Tuesday, April 13, 2010

Now's The Time - een roman van Larry Strauss

Now's The Time - a novel by Larry Strauss ( English) Now's The Time - een roman van Larry Strauss( Nederlands)

Ik zag de kleuren, rook de geuren en hoorde de muziek
NOW'S THE TIME - EEN ROMAN VAN LARRY STRAUSS
Hans Koert


Regelmatig verschijnen er in het Nederlands taalgebied boeken over jazz, al dan niet gerelateerd aan een jazzmuzikant: Han Bennink ( Erik van den Berg) - Chet Baker ( Jeroen de Valk) of Rita Reys ( Bert Vuijsje ). Romans die over jazz gaan zijn er veel minder. Zo'n voorbeeld is Jazz in de Oostzee door Bob Rigter of Adrian Jaeggi's De Tol van de Roem.
Deze boeken, romans, die zich afspelen binnen de jazzscene, kom je zelden tegen in het Nederlands, omdat er maar een kleine markt voor is. Dat geldt uiteraard ook voor Engelstalige boeken, hoewel er numeriek meer mensen geïnteresseerd zullen zijn in dit soort boeken, die zich in de sfeer van de bijvoorbeeld de jaren vijftig, met de bebop of westcoast jazz, drugs, one-night gigs afspelen. Vandaag de binnenkort te verschijnen novel, getiteld Now's The Time, geschreven door Larry Strauss.
De roman Now's The Time is een jazz novel, over een jonge zwarte vrouw, en jazztrompettiste, Didi Heron, die op zoek gaat naar het verhaal achter haar vaders dood. Haar vader, Billy Heron, een jazzpianist, overleed na een optreden in februari 1956 tijdens een auto-ongeluk. Nu, in 1976, twintig jaar later, is Didi in de voetsporen van haar vader getreden en probeert om een bestaan op te bouwen als jazzmuzikant met haar Didi Heron Quartet. In haar zoektocht naar informatie over haar vader, ontdekt ze dat er een opname moet bestaan van het laatste optreden. That tape, you know, it was the only thing made it, really. ( = Die band is het enige wat het heeft overleefd). Somehow, when the car flipped, the tape musta flew out. ( = Op de één of andere manier moet de band uit de auto gevlogen zijn toen die verongelukte). Big old reel-to-reel box of tape. (= Zo’n ouderwetse bandrecorderband). Landed on a snow drift they told me (= Die kwam boven op een sneeuwhoop terecht). Maar waar is die tape? Samen met één van de vroegere leden van haar vaders groep, Red Young, slagwerker, gaat ze op zoek naar de band: een zoektocht naar de muzikale erfenis van haar vader ........

Now's The Time - een roman van Larry Strauss ( Layout van het boek en alle foto's: Karen Parker)

