Monday, April 19, 2010

Louis Armstrong - Blokker (1965) - Fotograaf gezocht

Louis Armstrong - Blokker (1965): Fotograaf gezocht (Nederlands) Who's the Photographer? Louis Armstrong - Blokker (1965) (English)

Wie maakte deze foto?
LOUIS ARMSTRONG - BLOKKER (1965): FOTOGRAAF GEZOCHT
Martin Van Der Waals - Hans Koert

Een paar maanden geleden plaatste ik een paar bijdragen over twee opmerkelijke Nederlandse jazzfestivals avant la lettre, die gehouden werden in een klein dorpje, Blokker, gesitueerd tussen Hoorn. Medemblik en Enkhuizen in de Kop van Noord Holland. De serie concerten in de veilinghallen van Blokker startten halverwege
de jaren vijftig met een concert van de Dutch Swing College Band, de band van dat moment, georganiseerd door twee jongens, Ben Essing en Jan Vis.
Dit concert sloeg aan en het succes leidde in mei 1958 tot het uitnodigen van Benny Goodman himself, the King of Swing. Hij werd als een echte koning feestelijk binnengehaald in het tuindersdorp. Een jaar later trad Louis Armstrong op in een tot de nok gevulde veilinghal. Je vindt een uitgebreid verslag in de bijdrage:
Satchmo: optreden in de veilinghal van Blokker

In mei 1965 werd Louis Armstrong opnieuw uitgenodigd op te treden i
n de veilinghal van Blokker. Helaas viel de belangstelling toen wat tegen en bleken de All-Stars geen automatisch kassucces meer - het publiek had andere muzieksoorten ontdekt. Henri Hoogewoud gaf een tijdje geleden een ooggetuige verslag van het concert, aangevuld met unieke foto's van het concert. Je vindt deze bijdrage als: Een uniek verslag: Louis Armstrong in Blokker (1965)
Louis Armstrong in Blokker ( mei 1965) - Wie is de maker van deze foto? ( fotograaf onbekend)
Martin van der Waals, jazz liefhebberen gefascineerd door alles wat met Louis Armstrong te maken heeft, nam contact op met me, omdat hij twee originele foto's in zijn bezit heeft, die gemaakt zijn tijdens dit laatstgenoemde concert in Blokker. Hij had deze foto's ooit gekregen van iemand, die ze gevonden had
tijdens een kelderopruiming van het Haags Gemeentemuseum. Twee originele foto's, de tweede vind je in de nieuwsbrief van deze week, kort na elkaar genomen, van Louis Armstrong op het podium van de Blokkerveilinghal. Op de achterkant staan alleen twee nummers vermeld, geen stempel of naam van de maker: F1824 en F1825. Martin, die de foto's van Henri Hoogewoud had gezien, vroeg zich af of deze wellicht ook niet van zijn hand waren; navraag leerde dat Henri deze foto's niet kende. Hij suggereerde dat ze wellicht gemaakt waren door John Loengaard. John Loengaard was toentertijd staffotograaf bij het Amerikaanse Time-magazine en reisde mee tijdens de Europese tour van Louis Armstrong and his All-Stars. Henri vertelde dat hij zich John herinnerde, die, voor die tijd, geavanceerde apparatuur meegebracht had. Hij had overal op het podium verdekt flitslampen opgesteld, waar hij met zijn camera kon inpluggen, als hij een foto wilde maken. Een jaloersmakende professionaliteit. Navraag bij John Loengaard, nu in de zeventig, leerde dat ook hij deze foto's niet gemaakt had en geen idee had wie de maker zou kunnen zijn.
Martin, die de foto's graag wil afstaan aan het Louis Armstrong House Museum in Corona NY (USA), is daarom op zoek naar de maker van deze twee foto's. Als iemand weet wie de fotograaf is dan willen we dat graag weten. Alle suggesties kunnen rechtstreeks naar de Keep Swinging blog gestuurd worden. ( keepswinging@live.nl)
Hans Koert
keepswinging@live.nl

Een anonieme foto roept vragen op - anoniem is in dit geval niet het juiste woord. De foto is van één van de bekendste jazzmuzikanten, Louis Satchmo Armstrong gemaakt tijdens een optreden in de veilinghal van Blokker op 27 mei 1965. Maar wie is de maker? Martin van der Waals is op zoek naar de fotograaf en de Keep Swinging blog wil hem op deze speurtocht helpen. Wil je niets missen van de Keep Swinging blog, waar wekelijks interessante onderwerpoen langs komen, vraag dan de nieuwsbrief aan.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home