Saturday, April 23, 2011

23 april: Chorodag - Dia Nacional do Chorinho

23 APRIL: CHORODAG - DIA NACIONAL DO CHORINHO
De geboortedag van Pixinguinha wordt wereldwijd gevierd als Chorodag.

Hans Koert

23 april: Chorodag - Dia Nacional do Choro (Nederlands) Choro Day - Dia Nacional do Choro - (Jørgen Larsen) ( English)

Op 4 september 2000 werd in Brazilië officieel de 23ste april als Dia Nacional do Chorinho (= Nationale Chorodag) uitgeroepen. Deze datum was niet willekeurig, aangezien op 23 april 1897 de Choro-icoon Alfredo da Rocha Viana Filho geboren werd, beter bekend als Pixinguinha (1897 - 1973). ( citaat: Jørgen Larsen - Choro Day - Dia Nacional do Choro)
Rogerio Bicudo en Lilian Vieira

Chorodag wordt niet alleen als zodanig in Brazilië gevierd, maar overal ter wereld waar de Braziliaanse cultuur in de locale traditie een rol speelt. In Nederland is dat (nog) niet zo en dus is er, behalve op deze blog, maar weinig aandacht vandaag voor deze muziek. Zo speelden afgelopen donderdag Rogério Bicudo & Lilian Vieira Choro's en Samba's in de Stadsgehoorzaal in Kampen en vanavond zijn ze te horen in het SJU in Utrecht; wie in Amsterdam woont kan ze nog horen op 7 mei as. in het Bimhuis in de serie Jazzimpuls.
Luister naar deze trailer, die de twee artiesten voorstelt, zij het met een sambanummer.

Aangezien dit geen echte Choro is, nog een keer Rogerio Bicudo hier in duo met Sean Bergin, nu wel met een Choro-nummer, opgenomen een paar jaar geleden in het Bimhuis in Amsterdam.Affiche Londense Chorodag
In London, zag ik, wordt de Chorodag wel gevierd met een Dia Internacional Do Chorinho ( International Choro Day ) tijdens een festival met artiesten als Trio Vendendo Peixe met Gaio de Lima op bandolim; Vila Verde met Travis Finch, eveneens op bandolim en de groep Choro Bandido met Alison Hopper op viool.
Ik vond een filmfragment met Gaio de Lima op de bandolim:

Tenslotte nog Travis Finch, hier niet op bandolim maar op de mandoline in het nummer Pimenta na Pupila met verder Emily O'Hara op gitaar en Nick Ball op de Braziliaanse trom, de Pandeiro.


Choro is een traditionele Braziliaanse muziekstijl, die hier in Nederland nagenoeg onbekend is. Een paar jaar geleden schreef ik over Choro in Nederland, eveneens ter gelegenheid van de Dag van de Choro. Jørgen Larsen, een Deense Choro-fan, redacteur van de enige Engelstalige Choro-music blog wereldwijd, schreef eveneens over deze Dia Nacional do Chorinho en plaatste daar enkele fragmenten in met muziek van Pixinguinha. Genoeg dus om een mooi Paasweekend door te komen en dat het mooi weer is, is geen excuus: in Brazilië wordt Dia Nacional do Chorinho ook altijd bij tropische temperaturen gevierd.

Hans Koert
keepswinging@live.nl


Voor wie het ontgaan is: 23 april is het Choro dag - officieel uitgeroepen door de Braziliaanse overheid. Choro is een traditionele Brazilianse muziekstijl, die minder bekend geworden is dan bijvoorbeeld de Samba. Het is ontstaan begin twintigste eeuw als een mix van lokale ritmen en Europese muziek - koestert de collectieve improvisatie en heeft dus heel veel gemeen met de jazz ....... Vandaag kun je in Utrecht terecht om naar Choro te luisteren, zij het verstopt in een programma waar ook veel samba gespeeld en gezongen wordt, maar in London hebben ze vandaag een heel festival gepland ................... Keep Swinging houdt van Choro-muziek om dat het in heel veel dingen doet denken aan jazz en daarmee veel gemeen heeft.

Als je niets wilt missen, volg haar dan via
Twitter of vraag de gratis nieuwsbrief.
Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: , ,

1 Comments:

Blogger Jo said...

Dank u, Hans voor ons herinnert aan Choro dag, hoop dat bezoekers graag onze passie voor deze prachtige muziek.

Jo

9:58 AM  

Post a Comment

<< Home