Tuesday, June 28, 2011

Roda de Samba e Choro

Brazilian Summer Sessions
Nelson Latif
(Braziliaanse Cavaquinho-speler)

Roda de Samba e Choro (English) - Roda de Samba e Choro ( Nederlands)


Nelson Latif is een Braziliaanse cavaquinho-speler en gitarist, die afwisselend in Brazili√ę als Amsterdam woont. Hij wees me op een interessant optreden, getiteld Roda de Samba e Choro, dat gepland staat voor 2 juli 2011 in de serie Brazilian Summer Sessions , die gehouden worden in het Bimhuis in Amsterdam gedurende het zomerseizoen. Nelson Latif wil graag vertellen wat zo'n Roda eigenlijk inhoudt; gisteren deed hij dat op de Choro-music blog, de enige Engelstalige website over dit soort muziek; een blog, die deze maand vijf jaar bestaat.

A roda de samba e choro (foto: Nelson Latif)
De Rodas de Samba e Choro zijn informele muzikale bijeenkomsten, waarvan het verloop moeilijk voorspelbaar is. Muzikanten komen bij elkaar en zitten in een kring rond een tafel en improviseren op themas uit het Samba en Chorinho repertoire, waarbij zowel collectief als indivdueel geimproviseerd wordt.
A roda de samba e choro foto: Nelson Latif)
Van het ongecompliceerde ritme van de pandeiro, de Braziliaanse drum, tot de verfijnde klanken van de choro, van candomblé tot capoeira, de Roda is de meest oorspronkelijke basis voor deze typisch Braziliaanse manier van spelen en ontmoeten; een sociaal gebeuren dat zijn wortels heeft in de Braziliaans-Afrikaanse traditie.
De Rodas de Samba e Choro zijn de plekken waar veel Braziliaanse muzikanten elkaar ontmoeten en een "open" podium vinden, waar zangers elkaar kunnen uitdagen, talenten zich kunnen manifesteren, componisten hun nieuwe nummers kunnen uitproberen en de Braziliaanse muziek zich vernieuwd.
A roda de samba e choro (foto: Nelson Latif)
Tijdens de Brazilian Summer Sessions 2011 Roda van komend weekend zullen muzikanten uit allerlei landen traditionele en moderne Choromuziek spelen.
Zangers en muzikanten van bestaande groepen - of zomaar musici die komen aanwaaien - willen het Nederlandse publiek kennis laten maken met deze belangrijke en vooral gezellige manier van musiceren op z'n Braziliaans. Komen dus!
Nelson Latif en vrienden
Contact

Choro music in the Netherlands:
Er zijn maar een paar gelegenheden waar je in Nederland Choromuziek kunt horen en waar af en toe een orginele Braziliaanse Roda de Choro georganiseerd wordt. In Rotterdam organiseert Marijn van der Linden twee keer per maand ( op de eerste en derde zondag) een Roda de choro in Taberna Tia Piri Piri. Ook in 't Syndicaat in Den Haag schijnt af en toe Choro op het programma te staan. Je kunt ongetwijfeld bij deze zaken meer informatie over data krijgen.


Tijdens de Brazilian Summer Sessions komend weekend kun je een echte Roda de Samba e Choro meemaken georganiseerd door Nelson Latif in het Bimhuis in Amsterdam. Het concert staat gepland voor 2 juli 2011.
De Keep Swinging blog houdt van dit soort bijzondere concerten en meldt ze u graag. Als je de Keep Swinging blog wilt volgen, dan kan dat via
Twitter of via haar nieuwsbrief, waarop je je kunt registreren - een mailtje is genoeg.
Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions
Hans Koert
keepswinging@live.nl

Deze bijdrage wordt ook gepubliceerd op de Keep Swinging blog.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home