Friday, August 15, 2008

Twobones 2007 ( met Dado Moroni)

( To the English translation.) Twobones 2007 (featuring Dado Moroni)
Vandaag een schitterend album in de spotlights opgenomen door het Zwitserse Twobones 2007 kwartet, een groep rond twee trombonisten Paul Haag en Danilo Moccia. Ik vond onlangs hun laatste plaat, getiteld Groovin' Bones, waarin pianist Dado Moroni als speciale gast meespeelt. Voor mij waren er twee redenen om deze plaat blindelings te kopen. Ten eerste is deze plaat opgenomen rond twee trombonisten en aangezien ik gefascioneerd ben door dit instrument, zoals gespeeld door Adrian Mears , Jay Jay Johnson , Kai Winding , Steve Turre of Slide Hampton, was die keus niet zo moeilijk. De groep Twobones, werd opgericht in 1986 door de twee trombonisten Paul Haag en Danilo Moccia en bevat verder Isla Eckinger op bas en Peter Schmidlin op slagwerk.
Dado Moroni ( foto: Hans Koert)
Deze uitgave van Twobones 2007 is hun laatste en de opnamen werden live geregistreerd in het Salzhaus in Brugg (Zwitserland) na hun tournee tijdens het seizoen 2006-2007. Het bevat nummers, die dit orkest nog niet eerder opgenomen heeft; het is dan ook goed te weten dat ze al minimaal vijf andere CDs op hun naam hebben staan. De meeste nummers werden gearrangeerd voor twee trombones door Danilo Moccia. Paul Haag is nog steeds aktief in de Zwitserse Jazzscene waarin hij een belangrijke rol speelt sinds hij in de jaren vijftig trombone leerde spelen. Hij was gefascioneerd door de muziek van Tommy Dorsey en wordt geinspireerd door zijn twee grote voorbeelden Jay en Kay ( = Jay Jay Johnson en Kai Winding voor de jazzy-beten onder ons). Danilo Moccia komt uit het Italiaanse deel van Zwitserland en speelde in de Lugano Big Band, toen hij Paul Haag naast zich kreeg. Samen besloten ze Twobones op te richten. Danilo Moccia is een ervaren arangeur en speelt in een heleboel Zwitsers-Italiaanse bands, waaronder Big Band van Lausanne. Zowel Isla Eckinger, de bassist (ooit begonnen als trombonist) als Peter Schmidlin, de slagwerken, zijn geroutineerde begeleiders en al meer dan tien jaar lid van dit kwartet.
Paul Haag-Dado Moroni-Danilo Moccia
Tijdens het seizoen 2006-2007 speelde Dado Moroni als gast mee op piano en zijn aanwezigheid op de plaat was meteen de tweede goede reden om deze CD te kopen. Hij is één van die "reuzen" ( zowel letterleijk als figuurlijk) op de zwart-witte toetsen. Ik hoorde hem voor het eerst spelen met Bert Joris afgelopen jaar in Porgy en Bess in Terneuzen. Niet zo raar overigens, aangezien Bert Joris veel in Zwitserland speelt. ( denk maar aan de onlangs besproken plaat van Till Grünewald "Phonosource.) Geboren in Genova speelde hij als vierjarige al op de piano en tien jar later speelde hij al min-of-meer professioneel. Hij heeft sinds die tijd met alle grootten van de jazz gespeeld en ik vond een mooi fragment van het Ascona festival waar hij te horen is in een all-star bezetting: Jesse Davis op altsax, Alvin Queen, mijn favoriete slagwerker, Terell Stafford trompet en Giorgos Antoniou op bas. Al deze musici heb ik al eens zien optreden, dus is dit fragment meer dan zomaar een concert: Jesse Davis, Terell Stafford en Alvin Queen zag ik in een concert getiteld als A Salute to Jazz at the Philharmonic - juli 2002 op het Northsea in Den Haag ( Alvin Queen was ook in Porgy en Bess met het Cedar Walton Quartet, met Roy Hargrove - februari 1998. Giorgios Antonious hoorde ik in het Roberta Gambarini kwartet - oktober 2007.
Dado Moroni ( foto Hans Koert)
Genieten dus van deze korte documentaire en concertregistratie, waarin o.a. Jesse Davis en Dado Moroni aan het woord komen. De opname dateert van juni 2007 ( Bibliotheca - Ascona.)

Prachtig toch? Helaas kon ik van Twobones zelf niets vinden - misschien later !Hans Koert - keepswinging@live.nl

NEGENHONDERD - 900
Deze dagelijkse Keep Swinging weblog bereikte deze week zijn 900ste editie
VERY NICE BLOG (= Heel aardige blog) - Wennew ( Frankrijk)
Keep swinging

Hans Koert


keepswinging@live.nl

English ( Naar de Nederlandse vertaling ) Twobones 2007 (met Dado Moroni)

I didn't need a lot of time to make my decision ... I bought this album Groovin' Bones by Twobones 2007. Why? Beause Twobones is a Swiss group formed around two skilled trombone players and Dado Moroni plays on this release as a special guest. A real giant !! You can read all about it in Twobones 2007 (featuring Dado Moroni)

NINE HUNDRED - 900
This daily Keep swinging blogs will reached its 900th edition this week.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home