Sunday, June 05, 2011

Illustra tekeningen: Misdruk of drukproef?

Een viertal kleurrijke ILLUSTRA-TEKENINGEN roepen vragen op.
Het zijn ronde tekeningen, dubbelzijdig, doorsnede 23cm. (Desiree Muis)
Hans Koert

Illustra: proof or spoilage? (English) - Illustra tekeningen: Misdruk of drukproef? (Nederlands)

Een paar maanden geleden zond Desiree Muis me een aantal opmerkelijke foto's. Op het eerste gezicht leken het afbeeldingen van Illustra reclameplaatjes, die begin jaren dertig uitgebracht werden door de Illustra Record Trading Co. N.V., maar bij nadere beschouwing miste het gat in het midden, waar de spindel doorheen moet. Desiree vertelde me, dat deze vier ( in feite twee, dubbelzijdig gedrukte afbeeldingen) geen gramofoonplaten waren maar gedrukte afbeeldingen, klaarblijkelijk drukproeven voor de Illustra advertentieplaatjes of onafgemaakte platen. Ze was op internet op zoek gegaan en enkele van de afbeeldingen tegengekomen op mijn Flexible Records blog. Ze vroeg me om meer informatie.


Tekening gebruikt voor de Illustraplaat Maria, Mari (E. di Capua) door Cav. Salvatore Salvati (tenor). De opnamen voor deze plaat vonden plaats in Berlijn-Marienfelde februari 1930 door Tri-Ergon (matrix number 03245). (verzameling: Desiree Muis)

Tijdens de jaren dertig ontdekte men de buigbare onbreekbare 78-toerenplaat als geschikt medium voor promotieactiviteiten. In Amerika vind je platenmaatschappijen als Flexo en Durium die zich daarmee bezighouden; in Europa bedrijven als Goodson, Dubrico en Sound Distributor. Illustra, was ook zo'n firma, die ook in Nederland een kantoor had, namelijk in Amsterdam. Deze drukproef werd gebruikt voor een andere Illustra advertentieplaat voor het Franse sigarettenmerk Gitanes. (verzameling: Desiree Muis)
De Illustra Record Trading Co. N.V. ( in Nederland onder de naam Illustra Handel Maatschappij N.V. ) bracht verschillende kleurrijke advertentieplaten op de markt, die vaak, m.b.v. bekende artiesten, producten aan de man probeerden te brengen - een vorm van "sluikreclame" toen we dat woord wellicht nog niet eens kenden. Tekening voor een Illustra plaat getiteld Bombes sur Monte Carlo ( L' amour des marins), een film uit 1931 (verzameling: Desiree Muis)
Eén van de bekendste Nederlandse Illustra reclameplaatjes is uiteraard die van Louis Davids, die in het nummer Wat een meisje weten moet, het wasmiddel Persil aanbeveelt. Je vindt deze bekende "vroege" reclameplaat op de uitgave Wat een meisje weten moet - reclame Klassieken, uitgebracht door het Theater Instituut Nederland en De Weergever, beide in Amsterdam (1999) .
Proefdruk voor de 78-toeren Go Home and Tell Your Mother 78-toeren reclameplaat voor Citroën ( ca. 1931) (Verzameling: Desiree Muis) De Flexible Record blog besteedde eerder uitgebreid aandacht aan het Illustralabel, in een Engelstalige blog getiteld: Illustra Citroën Picture disc en hierin vind je alle informatie die ik toen kon vinden. Desiree vertelde me nog over de tekeningen: Het zijn ronde tekeningen, dubbelzijdig, doorsnede 23cm. en op één van de tekeningen staat specimen non-destine a la vente ( = Niet voor verkoop), wat lijkt te bewijzen dat het om drukproeven gaat, die eigenlijk vernietigd hadden moeten worden, maar die zin zou ook op de originele (gratis-weg-te-geven) reclameplaat kunnen staan.
Er zijn toch nog wat vragen over deze drukproeven waar we graag antwoord op wilen hebben.


  • Waren dit inderdaad drukproeven voor Illustraplaten, of zijn het misdrukken Of onafgemaakte platen uit een fase in de productie, waarbij bijvoorbeeld de groef nog in de plaat geperst moeten worden. Het feit dat de tekeningen al tweezijdig gedrukt zijn, wijst hierop. Desiree zou bijvoorbeeld kunnen nagaan of de twee afbeeldingen precies op elkaar vallen - zo niet, dan zou er sprake kunnen zijn van misdrukken.

  • Wat is de werkelijke afmeting van de "originele" Illustra 78-toerenplaten - Komt dit overeen met de tekeningen?

  • Heeft iemand eerder dit soort drukproeven / onafgemaakte platen gezien?

  • Bedankt Desirée voor het sturen van de foto's. Hopenlijk krijgen we antwoord op je vragen.


    Hans Koert
    keepswinging@live.nl

    Een tijdje geleden kreeg ik een verzoekje van Desiree Muis om informatie over één van die obscure platenlabels uit het begin van de jaren dertig: Illustra. Ik had me al eens in dit platenlabel verdiept, maar veel kon ik daaraan niet toevoegen. Ze was in het bezit gekomen van vier kleurrijke tekeningen, die onmiskenbaar illustaties van Illustraplaten waren. De foto's die ze stuurde waren niet van de platen zelf, maar leken drukproeven of misschien wel misdrukken die gemaakt waren t.b.v. de productie van deze platen. De afbeeldingen roepen allerlei vragen op, die om een verklaring vragen. Wie helpt?
    Bijblijven? Dat kan via Twitter #keepswinging - Facebook (@Hans Koert) of de Keep Swinging nieuwsbrief (vraag aan: keepswinging@live.nl)



    Retrospect
    Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions


    Labels: ,

    0 Comments:

    Post a Comment

    << Home