Thursday, November 18, 2010

Chris Beckers nieuwste album: Seven Frames of Mind

Chris Beckers nieuwste album: Seven Frames of Mind (Nederlands) - Chris Beckers latest album: Seven Frames of Mind ( English)

Fusion Jazz
CHRIS BECKERS nieuwste album: SEVEN FRAMES OF MIND
Hans Koert

Chris Beckers nieuwste album, Seven Frames of Mind, is meer dan een jaar geleden uitgekomen. Chris nodigde een aantal gastmusici uit hem te begeleiden, zoals Eric Vloeimans, Jasper van't Hof, Tony Lakatos, Hermine Deurloo, Mike del Ferro, Deff Cramer en Marcel Serierse.

Chris Beckers - Seven Frames of Mind ( CrusCrazz CCR 050) (cover design: Juergen Wanger)

De ritmesectie behoort tot het beste van de Amerikaanse westcoast muziekscene, volgens de platenmaatschappij CrisCrazz en wordt gevormd door de Amerikaanse bassist Jimmy Haslip, één van de oprichters van de bekende rhythm & jazz-groep The Yellowjackets en drummer Simon Phillips, de voormalige slagwerker van de Amerikaanse rockgroep Toto. Beiden hebben ze hun sporen in de pop- en jazzscene ruimschoots verdiend.

Seven Frames of Mind is een echt fusion album. Fusion ontstond in de jaren zeventig van de vorige eeuw, dankzij spraakmakende albums als Miles Davis' In a Silent Way en Bitches Brew en door musici als Chick Corea met zijn Return For Ever band; Herbie Hancock, die een paar mooie fusion albums maakte zoals Headhunters en Thrust. Ook bands als Weather Report en gitarist John McLaughlin met zijn Mahavishnu Orchestra horen hierbij genoemd te worden. Deze muziekstijl is nog steeds populair bij een grote groep en zeker jonge jazzfans zullen er veel "dance" in herkennen. De ritmesectie vormt een stevig swingende basis en hun muziek is apart opgenomen in de Simon Phillips' Phantom Studio in Los Angeles. De rest van de muziek werd in Amsterdam in Chris' Beau Garage Studio vasrtgelegd. Uiteindelijk werd de plaat door Chris Beckers gemixt tot het album Seven Frames of Mind.

Chris Beckers ( foto: www.chrisbeckers.com )

Chris Beckers is in Laren geboren, maar verhuisde in de jaren zestig met zijn familie naar Duitsland, net over de grens, naar het Ruhrgebied. Als tiener raakte hij gefascineerd door de progressieve muziekstromingen, zoals gitaarlegende Jimi Hendrix. Hij speelde met zijn band op schoolfeesten en in zaaltjes, totdat hij trouwde en met vrouw en kind naar Noord Duitsland verhuisde. Hier ging hij spelen bij de Backwater Bluesband. In de jaren tachtig ging hij jazz spelen en trad hij o.a. in de VS op met grote namen als Ernie Watts, Billy Cobham, Peter Erskine en Jimmy Haslip. In 1980 maakte hij zijn eerste plaat, Blue Motions, en sinds die tijd zijn er meer dan tien verschenen tot vorig jaar zijn laatste: Seven Frames Of Mind (2009).
Het album Seven Frames of Mind bevat acht titels, alle composities of arrangementen van Chris Beckers. Alle nummers ontstonden tijdens improvisaties van Chris, die hij later uitwerkte samen met zijn gasten. Die gasten zijn alle jazzmusici, die vaak al een tijdje meedraaien in de jazzscene, zoals Hermine Deurloo, die de chromatische mondharmonica bespeelt als lid van het Willem Breuker Kollektief, voortaan zonder Willem Breuker helaas die onlangs overleed, in een bluesachtig thema, in shuffle ritme, getiteld Tosca. Jasper van't Hof, actief in de Nederlandse jazzscene sinds de jaren zeventig, speelt toetsen in het titelnummer Seven Frames of Mind en in Wallsend ( ook wel Paul’s Blues), een ballad zo je wilt, speelt hij een mooie solo op piano. Zelf vind ik Golfjes, met als ondertitel Dance of the River, één van de mooiste van de plaat. Eric Vloeimans, die samen met Rik Mol, tot één van de meest toonaangevende trompettisten van ons land behoort, geeft dit nummer een funky sound.

Eric Vloeimans ( tijdens het International Jazz Festival in Middelburg, mei 2009) ( foto: Hans Koert)

Tenslotte wil ik één nummer laten horen van de plaat, een korte introductie, getiteld Portal, zoals dat terug te vinden is op het album.

Op het nummer Portal speelt Chris gitaar en Jasper van't Hof synthesizer en e-piano.

Deze plaat van Chris Beckers: Seven Frames of Mind, zal zeker in de smaak vallen bij een grote groep jazzfans, die houden van fusion en funky (dance) music. Hij is te verkrijgen op Chris Beckers site.

Hans Koert

keepswinging@live.nl

Twitter it

De nummers op het nieuwste album van Chris Beckers zijn alle voortgekomen uit improvisaties op de gitaar en uitgewerkt met jazzartiesten van naam, zoals Eric Vloeimans, Jasper van't Hof, Marcel Serierse en Mike del Ferro. De Amerikaanse ritmesectie met Jimmy Haslip en Simon Phillips zorgt voor een stevige basis: kortom, een breed veelzijdig album dat velen zal aanspreken. Keep Swinging beluisterde het. Als je niets wilt missen van de Keep Swinging blog, volg haar dan via Twitter of vraag de gratis nieuwsbrief.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home