Het boek, het verhaal is fictief, geeft een goed beeld van de scene in Amerika in de jaren vijftig, over schnabbels, platenmaatschappijen, die gewantrouwd worden door de musici, drugs en rassendiscriminatie. Larry voegt echt bestaande jazzmusici toe, die aangehaald worden, van Bird, Dizzy Gillespie, Kenny Clarke tot Nat Cole en hun rol als aankleding spelen tussen de fictieve personages. Larry heeft zich verdiept in de Amerikaanse jazz en weet een boeiend tijdsbeeld neer te zetten. In een interview zegt hij, geïnspireerd te zijn door de levens van Clifford Brown en Hank Mobley. Clifford Brown (1930 - 1956) overleed in juni 1956 bij een auto-ongeluk.
Op 22 mei 1956 startten Max Roach en Clifford Brown een zomertournee langs allerlei clubs; hun serie optredens begon met een weekje in de Patio Club in Washington, en daarna een week Cotton Club in Cleveland, Ohio en optredens in The Rouge in River Rouge, Michigan. Hun optreden in het Continental Restaurant in Norfolk zou hun laatste worden voor het dramatische ongeluk: gelukkig werd dit concert vastgelegd op band. In een ook vastgelegd live-concert in Cleveland waren te horen Clifford Brown op trompet, Sonny Rollins op tenor, Richie Powell op piano, George Morrow op bas en Max Roach op slagwerk. Het concert werd uitgebracht door Rare Live Recordings als
Clifford Brown / Max Roach Quintet - The Last Concert
. Op 26 juni, een week na het Norfolk concert, kwamen Clifford Brown en Richie Powell, de jongere broer van Bud Powell, om het leven. Ik moest, lezende het boek, denken aan de overeenkomsten tussen boek en Brown: een laatste concert – een tape – auto-ongeluk.
De titel van het boek, Now's The Time, verwijst naar één van de nummers, dat tijdens het laatste concert van Billy Heron's groep gespeeld werd. What tunes did you play? (= Welke nummers speelden jullie?). Red stopped chewing; That was about twenty years ago, my sweet.( = Red stopte met kauwen: Dat was twintig jaar geleden, liefje!). I do know how we ended the first set. (= Ik weet nog wel hoe we de laatste set eindigden). How's that? "Now's The Time". ( Weet je hoe? met "Now's The Time"). You know the Bird had just died and we honored him toward the close of the first set (= Je weet toch dat Bird, Charlie Parker, net daarvoor overleden was en met dit nummer wilden we hem eren) ......... No, wait a minute. Wasn't the end of the first set. .. (= Of nee, wacht eens even, het was die keer niet aan het eind van de eerste set). That was something else .. Can't remember. (= Dat was een ander nummer - ik weet het niet). But we did honor the Bird. During the second set I do believe now. (= Maar we speelden wel iets ter ere van Bird, tijdens de tweede set). In the middle. Towards the end. (= Ergens in het midden tegen 't eind). Was a regular thing. (= Dat deden we vaker) .... This night it was Now's The Time ..... (= Deze keer was het Now's the Time)Man, and we soloed, it was upstairs to God let him know that this was the time. Yeah ...... (= En de solo's die we speelden leken rechtstreeks naar God te gaan als om hem te zeggen this was the time, dit was de tijd )
Charlie Parker nam Now's the Time op tijdens zijn eerste Savoy opnamesessie in november 1945 met zijn Reboppers. Hierin speelden Miles Davis op trompet, "Hen Gates" op piano ( = niemand minder dan Dizzy Gillespie), Charlie Parker op altsax, Curly Russell op bas en Max Roach op slagwerk. Ik vond dit nummer gespeeld door Charlie Parker's Reboppers, uitgebreid met tekeningen van Simone Pazienza

Larry Strauss is leraar op een middelbare school en woont in Los Angeles. Hij schrijft over jazz and jazz-gerelateerde onderwerpen. Hij heeft een eigen weblog: Carvin' The Vaults . Hij schrijft ook romans, zoals One Man One Vote, Unfinished Business en Fake Out. Voor zover ik weet is nooit een roman van hem vertaald in het Nederlands. Hij speelt piano en trombone en raakte geïnteresseerd in jazz uit onvrede met de populaire rock en soulmuziek. Now’s The Time is een literaire kroniek over Didi’s zoektocht naar de tape. Ze raakt bevriend met Red Young, de slagwerker uit haar vaders groep, die meespeelde tijdens de historische opnamen twintig jaar eerder; samen reizen ze het hele land door op zoek naar de verloren tape. Maar waar zijn ze echt naar op zoek? En nog moeilijker is het om te bepalen wat ze uiteindelijk vinden ....... Misschien heeft ze wel een vermoeden, maar kan ze 't niet verwoorden. Of weet het wel, maar kan het haar niets schelen wat anderen er van denken! Misschien heeft de schrijver wel een vermoeden, maar laat hij de lezer zelf de conclusies trekken. It’s like jazz (= Het is net als Jazz). It’s up to us. ( = Je mag het zelf uitzoeken). Either you get it or you don’t (= Of je snapt het of je snapt het niet). (Doug Payne)
Als je graag ( in het Engels) romans leest over Jazz, dan kun je dit boek moeilijk laten liggen: Now's The Time - Larry Strauss ( Kearney Street Books Bellingham WA (USA)
ISBN: 0-9723706-7-6. Je kunt het bestellen by Amazon.
A wonderful intriguing journey, I feel like Red and Didi are old friends. I saw the colours, smelled the aromas, and heard the music!. Bravo!! (Dwight Trible - jazzzanger bij het Pharoah Sanders Quartet).
Hans Koert

keepswinging@live.nl


De jazzscene van de jaren vijftig in de Verenigde Staten ontwikkelde zich van bebop naar hardbop en westcoastjazz. Tientallen, nu legendarische muzikanten, zoals Bird, Dizzy, Lee en Donald Byrd stonden aan het roer, maar er waren honderden mindere bekende musici die probeerden een graantje mee te pikken in een krimpende markt vol drugs en drank. Larry Strauss schreef een roman over Didi Heron, een fictieve zwarte trompettiste, die op zoek gaat naar een band, die opgenomen is van haar vaders laatste optreden. De Keep Swinging blog heeft dit boek alvast gelezen en introduceert dit intrigerende tijdsbeeld, dat binnenkort in het Engels verschijnt. Als je niets wilt missen vraag dan om de nieuwsbrief.


Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home