Friday, April 23, 2010

Gino Bordin: Hawaï-gitaar virtuoos

Gino Bordin and the Hawaiian guitar: 1930s Paris ( English) Gino Bordin en de Hawaïgitaar: Parijs jaren dertig (Nederlands) Gino Bordin: Virtuoso of the Hawaiian Guitar ( English) Gino Bordin : Hawaï-gitaar virtuoos (Nederlands)

Een eerbetoon aan een Hawaï-gitaar pionier .....
GINO BORDIN: HAWAÏ-GITAAR VIRTUOOS

Jørgen Larsen (vertaling: Hans Koert)

Onlangs bracht GrassSkirt records een schitterend verzorgde CD uit met heruitgaven van de in Italië geboren Franse Hawaïgitarist Gino Bordin. Deze heruitgave is getiteld Gino Bordin - Virtuoso de la Guitare Hawaiiene( 1930s Paris) en bevat een vijfentwintigtal nummers gespeeld in de jaren dertig door deze beroemde, maar nu vergeten gitarist Gino Bordin - een eerbetoon aan een Europese pionier op de Hawaïgitaar. Jørgen Larsen beschrijft uitgebreid, in twee bijdragen, over de carriere van deze Franse gitarist. Eerder werd een kennismaking met zijn vroegste carriere gepubliceerd, getiteld
Gino Bordin en de Hawaïgitaar: Parijs jaren dertig, over de tijd voordat hij een gevierd artiest werd in de jaren dertig en veertig; over de periode van grote successen, totdat hij in 1977 in Marseille vergeten overleed. Vandaag aandacht voor een paar verzamelcd's, verschenen rond Gino Bordin, waaronder de Gino Bordin - virtuoso de la Guitare Hawaiiene( 1930s Paris).
Paris Jazz Corner 983 643-5
Een paar jaar geleden bracht het Franse label Paris Jazz Corner een cd uit getiteld Paris, Plages d'Hawaii', samengesteld door Cyril LeFebre en Dominic Cravic, met daarop opnamen van Franse Hawaïgitaristen uit de jaren dertig. Gino Bordin domineert in deze uitgave en dankzij de uitgebreide beschrijvingen in het bijbehorende artikel, ook gepubliceerd in het Aloha International Magazine van oktober-december 2007, geschreven door Cyril LeFebvre (vertaald door Les Cook) kon ik heel wat over Gino Bordin en zijn pionierswerk op de Hawaï-gitaar te weten komen.

Grass Skirt GSK 1003

Onlangs verscheen een CD, die helemaal gewijd was aan Gino Bordin, uiitgebracht op het kleine Engelse label Grassskirt Records - ook deze CD staat vandaag centraal: Gino Bordin - Virtuose de la Guitare Hawaiienne (1930s Paris).

Jolies Fleurs d' Hawaii: Dit nummer vind je terug op de Paris, Plages d'Hawaii cd.
Op deze cd staan 25 opnamen uit de jaren dertig van allerlei Gino Bordin groepen en is eveneens samengesteld in samenwerking met Cyril LeFebvre. Deze prachtig uitgevoerde verzameling bevat schitterend gerestaureerde 78-toerenopnamen en uitgebreide informatie.

Gino Bordin (1899-1977)

De muziek echter bevat weinig Hawaï-hulas, maar vooral Europese walsen, een paar fox-trots en tangos, gespeeld door verschillende groepen geleid door Bordin met zijn Hawaïgitaar - het is een schitterend document geworden voor de liefhebbers van de Hawaïgitaar. Om een indruk te geven van de soort muziek heb ik hier een fragment gevonden van een nummer, waarop Bordin een stuk van Chopin speelt.

De cd, Gino Bordin, Virtuose de Guitare Hawaiienne, 1930s Paris zoals besproken, is te verkrijgen bij Grassskirts Records .

Jørgen Larsen (vertaling: Hans Koert)
keepswinging@live.nl

Als je op een willekeurige dag in 1934 ( 6 februari) de radioprogramma's van de Nederlandsche Omroep bestudeert, valt je op dat naast het licht klassieke repertoire, gespeeld door het Omroeporkest onder leiding van A. Van Raalte en populaire muziek door John Van Prück (sic) ( = Brück), er heel wat tijd is ingeuimd door de A.V.R.O. voor de Italiaanse gitarist Gino Bordin en zijn Hawaiian orkest (uit: Het Vaderland). De Keep Swinging blog belicht deze nu bijna vergeten pionier op de Europese Hawaïgitaar. Mis de wekelijkse nieuwsbrief niet.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home