Saturday, May 24, 2008

Onbreekbare Gramophoonplaat Met Lot

( Naar de Nederlandse vertaling.)
I received a rare sleeve for a 78rpm recording from Henk Duijmelink. It is a Dutch sleeve, which could be used for an ONBREEKBARE GRAMOPHOONPLAAT MET LOT ( = Unbreakable Record with a lottery ticket.). The price for this unbreakable record with lottery ticket was two Dutch florins.
I made an extensive contribution about this rare cover and published the English translation at a contribution, titled: The Unbreakable Record with Lottery Ticket.

Of course I have some suggestions for you to read. Yesterday Jo posted a contribution about the song Gotas de Lágrimas in his weekly Choro blog. Interesting stuff! I posted some blogs a year ago that are still very interesting, like one about an almost forgotten trumpet player, titled Joe Gordon - Lookin'Good. And as you live in the southwestern part of The Netherlands, you might enjoy the subject: Champagne Charlie - Roosevelt CD. The new release announced in that blog wil be presented today in Middelburg at the Koorkerkhofplein in front of Desafinado Jazzcafé 3.00 p.m. Enjoy these subjects or ... one of the other 815. You're invited to do so !

Keep swinging

Hans Koert


keepswinging@live.nl

Nederlands ( To the English translation )
Ik ontving afgelopen week een zeldzame hoes voor een 78-toeren plaat van Henk Duijmelink. Het is een Nederlandse hoes, die blijkbaar gebruikt is om een ONBREEKBARE GRAMOPHOONPLAAT MET LOT te verkopen voor 2 guldens.
Ik heb nog nooit zo'n hoes gezien en ben dan ook benieuwd welke onbreekbare platen daarin verkocht werden.

klik op de foto om te vergroten.

Henk Duijmelink stuurde me deze hoes, omdat hij nog een tweede exemplaar in zijn verzameling heeft en hij weet van mijn verzameling onbreekbare platen uit de jaren twintig en dertig, m.n. Goodson's, Filmophone's en de zgn. kartonnen Durium platen. Ik heb heel wat van die kartonnen durium platen, bekend zijn de zgn. Hit of the weeks, en een tiental hoezen, die vanaf de zomer van 1931 door Durium gebruikt werden. Deze hoezen zijn echter gemaakt van heel kwetsbaar papier en zijn vaak kapot en gescheurd, maar het papier van deze hoes lijkt meer op dat van een papieren zak, waarin een kruidenier in die tijd zijn producten verpakte. ( trouwens, ik krijg mijn boontjes op de markt nog steeds in zo'n papieren zak !!)

Klik op de foto om te vergroten.

Op de zak advertenties waarmee producten gepromoot worden die op het eerste gezicht niets te maken hebben met de inhoud van de zak. De grootste en meest uitgebreide advertentie is van Citroën, het Franse automerk, dat De Balanceerende Motor onder de aandacht wil brengen, een motor, die zo uitgebalanceerd is, dat hij loopt met een zachte, geruischlooze gang als het glijden van een zwaan over het water. Dat verklaart meteen waarom er het logo van een zwaan, waarin een mannetje zit, is getekend. Op de achterkant treffen we een advertentie aan voor een "Reico" Radio. Deze radio, die volgens de hoes behoort tot serie van het jaar 1932, staat aan de Spits, zoowel in prijs als kwaliteit. Hieruit kun je opmaken dat deze hoes uit 1932 stamt.

De rest van de teksten op de zak vertellen, dat in deze zak een onbreekbare gramophoonplaat met lot gezeten heeft, die verkocht werd voor twee gulden. Het vreemde is dat er niet bij verteld wordt welke onbreekbare plaat: was het een Filmophone, of een Goodson, een Phonycord of misschien wel een Durium plaat. De plaat en het lot kostten samen 2 gulden. Op de flap staat dat het lot één gulden kostte, Ten Bate Van Het Zwakke Kind. Er worden 40.000 loten tegen den prijs van Fl. 1,00 per lot uitgegeven. Klik op de foto om te vergroten

Op de zak staat verder dat de loterij goedgekeurd is op 30 maart 1932 en dus vanaf die tijd van start gaat. Er wordt geen einddatum genoemd. Welke onbreekbare plaat in de zak zat wordt vreemd genoeg niet vermeld; vast staat dat in april 1932 het Engelse durium begint met het uitbrengen van kartonnen durium platen in de EN-serie, zoals de platen met de Durium Dance Band ( = Lew Stone) met Al Bowlly als crooner. Van een vage fotocopie van een Nederlandse duriumhoes uit die tijd weet ik dat de platen één gulden kostten. Toch heb ik in advertenties uit begin 1932 over de nieuwe onbreekbare gramophoonplaat nergens iets over een loterij en over deze koppelverkoop gelezen. Klk op de foto om te vergroten.

Misschien is het toeval, maar ruim twee jaar later verschijnt er achterop de Franse SEFONO-platen, de Franse uitgave van de kartonnen Duriumplaat, een advertentie voor een Grand Concours Sefono loterij, die loopt tot januari 1935. Op de plaat staat verder: Chaque pochette contient un bon de concours qui vous permet de participer au Grand Concours Sefono ( = Elke hoes bevat een bon die je uitnodigt mee te doen aan deze grote Sefono wedstrijd). Het prijzenpakket is een half miljoen francs. De eerste prijs is een geldbedrag van 100.000 francs, de tweede tot en met vierde prijs is steeds Une Villa et un Terrain á Cannes (= Een landhuis en tuin in Cannes)...... De eerste prijs van deze Nederlandse loterij is: Een Te Bouwen Landhuis; De tweede: Een Citroën Automobiel 5 Persoons ( Type C.4 G ); de derde prijs Een Reico Radio Ontvangtoestel en de vierde: Een Electrische Simplex Rijwiel. ( Nu zijn de reclame's op de zak duidelijk)
Kan iemand me vertellen of deze zakken gebruikt werden voor Durium platen? Zo niet, voor welke onbreekbare platen dan? Het ontbreken van elke aanwijzing dat het zou gaan om Durium, doen me vermoeden dat het niet om een Duriumplaat gaat. Maar wie weet .............. Graag jullie ideeën !!. keepswinging@live.nl

Bedankt Henk voor de hoes !!

Deze bijdrage verschijnt ook morgen in het Engels in deze dagelijkse Keep Swinging weblog en in de Hit of the week weblog EN de Flexible Records blog.


AIRBAG FESTIVAL - DE WERF - BRUGGE:
Op vrijdag 30 mei 2008 treedt in De Werf in Brugge het Klaus Paier Trio op. Dit trio bestaat uit Klaus Paier, die accordeon en bandoleon speelt, Stefan Gfrerrer op bas en Roman Werni op slagwerk. Deze Oostenrijkse accordeonist is één van de belangrijkste accordeonspelers in de Europese jazzscene. Hij treedt op in De Werf in het kader van het 3de Airbag-festival dat gehouden wordt van 16 mei tot 1 juni 2008.

Keep swinging

Hans Koert


keepswinging@live.nl

Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep Swinging News letter Keep Swinging Contributions

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home