Thursday, February 23, 2012

Oscar Alemán: live voor de eeuwigheid

Oscar Almán: Eternamente Vivo!
Optredens en radio-uitzendingen vermaarde Argentijnse gitarist uitgebracht.
Jørgen Larsen
(vertaling: Hans Koert)


Oscar Alemán: Eternamente Vivo! (English) Oscar Alemán: Live voor de eeuwigheid (Nederlands) Oscar Alemán: Eternamente Vivo ( Español)

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, was Oscar Alemán regelmatig te horen in allerlei radio- en tv-uitzendingen in Argentinië. Sinds eind jaren vijftig zijn er geen nieuwe platen meer gemaakt, vanaf het moment dat het contract met Oscar Alemán en zijn Orchesta de Jazz en Odeón (Argentina) afgelopen was. Wel zijn er nog studio-opnamen gemaakt midden jaren zestig, waarin Oscar Alemán een nieuw kwintet, genaamd Oscar Alemán y sus Cinco Caballeros leidt, maar deze opnamen kwamen pas veel later uit op vinyl, eind jaren zeventig.

Oscar Alemán: foto gemaakt tijdens een live-optreden jaren vijftig.
Samenvattend betekende dit dat liefhebbers van Alemán's muziek, genoegen moesten nemen met een gat van zo'n vijftien jaar, tussen 1957 en 1972, totdat Redondel, een klein label, een aantal nieuwe opnamen van hem uitbracht. Gelukkig hadden verzamelaars in Argentinië op tape opnamen vastgelegd van radio en tv-opnamen en live-optredens, en deze opnamen, aangevuld met met opnamen van Oscar's eigen privé-verzameling en die van naaste vrienden, circuleerden al langer bij verzamelaars, maar werden nooit commercieel uitgebracht. Een selectie van deze opnamen is nu eindelijk uitgebracht, op een dubbelalbum op het label Fonocal (FONOCAL 24 1/2) getiteld Oscar Alemán - Eternamente Vivo. Deze dubbelaar werd samengesteld door Daniel Cossarini en Edgardo "Nano" Suárez uit materiaal, dat ze mochten gebruiken van Estanislao & José Iacona, Jorgelina Alemán - een succesvol zangeres en kleindochter van Oscar Alemán. Zij schreef de tekst bij de cd's en brengt een ode aan haar grootvader door mee te zingen met een versie van Stardust, dat Oscar Alemán oorspronkelijk op 78-toeren uitbracht.

Oscar Alemán: Eternamente Vivo! ( Fonocal 24 1/2)
Op de dubblecd vind je 34 nummers met live-opnamen van Oscar Alemán, opnieuw gemasterd van bandopnamen, helaas van wisselende kwaliteit. Het is jammer dat de uitgave ook geen informatie bevatten van data en opname-omstandigheden van de oorspronkelijke banden ....... Ze bevatten een mix van radio, TV en live-concerten, aangevuld met een aantal privéopnamen; een leuke kluif voor discografen, al bevat de online Oscar Alemán discografie wellicht wat aanwijzingen m.b.t. de opnamen, die wellicht deels ook in Oscar's privé-collectie zaten.

Optreden Oscar AlemánHet repertoire, geselecteerd op de twee cd's, is een mix van stijlen, sommige zijn bekend doordat Alemán ze eerder op de plaat vastgelegd heeft, zoals Sweet Georgia Brown, Tea For Two, St Louis Blues, Tengo Ritmo etc., alhoewel deze live-opnamen weer een andere kijk geven op Oscar's vakmanschap en improvisatie - een mooie aanvulling van de studio-opnamen en een goudmijn voor hen die zich willen verdiepen in Oscar's gitaarstijl. Er zitten ook nummers bij van titels, die Oscar nooit opnam, zoals populaire nummers als La,La,La en Dang Dang, en verder een aantal; verrassingen, zoals Oscar die zich waagt aan een Frans chanson, begeleid op zijn gitaar.


TV-optreden
Een hoogtepunt van het geheel zijn de uitvoeringen van soloversies van Man of Mine, La Cumparsita en de St Louis Blues en verder tracks opgenomen op twee live-concerten in het Teatro del Buen Air in 1971 met Oscar Alemán begeleid door Guillermo José Iacona op ritmegitaar - vooral de mooie uitvoering van Cuando los santos vienen marchando is waard genoemd te worden, aangezien dit nummer later, in een zelfde versie, opgenomen werd op de lp Alemán 72' uitgebracht op Redondel, - een echt kunststukje om van dit doodgeslagen dixielandvolkslied nog iets bijzonders te maken.

