Saturday, January 03, 2009

Freddie Hubbard - jazztrompettist

Freddie Hubbard - Jazztrompettist (Nederlands) Freddie Hubbard - Jazz Trumpet Player (English)
(Naar een Freddie Hubbard Discografie.)

FREDDIE HUBBARD - Jazztrompettist overleden.
Hans Koert
Afgelopen week, op maandag 29 december 2008, overleed de trompettist Freddie Hubbard in het ziekenhuis van Sherman Oaks (Californië). Het was bekend dat hij de laatste jaren een zwakke gezondheid had; een maand geleden werd hij opgenomen in het ziekenhuis vanwege een hartaanval. Aan de complicaties daarvan is hij overleden - 70 jaar oud. Zeventig jaar nog maar - en dat verbaasde me, aangezien hij in mijn gedachten al veel ouder moest zijn. Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat hij relatief laat, in 1960 pas, zijn eerste plaat onder eigen naam opnam en, behalve wat opnamen met anderen, zoals met de Montgomery Brothers and Five Others (Buddy, Wess en Monk Montgomery); John Coltrane, Slide Hampton en Eric Dolphy in de jaren vijftig, de tijd waarin de hard-bop zich als belangrijkste stroming na de be-bop ontwikkelde, nog niets van zich had laten horen.


In 1960 maakte hij, zoals gezegd, zijn eerste plaat voor Blue Note, getiteld Open Sesame, waarmee hij zijn naam meteen op de kaart zette. Luister maar eens naar het titelnummer Open Sesame met een eveneens jong talent Tina Brooks, "oudgediende" McCoy Tyner.

Tijdens de jaren zestig ontwikkelde hij zich tot één van de belangrijkste Blue Note artiesten en maakte hij tientallen platen onder eigen naam en met anderen, zoals de beroemde, veel bediscusieerde Atlantic Free Jazz opnamen van Ornette Coleman en zijn Double Quartet. Verder speelde hij geruime tijd bij Art Blakey en zijn Jazzmessengers. Als je naar de lijst met opnamen kijkt valt op dat hij met iedereen speelde en dat hij zich thuisvoelde in allerlei stijlen: van soul en hard bop tot jazzrock, fusion en avant garde jazz.

Toen hij zijn eerste plaat uitbracht op Blue Note, Open Sesame, voor mij één van zijn beste, ( hoewel ik de live opnamen The Night of the Cookers uit 1965 met o.a. Lee Morgan als duo-trompettist, ook niet te versmaden vind) werd iedereen verrast door zijn krachtige heldere toon en werd er alom gefluisterd dat de nieuwe Clifford Brown was opgestaan. Clifford Brown was een talentvolle trompettist, die in 1956 ten gevolge van een verkeersongeluk om het leven gekomen was. Zijn toon was fris en vol en vooral ook in de ballads, zoals in But Beautiful klonk hij fantastisch. Op de hoes staat hij afgebeeld met een foto die Francis Wolff van hem maakte, de fotograferende mede-oprichter van Blue Note records, en waarbij je in eerste instantie denkt dat hij per ongeluk een foto van een jonge Louis Armstrong heeft gebruikt. Het roept bij mij associaties op met de start van Roy Hargrove, die eind jaren tachtig zijn eerste plaat op het Novus-label opnam, Diamond in the Rough, en een carriere zou maken in de jaren negentig en de jaren daarna; Roy Hargrove, die ook met iedereen lijkt te spelen , meespeelt op concerten en opnamen maakt met iedere (beginnende) jazzmuzikant, merkt ook hoe moeilijk het is om die schijnwerpers constant op hem gericht te houden.
In de jaren zeventig werd Freddie Hubbard bij Columbia records gelanceerd als de nieuwe Miles Davis, die weliswaar nog steeds voor die maatschappij opnam, maar muzikaal een geheel andere richting was opgegaan dan tien jaar daarvoor. Uit deze periode dateert bijvoorbeeld de tournee en plaatopnamen met de V.S.O.P. band, waarin grote namen als Wayne Shorter, Herbie Hancock, Ron Carter, Tony Williams naast Freddie Hubbard op het podium stonden. Het contract met Columbia legde hem geen windeieren - hij werd een bemiddeld man, verhuisde naar Beverley Hills en kreeg ook allerlei spatjes, die blijkbaar bij de status van popheld horen. When Columbia gave me money, I moved to L.A., bought my house, cars, a pool. But then I started acting weird. ( =Toen ik geld kreeg van Columbia, verhuisde ik naar L.A., kocht een huis, auto's, een zwembad. Toen ging ik me ook anders gedragen ..... ) heeft hij later eens in een interview bekend. Eind jaren zeventig stopt het contract met Columbia. Hij speelt nog steeds de ster, die zich voor veel geld laat contracteren, maar zijn muziek mist dat sprankelende, hij speelt elk concert hetzelfde riedeltjes en perst er te pas en onpas een aantal hoge noten uit, want dat klinkt ...... Ik vond een fragment uit die tijd waarin hij speelt met twee van mijn favoriete instrumentalisten: NHØP (= Niels-Henning Ørsted Pedersen) en Philip Catherine. Je hoort ze in de nummers Hubtones en Thermo.

