Tuesday, February 22, 2011

Amina Figarova treedt op met haar sextet in Porgy en Bess

AMINA FIGAROVA treedt op met haar sextet in PORGY EN BESS
What Happens On Tour Stays On Tour
Hans Koert

Amina Figarova treedt op met haar sextet in Porgy en Bess ( Nederlands) Amina Figarova and her Sextet live in Porgy en Bess - Terneuzen (English)

Haar album Come Escape With Me prijkte tien weken lang op de Top 10 van de Jazzweek Jazz-radiolijst en haar laatste plaat Sketches bereikte onlangs de vierde plaats. In Nederland en België is ze nog niet zo bekend, al speelt ze op alle grote podia van de wereld. Op zondagmiddag 20 januari 2011 kon ze daaraan Porgy en Bess in Terneuzen aan toevoegen - wat blijft er dan nog te wensen over ..... ?
Amina Figarova ( foto: Hans Koert)

Haar sextet bestaat uit de Luxemburger Ernie Hammes op trompet en bugel; Marc Mommaas, een Nederlandse tenorsaxofonist, die nu in New York woont; Bart Platteau op fluiten; Jeroen Vierdag op bas en Chris Strik op slagwerk. Amina Figarova, geboren in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, studeerde klassiek piano en speelde als concertpianiste in Azerbeidzjan. Ze kwam naar Nederland om concerten te geven en bleef hier tien jaar geleden definitief plakken.

Bart Platteau ( foto: Hans Koert)

Ze raakte gefascineerd door de jazz dankzij de Nederlandse pianist Rob van Kreeveld, die haar introduceerde in het jazzwereldje. De laatste tien jaar speelde ze overal ter wereld met haar groep, waarvan Bart Platteau, met wie ze getrouwd is en Chris "Buckshot" Strik tot haar vast begeleiders behoren vanaf het eerste begin. Tot nu toe maakte ze al heel wat platen, waarvan een zestal jazzplaten. Ze schreef in 2001 de muziek voor de Joop van den Ende musical: Diana, de musical.

Chris Buckshot Strik ( foto: Hans Koert)

We zijn altijd op pad, vertelde ze in vlekkeloos Nederlands bij aanvang van het concert, en we hebben onze ervaringen vastgelegd in een aantal sketches, een aantal composities. In haar laatste album schrijft ze hierover: Travelling with our musical family brings us to most interesting, and impressive places, ( = Al rondreizend met onze muzikale familie komen we op interessante en fascinerende plaatsen). We meet wonderful people, and find ourselves in different situations. (= We ontmoeten allerlei soorten mensen en komen in allerlei situaties terecht). We have lots of fun, we love touring, and we love to share those experiences. (= We hebben altijd lol samen, we houden van reizen en we houden er van onze ervaringen met anderen te delen).

Ernie Hammes ( foto: Hans Koert)

In de eerste set speelde het sextet nummers als Four Steps to ....., Your Room en het nummer Caribou Crossing, waarvoor de inspiratie in Canada lag.

Het nummer Ernie's Song, net als alle andere nummers gecomponeerd door Amina, maakte indruk door een mooie solo van Ernie Hammens op zijn schitterende, door David Monette ontworpen bugel. Dit nummer komt oorspronkelijk van het voorlaatste album Above The Clouds. De eerste set werd afgesloten met het nummer Flight Nº, waarin Chris "Buckshot" Strik alle ruimte kreeg om zijn energieke stijl van drummen te demonstreren. Zijn bijnaam heeft hij te danken aan trompettist Dmitri Matheny, die hem ooit zo noemde, al kan Chris zelf niet bedenken waarom hij die naam gekregen heeft,
Ik heb eerlijk gezegd geen idee.
Is open voor interpetatie denk ik.
Zijn felle solo's, vol dynamiek en mimiek, lijken de vergelijking met "een schot hagel" wel te staven.
Toch nog maar eens navragen, Chris!

Amina Figarova ( foto: Hans Koert)

Na de pauze opent Amina met het nummer WHOTSOT, een samentrekking van het zinnetje: What Happens On Tour Stays On Tour, wat zoiets betekent als: Wat er onderweg gebeurt, blijft onder ons. But if you really would like to hear some of those stories, come to me after a the concert and maybe I will tell you some. ( = Maar als je een paar van die verhalen wil horen, kom dan na het concert maar eens naar me toe, dan vertel ik je er misschien een paar), suggereert Amina op haar album Sketches. Maar geen bedtime stories hoor, geen verhaaltjes voor het slapen gaan, waarschuwt ze op voorhand in Porgy en Bess.

Jeroen Vierdag ( foto: Hans Koert)

Het nummer
Breakfast for the Elephant werd gecomponeerd in Zuid-Afrika, waar ze geïnspireerd werd door die kleine diertjes, zoals de wilde olifanten liefkozend typeerde. Het nummer dat de meeste indruk maakte was Back in New Orleans, met daarin een indrukwekkende duet tussen Jeroen Vierdag op bas en Marc Mommaas op tenor. We zijn er verschillende keren geweest, maar de stad, voorheen bruisend, was, na Katrina leeg en verlaten. Amina trad er o.a. op tijdens het befaamde Jazz and Heritage Festival. Gelukkig gaat het de laatste tijd weer beter - de muziek komt weer terug. In één van de laatste nummers, On The Road, grijpt Buckshot Strik weer alle ruimte om te scoren ......... Als toegift speelde het sextet het nummer Train to Rotterdam, de stad waar Amina de laatste jaren woonde.

Marc Mommaas ( foto: Hans Koert)

De nummers,
die het sextet ten gehore bracht, waren bijna alle van haar laatste album, Sketches. Het album bevat niet de vaak breed uitgesponnen intro's op piano, die Amina tijdens het concert speelde, maar desalniettemin is deze cd een must voor iedereen die aanwezig was tijdens het concert in Porgy en Bess en de muziek als herinnering mee naar huis wil nemen.

Het was overigens één van de laatste kansen om hen in deze regio te zien optreden, want Amina en Bart verhuizen binnenkort voor een jaar naar de VS. We hebben voor een jaar een appartement gehuurd in New York, vertelde Bart Platteau: De container wordt morgen gepakt. Eerst gaan het sextet overigens nog naar Midden Amerika voor een serie concerten in Cuernavaca en Mexico City en ook in april staan er optredens gepland in verschillende Amerikaanse clubs en festivals.
Een mooi concert!

Hans Koert

Reacties op dit verslag welkom: keepswinging@live.nl

Amina Figarova is zo'n jazzmuzikant, die buiten haar eigen land meer bekendheid geniet dan thuis. Tijdens een concert in Porgy en Bess in Terneuzen liet ze zien en horen dat dit onterecht is - met haar sextet speelde ze nummers, die alle ontstaan zijn tijdens hun vele tournees, van Zuid-Afrika tot Canada: We zijn altijd op reis, vertelde ze. Het komend jaar gaan Amina en haar man proberen om Amerika te veroveren - iets waar ze al een tijdje mee bezig zijn, te zien aan de hoge plaatsen op de jazzlijsten die hun laatste twee album behalen. Keep Swinging beluisterde het conceert en was onder de indruk. Als je graag op de hoogte blijft volg dan de Keep Swingingblog op de voet via Twitter of vraag de gratis nieuwsbrief aan.

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home