Saturday, August 01, 2009

Hit of the week hoezen

Hit of the week hoezen ( Nederlands) (Sunday) Hit of the week covers (English)

Kwetsbare 80-jaar oude platenhoezen.
HIT OF THE WEEK HOEZEN
Hans Koert


Hit of the weeks zijn kartonnen platen, die 80 jaar geleden wekelijks in de Verenigde Staten werden uitgebracht en de populaire nummers van de dag, de Hits van de week, bevatten. In Nederland verschenen ze niet wekelijks, maar een paar maanden later. Veel bekender was hier de Engelse Durium serie met zang van o.a. Al Bowlly. Tot ver in de jaren zestig kon je ze in grote stapels vinden op rommelmarkten .......... nu zijn ze alleen nog bij verzamelaars te vinden.

Een stapel kwetsbare Hit of the week hoezen.

Af en toe wordt er op de 78-list weer eens over de Hit of the week geschreven dor de echte verzamelaars; komkommertijd-in-78-toeren-land. Meestal gaat het dan over ( of eindigt het met) de problemen die het afspelen geven (de kartonnenplaat is meestal nogal kromgetrokken) en hoe dit wordt opgelost. Dankzij een berichtje van Cliff B. afgelopen week, waarin hij meldde een stapel puntgave Hit of the weeks met spiksplinternieuwe hoezen gevonden te hebben, ging de discussie over de hoezen. Hij had foto’s ( en geluidsfragmenten) van deze vondst op zijn website geplaatst.

Restanten van een vroege Hit of the Week display (1930), die, rechtop gezet, in de krantenkiosk stond.

De discussie leerde dat de meeste 78-toerenverzamelaars niet wisten dat de Hit of the weeks hoezen gehad hadden – niet zo vreemd overigens, want doordat de hoezen gemaakt zijn van dun, erg kwetsbaar papier, zijn ze meestal al lang vergaan; ze waren duidelijk niet voor de eeuwigheid gemaakt. De meeste Hit of the Week verzamelaars vonden hun platen dan ook zonder hoes, of is envelop een betere benaming, aangezien de hoezen net als bij enveloppen een flap hebben. Maak niet uit hoe het heet – ik noem het gewoon hoezen ………..
Toen de eerste Hit of the weeks uitgebracht werden in het
voorjaar van 1930 hadden ze nog geen hoes. Ze werden in een soort display in de krantenkiosk gezet. Heeft er, overigens, ooit iemand een foto van een krantenkiosk gevonden uit begin jaren dertig met zo’n display of een reclame uiting van Hit of the week? Als je zo iets hebt, hou ik me aanbevolen voor een foto of scan. Er zijn, overigens, wel een paar hoezen uit dat eerste jaar bekend, maar het lijkt erop dat die alleen voor export of speciale projecten gebruikt werden.

De meeste hoezen zijn tegenwoordig in slechte staat vanwege het kwetsbare papier.

Nadat de Durium Product Corporation failliet gegaan was (zomer 1931), kreeg het een herstart als Durium Products Incorporated en richtte zich op een aantal vernieuwingen, die voor die tijd revolutionair waren.

Eén van die nieuwigheden was de “dubbele speelduur”, de 78-toeren plaat, die 5-minuten speelde: A new five-minute Hit-of-the-week with almost twice the playing time of the average record at your news-dealer’s next Thursday ( = Een nieuwe vijf-minutenplaat met een bijna dubbele speelduur van de gemiddelde plaat, nu elke donderdag bij je krantenkiost ) (gesproken reclametekst op de eerste 5-minuten platen) en …………. de platen werden in hoezen gestopt – hoezen met daarop de titel en band naam – ook iets wat begin jaren dertig nog niet vaak gebeurde. Hoezen waren vaak saaie bruine kartonnen of papieren hoezen – soms met een advertentie van een grammofoonwinkel.

Deze foto bevat hoezen uit 1932, het laatste jaar dat Hit of the week actief was.

Er zijn, in feite, drie verschillende typen hoezen bekend bij de Hit of the Week plaat:

  • 1. De grote muzieknoot
  • 2. De artiestenhoes
  • 3. De tekening met het (gestyleerde) Hit of the Week orkest.

Later zal ik meer over deze drie typen hoezen vertellen.

Deze bijdrage is ook geplaatst (in het Engels) in de Hit of the week blog

Hans Koert
keepswinging@live.nl

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home