Begin jaren negenig krijgt hij grote problemen met spelen; hij blaast zijn lippen stuk, omdat hij zijn techniek van blazen heeft verwaarloosd, niet meer oefent, geen warming-up meer doet voor het concert; drugs en overmatig alcoholgebruik doen de rest. Ergens heb ik nog een gefilmd fragment op video of DVD, waar de aftakeling van deze eens zo bejubelde trompettist, pijnlijk op te zien is - ik kan het niet meer vinden en dat is misschien maar het beste. De laatste tijd speelde hij af en toe weer en nam weer platen op. Eén van die platen is die met de New Jazz Composers Octet, getititeld New Colors (2001); een middelmatig album met een trompettist op zijn retour.
Freddie Hubbard zal door mij herinnerd worden door zijn schitterende Blue Note opnamen uit de jaren zestig. Ik vond nog een fragment uit 1990, van vlak voordat hij helemaal moest stoppen, met daarop het nummer Round About Midnight ( op gestopte trompet - met een mute kun je heel veel verhullen), opgenomen in Japan met Freddie Hubbard op trompet, Don Branden op tenorsax, Benny Green aan de piano, Jeff Chembers op bas en Carl Allen op slagwerk.

Prachtig !!
Hans Koert -
keepswinging@live.nl

MIJN HUB-TONES:

Freddie Hubbard heeft op een heleboel platen meegespeeld. De volgende platen met Freddie Hubbard als leider of als sideman heb ik in mijn verzameling gevonden.
count basie/kansas city 7 = art blakey jazz messengers/mosaic = art blakey/buhaimna's delight = art blakey jazz messengers/caravan = art blakey jazz messengers/free for all = blue note/a story of modern jazz (2) = blue 45s/the ultimate jukebox = blue note/perfect takes = tina brooks/true blue = jimmy cobb/the session = ornette coleman/free jazz = john coltrane/the atlantic records - 6 (africa/brass) - 7 (alternative takes) = eric dolphy/out to lunch = lou donaldson/lush life = kenny drew/undercurrent = dexter gordon/doin' allright = dexter gordon/soy califa ea (2) = dexter gordon/ the best ballads = dexter gordon/clubhouse = dexter gordon/the complete prestige recordings/CD 9-10 (2) = dexter gordon/the other side of round midnight = dexter gordon/round midnight (soundtrack) = herbie hancock/takin' off = herbie hancock/empyrean isles = herbie hancock/maiden voyage = herbie hancock/speak like a child = joe henderson/big band = wayne shorter/feat. freddie hubbard and eddie higgins (=wayning momento plus) = andrew hill/compulsion = hip jazz-bop/wealth is overrated = freddie hubbard/new colors = freddie hubbard/blue note re-issue series (2) = freddie hubbard/hub cap = freddie hubbard/ready for freddie = freddie hubbard/here to stay = freddie hubbard/skylark = freddie hubbard/breaking point = freddie hubbard/night of the cookers (2) = freddie hubbard/blue spirits - freddie hubbard/red clay = freddie hubbard/outpost = benny golson-freddie hubbard-woody shaw-kenny barron-cecil mcbee-ben riley/time speaks = freddie hubbard/recorded october 24th 1991 warshaw poland = freddie hubbard/open sesame = freddie hubbard/hub-tones = bobby hutcherson/dialogue = hank mobley/roll call = hank mobley/turnaround = hank mobley/straight no filter = wes montgomery/fingerpickin' = duke pearson/sweet honey bee = prestige/original jazz classics sampler = riverside/original jazz classics sampler = riverside/giants of jazz (2) = wayne shorter/the soothsayer = wayne shorter/speak no evil = wayne shorter/the all seeing eye

( Naar het begin)

FREDDIE HUBBARD DISCOGRAFIE:

Er staat op het internet een uitgebreide FREDDIE HUBBARD DISCOGRAFIE. Waarom zou ik dan moeilijk do !!
Keep swinging

Hans Koert


keepswinging@live.nl
Links die je niet mag missen:
Freddie Hubbard - SkylarkRound Midnight (Engels) The Other Side of Round Midnight Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep Swinging News letter Keep Swinging Contributions

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home