Sunday, January 21, 2007

Eddie Lockjaw Davis Cookbook

( Naar de Nederlandse vertaling.)


Good music is like a good meal; Eddie Lockjaw Davis must have been thought, as he made three albums in the 1950s with the titles The Cookbook.

I played myself the second volume, remastered a few years ago for Original Jazz Classics from the original Prestige analog tapes.


Eddie Davis, Jaws for friends, was born in 1922 in New York City and started to play at Monroe's Uptown House, New York in the late 1930s, eight months after he bought his own horn.

During the 1940s he played in the big orchestras of Cootie Williams, Lucky Millinger, Louis Armstrong and Andy Kirk.

During the 1950s he played now and then in Count Basie's Band. He lead his own groups from 1946 onwards. The cooperation with Shirley Scott, dates from the second half of the 1950s. From that period The Cookbook recordings date.
In the 1960s he led a quintet with Johnny Griffin and joined Basie's band again. In his last years ( he died 1986) he was part of the Norman Granz tours.
His rather funky sound, rough-toned, driving playing and the blustering tones of Shirley Scott's Hammond match very good together.
Some of the titles of the Cookbook albums all have to do with food: Skillet and The Broilers are on volume 2
I think the sound quality is good and that makes this album a joy to play, like a good meal, with a lot of variations between the courses. Have a good meal.
As a dessert I love to offer you a fragment of a Norman Grantz concert featuring Eddie Lockjaw Davis. and some more celebrities.


Keep swinging

Hans Koert

50: 21 January 1957: Out of this World - Stan Kenton and his Orchestra


Nederlands ( To the English translation )



Goede muziek is als een goede maaltijd; Eddie Lockjaw Davis moet dat hebben gedacht, want hij maakte drie album, die hij de titel The Cookbook ( Het Kookboek) meegaf.

Ik heb het tweede album uit deze serie, dat een paar jaar geleden opnieuw bewerkt is vanaf de originele analoge banden van Prestige en uitgebracht door Original Jazz Classics.


Eddie "Lockjaw" Davis, Jaws voor zijn vrienden, werd geboren in New York in 1922 en speelde in de jaren dertig, acht maanden nadat hij zijn eerste instrument gekocht had, al in Monroe's Uptown House, New York.


Gedurende de jaren veertig speelde hij in de grote orkesten van Cootie Williams, Lucky Millinger, Louis Armstrong en Andy Kirk.
In de jaren vijftig is hij vooral te vinden in Count Basie's Band.

Vanaf 1946 leidt hij een eigen groep; Shirley Scott is daarin vanaf 1955 op hammond te vinden - dit is de periode waarin de Cookbook albums gemaakt zijn.




In de jaren zestig had hij een eigen groep met Johnny Griffin' en speelde hij opnieuw bij Count Basie.

In zijn laatste levensfase ( hij overleed in 1986) tourde hij rond met Norman Granz.

Zijn tamelijk ruige tonen, het stuwende spel en het funky geluid passen uitstekend bij de vibrerende grommende bulderende tonen van Shirley Scott's hammond orgel.

Sommige titels van deze tweede plaat hebben te maken met eten: Skillet ( = steelpannetje) en The Broilers ( = braadrooster). Dit gaat ook op voor de andere twee Cookbook albums.


De geluidskwaliteit is prima en dat maakt het luisteren naar deze plaat tot een genoegen, net als een goede maaltijd, met voldoende variatie tussen de gangen. Eet smakelijk !!.

Als toetje nog een fragment van een Norman Granz optreden van Eddie Lockjaw Davis met nog een aantal jazzgrootheden.



Keep swinging

Hans Koert

keepswinging@live.nl

50: 21 January 1957: Out of this World - Stan Kenton and his Orchestra

0 Comments:

Post a Comment

<< Home