boek dat de cultuur van New Orleans niet alleen de traditionele New Orleans jazz omhelst, maar dat er meer is ....... Rob neemt ons mee door de stad, betrekt ons in feestelijke gebeurtenissen ( Oud- en Nieuw en Mardi Gras), vertelt haar geschiedenis ( Op oudjaar 2008 komt Louis Armstrongs fatale schot van 1912 aan bod), legt verbanden en lijnen naar Nederland als hij Branford Marsalis interviewt of een concert van Fats Domino in De Bonte Wever in Slagharen verslaat. Rob snijdt heel wat facetten aan die direct te maken hebben met de grote overstromingen van vijf jaar geleden ( zoals een koel verteld, maar schokkend verslag van Charmaine Neville) en indirect geleid hebben tot de teloorgang van de zo typerende cultuur van New Orléans.Wat te denken van een legende als Sweet Emma.
Mardi Gras ( tekening: Nico Heilijgers)
Op het eind van het boek krijgen we een uitgebreid verslag van de grote optocht rond Mardi Gras, 24 februari 2009, waarin hij de gouden kokosnoot in de handen gedrukt krijgt van King Zulu............... Het verslag leest als een roman, maar daarvoor bevat het eigenlijk te veel informatie, te veel namen. Maar wat is het dan wel? Een reisverslag? Een encyclopedie? Een discografie? Een toeristische brochure? Eigenlijk heeft het van alles iets. Elk hoofdstuk eindigt met eenvoudige discografie: New Orléans: gids voor Muziekliefhebbers - een lijstje met platen, die zijdeling met het hoofdstuk te maken hebben. En, wat vrij uniek is ......... Rob moet hebben gedacht: een boek over muziek? Over New Orléans? dat moet niet alleen een beschrijving worden - dat moet je ook horen! Op een speciale website (
www.dejazzparade.nl ) heeft hij muziekfragmenten verzameld, waarvan ik er een paar in deze recensie heb overgenomen. Ook vind je er een aantal van de echt schitterende tekeningen, die gemaakt zijn door Nico Heilijgers. Ook daarvan vind je er een paar in deze blog.
Dit boek - De Jazz Parade - brengt op een unieke wijze de culturele erfenis van New Orléans in beeld - een verslag over New Orléans na Katrina. Een verslag van mensen, die proberen om New Orléans weer op de kaart te zetten of die nog steeds leven in het verleden. Een teruggrijpen naar de good old days, met intrigerende portretten van bijna vergeten legenden als Memphis Minnie en Sweet Emma.
Gauw kopen dus ...................
Vijf jaar geleden werd het zuiden van de Verenigde Staten, het kustgebied van Louisiana en de miljoenen stad New Orleans getroffen door overstromingen veroorzaakt door de orkaan Katrina. Drie en een half jaar later bezocht Rob van Scheers de stad en ging kijken wat er nog van die typische New Orleans cultuur resteert - een zoektocht naar de Verborgen Geschiedenis van New Orleans. Keepswinging juicht dit soort boeken toe, die voor een groot publiek de jazzmuziek op een bijna interactieve manier brengt. Wil je niets missen, zorg dan dat je op de hoogte bent van de wekelijkse onderwerpen die in de Keep Swinging blog langskomen. Vraag de nieuwsbrief.
Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions
Labels: Katrina, new orleans
0 Comments:
Post a Comment
<< Home