Thursday, March 03, 2011

De Nazaten en James Carter: Een geslaagde mix van twee muziekstromingen

DE NAZATEN en JAMES CARTER
For Now: Een geslaagde mix van twee muziekstromingen

Hans Koert


De Nazaten en James Carter: Een geslaagde mix van twee muziekstromingen (Nederlands) De Nazaten and James Carter: A great mix of two music cultures (English)


Onlangs bracht de Nederlands / Surinaamse groep De Nazaten haar tweede album uit in samenwerking met jazzsaxofonist James Carter. Deze plaat is opgenomen tijdens een studio-opnamesessie in Osnabrück, hoewel, zoals het hoesje ook aangeeft, playing live is always better according to De Nazaten. ( = dat het altijd beter is om De Nazaten live te horen. ) En dat is ook zo - De Nazaten is een orkest dat je moet meemaken, moet ondergaan, live tijdens een optreden. Hoewel opgenomen in een "kille" studio, wordt deze live-ambiance op For Now niet gemist, en in, met name het openingsnummer Pasportica Allochtonica, is het moeilijk stil te blijven zitten. Mijn eerste indruk was dan ook dat ik luisterde naar een New Orleans brass band als de Dirty Dozen Brass Band. Kenners weten dan genoeg ..............
De Nazaten. (foto: Joke Schot)
De Nederlands / Surinaamse band De Nazaten, tien jaar geleden beter bekend als De Nazaten van Prins Hendrik, bestaat uit Robby Alberga op gitaar, Klaas Hekman op saxen en fluit, Carlo Ulrichi Hoop op Surinaamse ritme-instrumenten, Keimpe de Jong op saxen, Michael Simon op trompet, Patrick Votrian op trombone en sousafoon, Gregory Kranenburg op snaredrum en Chris Semmoh op skratyi en Surinaams slagwerk. De Amerikaanse saxofonist James Carter, die eerder tijdens een tournee met deze populaire Surinaamse groep optrad, speelt de baritonsax.

James Carter ( hier op tenor sax) ( in Middelburg mei 2007) ( foto: Hans Koert)
De groep werd opgericht in de jaren negentig en noemde zichzelf toen De Nazaten van Prins Hendrik, hofleveranciers van bastaardmuziek. Prins Hendrik, de gemaal van wijlen koningin Wilhelmina, schijnt nog al eens een scheve schaats gereden te hebben en, net als de muziek van De Nazaten, is de herkomst van deze buitenvrouwen en hun kinderen, de nazaten, niet altijd even duidelijk ........... Vanaf 2000 noemen ze zich slechts De Nazaten.
De Nazaten & James Carter: For Now. ( hoesfoto: Klaas Hekman)
De muziekstijl die gespeeld wordt is gebaseerd op de kaseko. Deze muziek ontstond in Suriname als een mix van Afrikaanse, Europese en Amerikaanse muziekstijlen.

James Carter ( hier op altsax) ( foto: Hans Koert)
In de jaren dertig ontwikkelde het zich uit de muziek die gespeeld werd door de Surinaamse brassbands, zoals Bigi Pokoe en het werd naar Nederland meegenomen in de jaren zeventig door Surinaamse immigranten. Het eerste album met James Carter heette Skratyology, een woord dat de samensmelting tussen de twee muziekstijlen mooi karakteriseert: Kaseko ( de skratyi is een Surinaams ritme-instrument) en Jazz ( Ornithology is het bekende jazznummer van Charlie Parker). James Carter, multi-instrumentalist, als het saxofoons betreft, heeft geen enkel probleem met deze mix en laat horen dat hij zich op zijn baritonsax als een vis in het water voelt samen met deze enthousiaste groep De Nazaten.
De Nazaten (foto Joke Schot)
De plaat For Now met De Nazaten & James Carter bevat zes nummers en het openingsnummer raakt bij mij meteen de juiste snaar. Het nummer heet Pasportica Allochtonica en direct na de eerste tonen voel ik me al eregast op een Surinaams feest - Heerlijk zo'n swingende sousafoon bescheiden op de achtergrond ( gespeeld door Patrick Votrian). Ook het laatste nummer van de plaat, de Carter kaseko, geschreven door de Surinaamse jazzfluitist, Ronald Snijders, heeft dit in zich. Ik vond een filmfragment waarin de band laatstgenoemde nummer speelt, tijdens een informele buitenoptreden in Rotterdam: Carter kaseko ( augustus 2010).

Het nummer When Copy meets Bu begint met een mooie opener met Carlo Ulricih Hoop op conga en Klaas Hekman op fluit en met het nummer Amerindian connection zit je meteen helemaal in Suriname, met een mooie intro op gitaar, fluit en slagwerk. Een heerlijk nummer .........
James Carter met De Nazaten ( foto: Cees van der Ven)

Er zullen maar weinig jazzfans zijn, die niet van dit soort muziek houden. Ik hoop dan ook ooit nog eens hun eerste plaat met James Carter te kunnen beluisteren: Skratyology. De platen van De Nazaten zijn te bestellen via
hun website. For Now:
Een plaat waar je niet omheen kunt.

Hans Koert
keepswinging@live.nl


De foto op de voorkant van de nieuwe plaat van De Nazaten & James Carter alleen al geeft prachtig de mix weer die je kunt verwachten: Swingende Surinaamse kasekomuziek en de baritonsax van jazzgigant James Carter. Aanstekelijke muziek met een zonnig Surinaams ritme. Een zeer geslaagde combinatie, want James Carter speelde al eerder samen met De Nazaten en For Now is dan ook al hun tweede album. Er zullen maar weinig mensen zijn die dit soort vrolijke muziek niet kunnen waarderen. Keep Swinging is altijd op zoek naar verrassende producties en dit is er zo een van: For Now van De Nazaten en James Carter in een geslaagde mix van twee muziekculturen.


Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home