TV-optreden 1980, vlak voor zijn dood.
(foto: Theo Van Der Graaff)
Helaas zijn er ook een aantal nummers, die door hun belabberde geluidskwaliteit, geen aanwinst zijn op deze dubbelaar, voornamelijk enkele Radio El Mundo uitzendingen uit ca. 1967 en de low-fi audio-kwaliteit vind je ook terug bij een vastgelegd tv-programma. Wat deze tracks wel toevoegen, is het enthousiasme van het publiek en het applaus dat geregistreerd is, wat Oscar Alemán ten deel viel tijdens dit soort opnamen gedurende de jaren zestig en zeventig. Je hoort hier de showman, de entertainer, die hij vooral was, die met zijn fabelachtige techniek, grappen en grollen en humor, het publiek inpakte, ook al waren zijn begeleiders in die dagen van een minder hoog gehalte. Een paar van deze TV-opnamen zijn, zij het alleen als geluid, terug te vinden op internet. Hieronder vind je zo'n voorbeeld van el maestro tijdens zo'n uitzending: geniet van het nummer Tengo Ritmo, dat uitgezonden werd op Canal 9 in het programma Sabados de la Bondad, gepresenteerd door
Hector CoireDe laatste opname van disc 2 is een moderne mix, een dub van Jorgelina Alemán, die de Engelse tekst zingt bij Hoagy Carmichael's Stardust over een versie, die Oscar voor Odeon maakte op 26 oktober 1944: Polvo de Estrellas door Oscar Alemán y su Quinteto de Swing. Volgens Jorgelina, Oscar's kleindochter, werd ze geïnspireerd om dit vast te leggen, door eenzelfde experiment dat Natalie Cole uithaalde, ter herinnering aan haar vader Nat King Cole, door haar stem over een opname te leggen van een nummer, dat Nat voor zijn dood opnam. Je houdt er van of je houdt er niet van, maar zie het als een eerbetoon van een ster aan haar grootvader - een bewijs dat ze de familietraditie heeft voortgezet. Je kunt het ook zien als een eerbetoon en bewondering voor deze grote Argentijnse gitarist. Deze studio-opname heeft Jorgelina overigens ook gebruikt op haar, onlangs heruitgebrachte cd: Jorgelina Alemán: El jazz en las Venas. (Fonocal 526) Luister maar eens naar: Jorgelina Alemán met Oscar Aleman y su Quinteto de Swing in de begeleiding: Stardust.

Afgelopen week, op de 20ste februari, zou Oscar Aleman 103 jaar oud geworden zijn en dan is deze heruitgave natuurlijk een prachtig eerbetoon aan deze onnavolgbare Master of Swing: Eternamente Vivo.
De dubbel-cd is te koop bij allerlei online webshops - het aantal exemplaren lijkt beperkt, dus wees er snel bij.
Tenslotte nog een geluidsfragment van een live TV-optreden van Oscar Alemán voor het Canal 9, programma Sabados continuados, gepresenteerd door Leonardo Simons en uitgezonden op 20 februari 1970, waarbij Oscar Alemán begeleid wordt door het orkest van Santos Lipesker met een versie van Moritat (= Mack The Knife) gevolgd door, hoe toepasselijk, het nummer
Happy Birthday.

Dank aan Daniel Cossarini en Jorgelina Alemán.
Bezoek ook eens de online Oscar Aleman discografie en de Oscar-Aleman blog


Jørgen Larsen
oscaraleman@live.nl
http://oscar-aleman.blogspot.com

De muziek van de fameuze Argentijnse gitarist Oscar Alemán, die deze week 103 jaar geleden geboren werd, lijkt in Argentinië ondertussen volledig heruitgebracht. Zelfs zijn radio-, privé- of theateroptredens circuleren al jaren rond bij verzamelaars - nu zijn ze ook deels op cd verkrijgbaar. De dubbel-cd Oscar Alemán - Eternamente Vivo bevat zo'n 34 nummers, van wisselende geluidskwaliteit, die een indruk geven van de populariteit van el maestro tussen ongeveer 1945 en 1972 - een must-have voor diegenen die alles van hem willen horen, maar voor hen die nieuwsgiering zijn naar zijn muziek is er wel een betere uitgangpunt te verzinnen. Keep (it) Swinging houdt de vinger aan de pols bij nieuwe uitgaven en als je niets daarvan wilt missen, volg haar dan via Twitter ( #keepitswinging ) of vraag de gratis maandelijkse nieuwsbrief ( Nederlands of Engels) ( keepswinging@live.nl)
Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep (it) Swinging Alle 1500 Keep Swinging Contributions Ruilpagina

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home